
Co zrobić z białek?
Znasz to uczucie, kiedy robisz pyszny krem pâtissière albo korpusy do tartaletek z kruchego ciasta czy lemon curd… i zostajesz z miską pełną białek? Co
Tarta z jabłkami i kruszonką to przepis na doskonałą jesień. Ciasto proste, pyszne, sezonowe i często w duchu zero waste. Idealne na ciepło, kiedy za oknem coraz mroczniej. Poprawia nastrój i pachnie dobrostanem!
Tarta z jabłkami i kruszonką to moja wersja najbardziej amerykańskiego deseru, czyli klasycznego apple pie. Przygotowałam ją na kruchym cieście, z aromatyczną masą jabłkową. Zrezygnowałam z tradycyjnej kratki z ciasta i zastąpiłam ją kruszonką z orzechami pekan. U nas najczęściej podaje się takie ciasto na ciepło, z kulką lodów waniliowych, ale oczywiście polane sosem karmelowym będzie równie apetyczne, a i w wersji saute świetnie się broni.
Tarta z jabłkami i kruszonką to ciasto bardzo proste, łatwe i szybkie w przyrządzeniu. Na pewno skradnie Wasze serca.
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
60 minut
1 tarta fi24
Ciasto
Spód
Nadzienie jabłkowe
Kruszonka z orzechami
Spód
Nadzienie jabłkowe
Kruszonka z orzechami
Sposób wykonania
Gdy mieszkaliśmy w Nowym Jorku, co roku jeździliśmy na okoliczne farmy, aby nazrywać sobie jabłek. Była to nasza jesienna tradycja i uwielbialiśmy te rodzinne dni w sadach jabłoniowych. Na Florydzie jabłka niestety nie rosną, więc właśnie w przyszłym tygodniu wybieramy się do Georgii – niecałe 11 godzin drogi na północ – aby rodzinnie pobuszować w sadzie! Jestem pewna, że po powrocie będziemy piekli tartę z jabłkami hurtowo.
Podoba Ci się?
Kliknij w gwiazdkę!
Średnia 0 / 5. Ilość głosów 0
Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Znasz to uczucie, kiedy robisz pyszny krem pâtissière albo korpusy do tartaletek z kruchego ciasta czy lemon curd… i zostajesz z miską pełną białek? Co
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dołącz do nas już dzisiaj!