miesiąc gratis!

:
:
:
Szukaj

Tarta z białą czekoladą i malinami

Jeśli szukasz deseru, który robi efekt „wow” jeszcze zanim trafi na talerz – ta tarta z białą czekoladą i malinami to strzał w dziesiątkę. U mnie zrobiła furorę na wielkanocnym stole – zniknęła szybciej niż babka cytrynowa, a to już coś znaczy! Kremowa, słodka, lekko kwaskowa i… uzależniająca.

Tarta z białą czekoladą i malinami to nie tylko wielkanocny rarytas – ta tarta sprawdzi się na każdą okazję. Urodziny, niedzielny obiad, albo po prostu piątek wieczorem, bo przecież się należy. Można ją ozdobić na milion różnych sposobów – świeżymi owocami, kwiatami jadalnymi, bezami albo zostawić ją w wersji sauté, bo i tak wygląda bosko. Idealna również jako deser na lato – lekka i orzeźwiająca, a przy tym serio prosta do zrobienia!

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Ring perforowany do tarty fi21 cm
Mata perforowana
Blender ręczny
Rondel
Rózga
Mata silikonowa
Znacznik rozstawny
Wałek regulowany
Szpatułka silikonowa

Tarta z białą czekoladą i malinami

5/5

czas przygotowania

1 godzina

ilość porcji

Tarta fi 21 cm

kategoria

Tarta

Tarta z białą czekoladą i malinami

Składniki

Kruchy spód do tarty (porcja na 4 korpusy)

  • 350 g mąki pszennej
  • 50 g mąki migdałowej
  • 150 g cukru pudru
  • 180 g zimnego masła
  • 70 g jajka (~1 duże jajko + 1 żółtko)

 

Glazura do tarty

  • 2 żółtka jaj
  • 2 łyżeczki cukru pudru

 

Żelka malinowa

  • 175 g puree z malin
  • 20 g cukru kryształu
  • 3.5 g żelatyny Bloom 180
  • 20 g zimnej wody

 

Krem z białej czekolady z mascarpone

  • 100 g śmietanki
  • 75 g mascarpone
  • 150 g białej czekolady np Callebaut W2
  • 3 g żelatyny Bloom 180
  • 15 g zimnej wody

Instrukcje

Kruchy spód do tarty

  1. Wszystkie suche składniki wsypać do malaksera lub TM. Wymieszać.
  2. Mieszając dodawać pokrojone w drobne kawałki bardzo zimne masło. Zwiększyć obroty i wymieszać do uzyskania konsystencji suchego piasku.
  3. Zmniejszyć obroty i dodać jajko. Mieszać tylko do momentu aż ciasto się "zejdzie" w kulę.
  4. Wyłożyć na folie spożywczą, uformować płaski prostokąt i odstawić do schłodzenia.
  5. Lekko schłodzone ciasto podzielić na 2 części i  każdą rozwałkować na 2-3 mm między matami silikonowymi lub 2 kawałkami papieru do pieczenia.
  6. Z jednej części ciasta wyciąć paski wysokości rantu do tarty i odstawić do lodówki lub zamrażarki aby się ciasto schłodziło i było lekko sztywne.
  7. Rozwałkować następną partię ciasta. Rantem "wycinamy" koła z ciasta, które będą spodem korpusu tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem. Zdejmujemy rant, usuwamy nadmiar rozwałkowanego ciasta z maty silikonowej i odstawiamy do zamrażarki na 10 minut.
  8. Po tym czasie wyciągamy spód do tarty, odciągamy matę silikonową i spód tarty ustawiamy na przygotowanej blaszce z matą perforowaną. * Uwaga, nie odciągamy spodu od maty, tylko matę od ciasta - inaczej możecie złamać schłodzony krążek ciasta.
  9. Umieszczamy ring do tarty wokół krążka z ciasta. Brzegi rantu wykładamy paskami ze schłodzonego ciasta i lekko wciskamy w spód. Nożem usuwamy nadmiar ciasta wystający ponad brzeg rantu. Odstawiamy do zamrażarki na około 10 minut.
  10. Po tym czasie schłodzoną tartę wyciągamy z zamrażarki i wkładamy prosto do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 15 minut w 350 F (około 175 C).

