Tarta z jabłkami i kruszonką

Tarta z jabłkami i kruszonką to przepis na doskonałą jesień. Ciasto proste, pyszne, sezonowe i często w duchu zero waste. Idealne na ciepło, kiedy za oknem coraz mroczniej. Poprawia nastrój i pachnie dobrostanem!

Tarta z jabłkami i kruszonką to moja wersja najbardziej amerykańskiego deseru, czyli klasycznego apple pie. Przygotowałam ją na kruchym cieście, z aromatyczną masą jabłkową. Zrezygnowałam z tradycyjnej kratki z ciasta i zastąpiłam ją kruszonką z orzechami pekan. U nas najczęściej podaje się takie ciasto na ciepło, z kulką lodów waniliowych, ale oczywiście polane sosem karmelowym będzie równie apetyczne, a i w wersji saute świetnie się broni.

Tarta z jabłkami i kruszonką to ciasto bardzo proste, łatwe i szybkie w przyrządzeniu. Na pewno skradnie Wasze serca.

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
  • wałek regulowany
  • perforowana forma do tarty fi24
  • szpatułka
  • rondel
  • malakser lub TM

Okrągłe

dyski do tynkowania tortów

kwadratowe

dyski do tynkowania tortów

skrobka

dyski do tynkowania tortów

Tarta z jabłkami i kruszonką

5/5

czas przygotowania

60 minut

ilość porcji

1 tarta fi24

kategoria

Ciasto

Tarta z jabłkami i kruszonką

Składniki

Spód

  • 150 g mąki krupczatki
  • 150 g mąki pszennej
  • 115 g zimnego masła
  • 125g zimnej wody
  • skórka z otartej cytryny (opcjonalnie)

Nadzienie jabłkowe

  • 1 kg jabłek (używam Honey Crisp)
  • 1oo g brązowego cukru
  • 3 łyżki mąki
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej

Kruszonka z orzechami

  • 115 g mąki krupczatki
  • 115 g cukru brązowego
  • 115 g posiekanych orzechów pekan

 

Instrukcje

Spód

  1. Mąkę z zimnym masłem miksuję w TM (lub malakserze) tylko do momentu aż będzie wyglądać jak piasek, do momentu aż masło rozbije się na drobniutkie kawałeczki.
  2. Dodaję zimną wodę i znów miksuję tylko do momentu aż ciasto zacznie się "schodzić".
  3. Gotowe ciasto wałkuję na grubość około 1/2 centymetra. Wykładam formę i odstawiam do lodówki na 2 godzinki lub do zamrażalnika do czasu aż przygotuję nadzienie jabłkowe i kruszonkę. Świetnie sprawdza się tutaj wałek regulowany.

Nadzienie jabłkowe

  1. Piekarnik nagrzewam do 175 C (350 F).
  2. Umyte jabłka obieram ze skórki i kroję w cienkie plastry (można w kostkę - jak kto woli).
  3. Dodaję sok z cytryny i resztę składników, mieszam aż wszystkie jabłka zostaną dobrze obtoczone cukrem i przyprawami.
  4. Tak przygootwane jabłka podsmażam na patelni aż puszczą sok i lekko zmiękną, około 15 minut w zależności od rodzaju jabłek. Jeśli Wasze jabłka nie puszczą soku warto dodać do nich troszkę wody tak aby wytworzył się "sos" z mąki i przypraw.

Kruszonka z orzechami

  1. Orzechy siekam drobno.
  2. Wszystkie składniki mieszam w malakserze lub mikserze lub TM (użyj tego sprzętu, który masz w domu) do momentu kiedy kruszonka będzie miała konsystencję grubego piasku.

Sposób wykonania

  1. Podsmażone jabłka przekładam na przygotowany spód.
  2. Górę jabłek obsypuje kruszonką.
  3. Tak przygotowaną tartę piekę około 45 minut w temperaturze 175 C (350 F).

 

 

Tagi

Jak zrobić spód to tarty z jabłkami

Gdy mieszkaliśmy w Nowym Jorku, co roku jeździliśmy na okoliczne farmy, aby nazrywać sobie jabłek. Była to nasza jesienna tradycja i uwielbialiśmy te rodzinne dni w sadach jabłoniowych. Na Florydzie jabłka niestety nie rosną, więc właśnie w przyszłym tygodniu wybieramy się do Georgii – niecałe 11 godzin drogi na północ – aby rodzinnie pobuszować w sadzie! Jestem pewna, że po powrocie będziemy piekli tartę z jabłkami hurtowo.

