
Co zrobić z białek?
Znasz to uczucie, kiedy robisz pyszny krem pâtissière albo korpusy do tartaletek z kruchego ciasta czy lemon curd… i zostajesz z miską pełną białek? Co
Jeśli szukasz deseru, który robi efekt „wow” jeszcze zanim trafi na talerz – ta tarta z białą czekoladą i malinami to strzał w dziesiątkę. U mnie zrobiła furorę na wielkanocnym stole – zniknęła szybciej niż babka cytrynowa, a to już coś znaczy! Kremowa, słodka, lekko kwaskowa i… uzależniająca.
Tarta z białą czekoladą i malinami to nie tylko wielkanocny rarytas – ta tarta sprawdzi się na każdą okazję. Urodziny, niedzielny obiad, albo po prostu piątek wieczorem, bo przecież się należy. Można ją ozdobić na milion różnych sposobów – świeżymi owocami, kwiatami jadalnymi, bezami albo zostawić ją w wersji sauté, bo i tak wygląda bosko. Idealna również jako deser na lato – lekka i orzeźwiająca, a przy tym serio prosta do zrobienia!
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
1 godzina
Tarta fi 21 cm
Tarta
Kruchy spód do tarty (porcja na 4 korpusy)
Glazura do tarty
Żelka malinowa
Krem z białej czekolady z mascarpone
Kruchy spód do tarty
Glazura do tarty
Żelka malinowa
Krem z białej czekolady z mascarpone
Składanie tarty
Tarty można dekorować na milion sposobów! Ja swoją ozdobiłam grysem malinowym, który świetnie zagrał z wnętrzem tarty i wyglądał „delikatnie”, oraz suszonymi jadalnymi kwiatami – u mnie były to płatki chabrów. Jeśli wolisz klasykę, świeże owoce to zawsze dobry wybór – tylko pamiętaj, żeby dodawać je tuż przed podaniem, żeby wyglądały świeżo i nie rozjechały się jak po długim weekendzie. Możesz też dodać bezy, kawałki czekolady, listki mięty – tutaj ogranicza Ciebie tylko Twoj fantazja. Tarta to nie tylko smak – to też styl!
Podoba Ci się?
Kliknij w gwiazdkę!
Średnia 4.4 / 5. Ilość głosów 5
Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Znasz to uczucie, kiedy robisz pyszny krem pâtissière albo korpusy do tartaletek z kruchego ciasta czy lemon curd… i zostajesz z miską pełną białek? Co
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dołącz do nas już dzisiaj!