
Jak przygotować ofertę świąteczną
Co roku z naszymi niezrównanymi ekspertkami zbieramy się do ujęcia w całość naszych przemyśleń na temat oferty świątecznej w naszych pracowniach i cukierniach. Ale sami
Babka cytrynowa jest w zasadzie ciastem uniwersalnym, choć ma swoją super wielkanocną moc. Wielkanocne babki pojawiają się na naszych świątecznych stołach jako wypiek obowiązkowy. Oczywiście wersji babek można znaleźć ogromną ilość i nie chodzi już nawet o podział na drożdżowe, piaskowe i ucierane. Entuzjastyczny rozwój cukiernictwa nie ominął także naszych zaciszy domowych i chętnie korzystamy z rozmaitych eleganckich form silikonowych, czy innych sprytnych rozwiązań.
Moja babka cytrynowa z olejem i masłem szybko uciera się w robocie i nie przysparza żadnych problemów. Nie jest wyschnięta na wiór, ani twarda jak kołek. Mięciutka, wilgotna i pachnąca, będzie smakowała nawet wybrednej ciotce. Idealna do kawki, na imprezkę, na prezent i na szkolny kiermasz.
Babka cytrynowa jest elastyczna – można ja upiec w większej czy w mniejszej formie, a nawet jako małe babeczki. Udekorować według własnej fantazji, w wersji najprostszej posypać cukrem pudrem, czy jakąkolwiek polewą, czy choćby rozpuszczoną czekoladą. Ja swoją babkę udekorowałam cytrynowy lukrem królewskim i obsypałam płatkami róż i hibiskusa, które są kwaskowate i świetnie przełamują słodycz ciasta i lukru.
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
20 minut
1 babka fi24
Ciasto
Cukier cytrynowy to pyszny dodatek do wypieków, który w prosty sposób możesz przygotować samodzielnie w domu.
Dlaczego warto użyć naturalnego cukru zamiast ekstraktu cytrynowego? Otóż naturalny cukier cytrynowy, który samodzielnie przygotujemy, nie tylko doda intensywnego smaku cytrynowego do naszych wypieków, ale również wzbogaci je o aromatyczne i zdrowe składniki. Ekstrakt cytrynowy natomiast, w większości przypadków, jest sztucznie aromatyzowanym płynem, który w swoim składzie ma niewiele z cytryny.
Cukier cytrynowy ma wiele zalet w wypiekach. Przede wszystkim doskonale nadaje się jako składnik do kremów, ciast i ciastek. Wszędzie tam, gdzie chcemy dodać odrobinę cytrynowego smaku i aromatu. Ponadto, cukier cytrynowy jest świetnym dodatkiem do herbaty i innych napojów. Możemy nim też posypać owoce, aby nadać im ciekawego smaku.
Przygotowanie cukru cytrynowego jest bardzo proste. Wystarczy zmiksować ze sobą cukier i skórkę z cytryny. Dla uzyskania intensywnego smaku można go pozostawić na kilka godzin, aby smak cytrynowy przesączył cukier. W ten sposób uzyskamy pięknie pachnący i pyszny cukier cytrynowy!
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Co roku z naszymi niezrównanymi ekspertkami zbieramy się do ujęcia w całość naszych przemyśleń na temat oferty świątecznej w naszych pracowniach i cukierniach. Ale sami
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dołącz do nas już dzisiaj!
Oferujemy profesjonalne kursy i instruktaże video. Wszystko o tortach i ich zdobieniu: szczegółowo i po polsku! Rzetelne szkolenie za minimalne pieniądze. Dostęp do wiedzy w dowolnie wybranym momencie, w zaciszu własnego domu!