Akademia Tortu - Tarta z jabłkami i kruszonką-07
Mąkę z zimnym masłem miksuję w TM (lub malakserze)...
Akademia Tortu - Tarta z jabłkami i kruszonką-08
tylko do momentu aż będzie wyglądać jak piasek, do momentu aż masło rozbije się na drobniutkie kawałeczki.
Akademia Tortu - Tarta z jabłkami i kruszonką-09
Dodaję zimną wodę i znów miksuję tylko do momentu aż ciasto zacznie się "schodzić".
Akademia Tortu - Tarta z jabłkami i kruszonką-10
Gotowe ciasto wałkuję na grubość około 1/2 centymetra. Świetnie sprawdza się tutaj wałek regulowany.
Akademia Tortu - Tarta z jabłkami i kruszonką-11
Wykładam formę ...
Akademia Tortu - Tarta z jabłkami i kruszonką-12
i odstawiam do lodówki na 2 godzinki lub do zamrażalnika do czasu aż przygotuję nadzienie jabłkowe i kruszonkę.

Tarta z jabłkami i kruszonką - krok po kroku

Akademia Tortu - Tarta z jabłkami i kruszonką-13
Do pokrojonych cienko w cienko jabłek dodaję sok z cytryny i resztę składników, mieszam aż wszystkie jabłka zostaną dobrze obtoczone cukrem i przyprawami.
Akademia Tortu - Tarta z jabłkami i kruszonką-15
Tak przygootwane jabłka podsmażam na patelni aż puszczą sok i lekko zmiękną, około 15 minut w zależności od rodzaju jabłek. Jeśli Wasze jabłka nie puszczą soku warto dodać do nich troszkę wody tak aby wytworzył się "sos" z mąki i przypraw.
Akademia Tortu - Tarta z jabłkami i kruszonką-16
Na zimny spód na tartę...
Akademia Tortu - Tarta z jabłkami i kruszonką-17
wykładam podsmażone jabłka.
Akademia Tortu - Tarta z jabłkami i kruszonką-14
Posiekane orzechy z resztą składników mieszam w malakserze lub mikserze lub TM (użyj tego sprzętu, który masz w domu) do momentu kiedy kruszonka będzie miała konsystencję grubego piasku.
Akademia Tortu - Tarta z jabłkami i kruszonką-18
Górę jabłek obsypuję kruszonką.

Przydatne uwagi

  • Spód pod moją tartę jabłkową z kruszonką wykonałam w iście amerykańskim stylu czyli na cieście bez cukru i bez jajek. Co prawda typowy przepis na pie crust jest z dodatkiem tłuszczu roślinnego typu Crisco, ale ten wolałam pominąć. Tłuszcz roślinny w dekoracji tortów sprawdza się świetnie jednak walory smakowe ma znikome.
  • Świetnie sprawdzi się tutaj tradycyjny spód na kruchym cieście, na przykład takim jak w naszym przepisie na karmelowo cynamonową tartę na święta. Wszystkie nasze przepisy na tarty znajdziecie TUTAJ.
  • Do jabłkowego nadzienia można również użyć skrobi kukurydzianej zamiast mąki – to już wedle waszego uznania.
  • Oprócz cynamonu i gałki muszkatołowej sypnęłam też ciut mojej przyprawy pumpkin spice.
  • Dla mnie Tarta z jabłkami i kruszonką i lody waniliowe to absolutny must have jesienną porą!

Przepisy, o których wspomnieliśmy

Sos karmelowy karmel
Sos karmelowy

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak przetwarzać sezonowe owoce
Jak przetwarzać sezonowe owoce

Przypnij na pinterest

Tarta z jabłkami i kruszonką

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Jak przygotować ofertę świąteczną

Co roku z naszymi niezrównanymi ekspertkami zbieramy się do ujęcia w całość naszych przemyśleń na temat oferty świątecznej w naszych pracowniach i cukierniach. Ale sami

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