 

Glazura do tarty

  1. Żółtka mieszamy z cukrem pudrem.
  2. Smarujemy pędzlem delikatnie wewnętrzną część przestygniętego korpusu tarty.
  3. Zapiekamy 5-6 minut, w temperaturze ~180C (~350F)

 

Żelka malinowa

  1. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić aby napęczniała, około 10 minut.
  2. Puree podgrzać, dodać cukier i mieszać do rozpuszczenia.
  3. Zdjąć z palnika, dodać napęczniałą żelatynę i mieszać aż się rozpuści.
  4. Przestudzone puree wylać do przygotowanej formy i zamrozić.

 

Krem z białej czekolady z mascarpone

  1. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić aby napęczniała, około 10 minut.
  2. Śmietankę z mascarpone podgrzać do momentu aż mascarpone się rozpuści. Zdjąć z palnika.
  3. Dodać napęczniałą żelatynę i mieszać aż się rozpuści.
  4. Gorącą miksturą zalać czekoladę. Po 5 minutach zblendować blenderem ręcznym. Odstawić do przestudzenia.

 

Składanie tarty

  1. Na spód korpusu tarty wylewamy część przestudzonego kremu z białej czekolady.
  2. Na krem wykładamy krążek zamrożonej żelki malinowej.
  3. Resztę kremu wylewamy między brzegi oraz na górę żelki.
  4. Odstawiamy do lodówki aż krem zastygnie.
  5. Dekorujemy wedle uznania.

Czym udekorować tartę z białą czekoladą i malinami

Tarty można dekorować na milion sposobów! Ja swoją ozdobiłam grysem malinowym, który świetnie zagrał z wnętrzem tarty i wyglądał „delikatnie”, oraz suszonymi jadalnymi kwiatami – u mnie były to płatki chabrów. Jeśli wolisz klasykę, świeże owoce to zawsze dobry wybór – tylko pamiętaj, żeby dodawać je tuż przed podaniem, żeby wyglądały świeżo i nie rozjechały się jak po długim weekendzie. Możesz też dodać bezy, kawałki czekolady, listki mięty – tutaj ogranicza Ciebie tylko Twoj fantazja. Tarta to nie tylko smak – to też styl!

 

Tarta z białą czekoladą i malinami

Przydatne uwagi

  1. Ciasto w rancie musi być dobrze schłodzone, można nawet wstawić do zamrażarki na 10 minut przed pieczeniem. Słabo schłodzone ciasto w rancie do tarty to ryzyko, że w trakcie pieczenia opadnie z boków!
  2. Dzięki glazurze z żółtka, tarta z białą czekoladą i malinami, a sumie to każda jedna i tartaletki też, nie powinna nabrać nadmiernej wilgoci. Można jednak ten krok pominąć jeśli tarta będzie jedzona tego samego dnia.
  3. Ile wcześniej można zrobić korpus do tarty? Korpus do tarty można przygotować parę dni wcześniej co znacznie ułatwi nam pracę. Upieczone korpusy w glazurze (lub bez) przechowuję w dużym woreczku strunowym z paczką siliki w środku, która ma zadanie wciągnąć ewentualną wilgoć.
  4. Jeżeli nie macie maszynki, której używam do wycinania pasków (znacznik rozstawny – link do tego narzędzia znajdziecie w liście materiałów wyżej) to spokojnie można je wyciąć przy pomocy linijki i ostrego noża.
  5. Tarta z białą czekoladą i malinami może stać w streczu w lodówce do 2 dni. Dużo będzie zależało od lodówki jaką macie, więc lepiej najpierw ją przetestować czy nie ma zbyt dużej wilgoci.
  6. Oczywiście, żelkę z malin można zastąpić inną – nasze propozycje na połączenia smakowe znajdziecie TUTAJ.

 

Tarta z białą czekoladą i malinami

Tarta z białą czekoladą i malinami

Podoba Ci się?

Kliknij w gwiazdkę!

Średnia 5 / 5. Ilość głosów 4

Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Co upiec na Wielkanoc
Co upiec na Wielkanoc
smaki kremów
Które smaki kremów do tortu do siebie pasują

Przypnij na pinterest

Tarta z białą czekoladą i malinami

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Tarta z białą czekoladą i malinami

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.