Szukaj

Karmelowo cynamonowa tarta na święta

Karmelowo cynamonowa tarta na święta kusi smakiem i urokiem. Proste kruche ciasto z aromatycznym nadzieniem będzie czymś nowym na świątecznym stole, idealnym wyborem, jeśli chcecie troszkę zaszaleć i odejść od tradycji.

Tarty są świetne do wręczenia, gdy idzie się w gości, nie zabierają wiele czasu i zawsze robią efekt wow! Tarta karmelowo cynamonowa doskonale podkreśli atmosferę świąt i rozgrzeje wasze serca w zimową noc.

Cakeme
Marlena Doroś Katarzyna Chudy

O autorze

Razem tworzą pracownię cukierniczą oraz organizują szkolenia pod szyldem Cake Me. Cake Me to miejsce, w którym od lat doskonalą sztukę przygotowania tortów artystycznych i innych słodkości. To właśnie tutaj tworzą wyjątkowe torty i słodkie stoły o niepowtarzalnym smaku i oprawie wizualnej, kierując się wyczuciem piękna i profesjonalizmem. Na ich szkoleniach poznasz niezbędne podstawy jak i rozwiniesz dotychczasowe umiejętności. W 2020 zostały jednymi z finalistek Słodkich Oskarów Akademii Tortu w kategorii Szkoleniowiec Roku!

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Wałek

Przepis na świąteczną tartę

5/5

czas przygotowania

30 minut

ilość porcji

1 tarta fi24

kategoria

Desery na słodki stół

Składniki

Kruche ciasto

  • 80 g cukier puder
  • 200 g zimne masło
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g zmielonych orzechów laskowych
  • 25 g skrobii ziemniaczanej
  • 1 szt. jajko „L”
  • szczypta soli
  • Słony karmel
  • 200 g cukru
  • 100 g wody
  • 140 g śmietanki kremówki 36%
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli do smaku

Ganache czekoladowy z cynamonem

  • 150 g czekolady mlecznej
  • 150 g czekolady deserowej
  • 300 g śmietanki kremówki 36%
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta cynamonu

Instrukcje

Kruche ciasto

Nagrzej piekarnik do 180C.
Przygotuj formę do tarty o średnicy 24cm.
Masło pokrój w kostkę i razem z cukrem pudrem, mąką, skrobią, orzechami i solą zmiksuj lub rozetrzyj do konsystencji mokrego piasku.
Dodaj jajko i zagnieć do uzyskania jednolitej masy.
Owiń w folię i włóż do lodówki na około 20 minut.
Ciasto rozwałkuj, posypując mąka, na grubość kilku milimetrów. Wytnij krążek o średnicy znacznie większej niż forma do tarty.
Nałóż ciasto na sam środek i zacznij delikatnie dociskać do dna i brzegów formy. Nadmiar ciasta zetnij nożem.
Nakłuj powierzchnię widelcem i piecz przez około 20-25 minut, do złotego koloru. Odstaw do wystudzenia. (Z reszty ciasta możesz uformować i upiec ciasteczka lub przechować je w lodowce przez 2-3 dni).

Słony karmel

Cukier i wodę umieść garnku i gotuj na wolnym ogniu.
W międzyczasie zagotuj śmietankę z solą w osobnym naczyniu.
Gdy cukier osiągnie bursztynowy kolor, ostrożnie zalej go gorącą śmietanką (uważaj, będzie gwałtownie parować).
Przelej karmel do wysokiego pojemnika, dodaj masło i zmiksuj blenderem.
W razie potrzeby dodaj więcej soli do smaku. Odstaw do całkowitego schłodzenia (można wykonać dzień wcześniej).

Ganache czekoladowy z cynamonem

Śmietankę zagotuj z miodem i cynamonem.
Czekoladę połam na małe kawałki i zalej gorąca śmietaną. Odstaw na kilka minut i zmiksuj blenderem, odstaw do przestudzenia.
Wykonanie

Na wypieczona i wystudzoną tartę nałóż karmel i rozsmaruj na całej powierzchni równą warstwą. Wylej na karmel gęstniejący ganache i równo rozprowadź. Odstaw do lodówki do całkowitego schłodzenia,najlepiej na noc. Wierzch tarty udekoruj według uznania,np. Za pomocą kakao i świątecznych pikerów.

Tagi

Przydatne uwagi

  • Do przygotowania tarty swietnie sprawdzi się perforowana forma do tarty z wyjmowanym dnem.
  • Karmelowo cynamonową tartę na święta można oczywiście przygotować w formie mini tart.
  • Tartę warto przygotować dzień wcześniej przed degustacją. Ciasto jest wtedy bardziej miękkie do jedzenia.
  • Karmelowo cynamonowa tarta na święta przygotowana w formie mini tart świetnie sprawdzi się na słodkim stole!

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

najlepsze desery i ciasta na Boże Narodzenie
Najlepsze desery i ciasta na Boże Narodzenie
Jak zrobić słodki stół
Jak zrobić słodki stół

Przypnij na pinterest

Tarta ze słonym karmelem i ganache z cynamonem Pin

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

2 Responses

  1. Dzień dobry, czy słony karmel należy przechowywać w lodówce czy w temperaturze pokojowej do następnego dnia? Czy można ostygnięty spód posmarować już ostygnietym karmelem i w taki sposób przechowywać w lodowce do następnego dnia? Żeby ciasto nabierało już miękkości? Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Top 3 ciasta na lato

Top 3 ciasta na lato

Lato to czas, kiedy chętnie sięgamy po lekkie, orzeźwiające i kolorowe desery. W gorące dni idealnie sprawdzą się ciasta, które nie tylko zapewnia nam coś

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