Rodzaje kremów cukierniczych
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Karmelowo cynamonowa tarta na święta kusi smakiem i urokiem. Proste kruche ciasto z aromatycznym nadzieniem będzie czymś nowym na świątecznym stole, idealnym wyborem, jeśli chcecie troszkę zaszaleć i odejść od tradycji.
Tarty są świetne do wręczenia, gdy idzie się w gości, nie zabierają wiele czasu i zawsze robią efekt wow! Tarta karmelowo cynamonowa doskonale podkreśli atmosferę świąt i rozgrzeje wasze serca w zimową noc.
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
30 minut
1 tarta fi24
Desery na słodki stół
Kruche ciasto
Ganache czekoladowy z cynamonem
Kruche ciasto
Nagrzej piekarnik do 180C.
Przygotuj formę do tarty o średnicy 24cm.
Masło pokrój w kostkę i razem z cukrem pudrem, mąką, skrobią, orzechami i solą zmiksuj lub rozetrzyj do konsystencji mokrego piasku.
Dodaj jajko i zagnieć do uzyskania jednolitej masy.
Owiń w folię i włóż do lodówki na około 20 minut.
Ciasto rozwałkuj, posypując mąka, na grubość kilku milimetrów. Wytnij krążek o średnicy znacznie większej niż forma do tarty.
Nałóż ciasto na sam środek i zacznij delikatnie dociskać do dna i brzegów formy. Nadmiar ciasta zetnij nożem.
Nakłuj powierzchnię widelcem i piecz przez około 20-25 minut, do złotego koloru. Odstaw do wystudzenia. (Z reszty ciasta możesz uformować i upiec ciasteczka lub przechować je w lodowce przez 2-3 dni).
Słony karmel
Cukier i wodę umieść garnku i gotuj na wolnym ogniu.
W międzyczasie zagotuj śmietankę z solą w osobnym naczyniu.
Gdy cukier osiągnie bursztynowy kolor, ostrożnie zalej go gorącą śmietanką (uważaj, będzie gwałtownie parować).
Przelej karmel do wysokiego pojemnika, dodaj masło i zmiksuj blenderem.
W razie potrzeby dodaj więcej soli do smaku. Odstaw do całkowitego schłodzenia (można wykonać dzień wcześniej).
Ganache czekoladowy z cynamonem
Śmietankę zagotuj z miodem i cynamonem.
Czekoladę połam na małe kawałki i zalej gorąca śmietaną. Odstaw na kilka minut i zmiksuj blenderem, odstaw do przestudzenia.
Wykonanie
Na wypieczona i wystudzoną tartę nałóż karmel i rozsmaruj na całej powierzchni równą warstwą. Wylej na karmel gęstniejący ganache i równo rozprowadź. Odstaw do lodówki do całkowitego schłodzenia,najlepiej na noc. Wierzch tarty udekoruj według uznania,np. Za pomocą kakao i świątecznych pikerów.
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dołącz do nas już dzisiaj!
2 Responses
Dzień dobry, czy słony karmel należy przechowywać w lodówce czy w temperaturze pokojowej do następnego dnia? Czy można ostygnięty spód posmarować już ostygnietym karmelem i w taki sposób przechowywać w lodowce do następnego dnia? Żeby ciasto nabierało już miękkości? Pozdrawiam
Nie trzeba w lodowce i spokojnie z 2 tygodnie postoi. To sam cukier 🙂