Szukaj

Karmelowo cynamonowa tarta na święta

Karmelowo cynamonowa tarta na święta kusi smakiem i urokiem. Proste kruche ciasto z aromatycznym nadzieniem będzie czymś nowym na świątecznym stole, idealnym wyborem, jeśli chcecie troszkę zaszaleć i odejść od tradycji.

Tarty są świetne do wręczenia, gdy idzie się w gości, nie zabierają wiele czasu i zawsze robią efekt wow! Tarta karmelowo cynamonowa doskonale podkreśli atmosferę świąt i rozgrzeje wasze serca w zimową noc.

Cakeme
Marlena Doroś Katarzyna Chudy

O autorze

Razem tworzą pracownię cukierniczą oraz organizują szkolenia pod szyldem Cake Me. Cake Me to miejsce, w którym od lat doskonalą sztukę przygotowania tortów artystycznych i innych słodkości. To właśnie tutaj tworzą wyjątkowe torty i słodkie stoły o niepowtarzalnym smaku i oprawie wizualnej, kierując się wyczuciem piękna i profesjonalizmem. Na ich szkoleniach poznasz niezbędne podstawy jak i rozwiniesz dotychczasowe umiejętności. W 2020 zostały jednymi z finalistek Słodkich Oskarów Akademii Tortu w kategorii Szkoleniowiec Roku!

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Forma do tarty fi24cm
Rondel
Robot planetarny lub ręczny
Folia spożywcza
Wałek
Szpatułka silikonowa

Przepis na świąteczną tartę

5/5

czas przygotowania

30 minut

ilość porcji

1 tarta fi24

kategoria

Desery na słodki stół

Składniki

Kruche ciasto

  • 80 g cukier puder
  • 200 g zimne masło
  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g zmielonych orzechów laskowych
  • 25 g skrobii ziemniaczanej
  • 1 szt. jajko „L”
  • szczypta soli
  • Słony karmel
  • 200 g cukru
  • 100 g wody
  • 140 g śmietanki kremówki 36%
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • szczypta soli do smaku

Ganache czekoladowy z cynamonem

  • 150 g czekolady mlecznej
  • 150 g czekolady deserowej
  • 300 g śmietanki kremówki 36%
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta cynamonu

Instrukcje

Kruche ciasto

Nagrzej piekarnik do 180C.
Przygotuj formę do tarty o średnicy 24cm.
Masło pokrój w kostkę i razem z cukrem pudrem, mąką, skrobią, orzechami i solą zmiksuj lub rozetrzyj do konsystencji mokrego piasku.
Dodaj jajko i zagnieć do uzyskania jednolitej masy.
Owiń w folię i włóż do lodówki na około 20 minut.
Ciasto rozwałkuj, posypując mąka, na grubość kilku milimetrów. Wytnij krążek o średnicy znacznie większej niż forma do tarty.
Nałóż ciasto na sam środek i zacznij delikatnie dociskać do dna i brzegów formy. Nadmiar ciasta zetnij nożem.
Nakłuj powierzchnię widelcem i piecz przez około 20-25 minut, do złotego koloru. Odstaw do wystudzenia. (Z reszty ciasta możesz uformować i upiec ciasteczka lub przechować je w lodowce przez 2-3 dni).

Słony karmel

Cukier i wodę umieść garnku i gotuj na wolnym ogniu.
W międzyczasie zagotuj śmietankę z solą w osobnym naczyniu.
Gdy cukier osiągnie bursztynowy kolor, ostrożnie zalej go gorącą śmietanką (uważaj, będzie gwałtownie parować).
Przelej karmel do wysokiego pojemnika, dodaj masło i zmiksuj blenderem.
W razie potrzeby dodaj więcej soli do smaku. Odstaw do całkowitego schłodzenia (można wykonać dzień wcześniej).

Ganache czekoladowy z cynamonem

Śmietankę zagotuj z miodem i cynamonem.
Czekoladę połam na małe kawałki i zalej gorąca śmietaną. Odstaw na kilka minut i zmiksuj blenderem, odstaw do przestudzenia.
Wykonanie

Na wypieczona i wystudzoną tartę nałóż karmel i rozsmaruj na całej powierzchni równą warstwą. Wylej na karmel gęstniejący ganache i równo rozprowadź. Odstaw do lodówki do całkowitego schłodzenia,najlepiej na noc. Wierzch tarty udekoruj według uznania,np. Za pomocą kakao i świątecznych pikerów.

Tagi

Przydatne uwagi

  • Do przygotowania tarty swietnie sprawdzi się perforowana forma do tarty z wyjmowanym dnem.
  • Karmelowo cynamonową tartę na święta można oczywiście przygotować w formie mini tart.
  • Tartę warto przygotować dzień wcześniej przed degustacją. Ciasto jest wtedy bardziej miękkie do jedzenia.
  • Karmelowo cynamonowa tarta na święta przygotowana w formie mini tart świetnie sprawdzi się na słodkim stole!

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

najlepsze desery i ciasta na Boże Narodzenie
Najlepsze desery i ciasta na Boże Narodzenie
Jak zrobić słodki stół
Jak zrobić słodki stół

Przypnij na pinterest

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

2 Responses

  1. Dzień dobry, czy słony karmel należy przechowywać w lodówce czy w temperaturze pokojowej do następnego dnia? Czy można ostygnięty spód posmarować już ostygnietym karmelem i w taki sposób przechowywać w lodowce do następnego dnia? Żeby ciasto nabierało już miękkości? Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Karmelowo cynamonowa tarta na święta

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto
Państwo
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.
Magdalenki pistacjowe