Szukaj

Chrupka Oreo do tortu

Chrupki są tą przysłowiową kropką nad i, dającą poczucie dodatkowej przyjemności i niespodzianki. Trzeba przyznać, że ostatnią święcą triumfy na wszelkich warsztatach, blogach i w przepisach. I słusznie – chrupki są świetne! Chrupka Oreo do tortu, to taka dodatkowa tekstura, która bardzo pobudza zmysły.

Dziś do mojego tortu przygotowałam chrupką warstwę Oreo o delikatnym smaku. Smak Oreo ma także swoich wiernych fanów i pasuje do wielu kombinacji, mile podkręci smak kremu Oreo. Prażynka Oreo jest prosta w wykonaniu a na pewno doda Waszym tortom splendoru.

Magda Kubis
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Rondel
Waga
Szpatułka silikonowa

Chrupka Oreo przepis

5/5

czas przygotowania

15 minut

ilość porcji

1 prażynka fi15

kategoria

Chrupka do tortu

Chrupka Oreo do tortu

Składniki

  • 60 g białej czekolady lub innej
  • 8 -10 pokruszonych ciasteczek Oreo
  • 20 g Crispearls Callebaut opcjonalnie
  • 20 g oleju słonecznikowego lub innego, o neutralnym smaku

Instrukcje

  1. Czekoladę rozpuścić.
  2. Ciasteczka Oreo połamać na małe kawałki.
  3. Z jednego ciastka Oreo wyjąć biały krem ze środka, ciastko pokruszyć drobniutko.
  4. Ciastka Oreo, olej, rozpuszczoną czekoladę i Crispearls wymieszać razem.
  5. Miksturę przełożyć do wyłożonej folią spożywczą blaszki lub pierścienia cukierniczego.

Jak przygotować chrupkę Oreo do tortu

Akademia Tortu - Chrupka Oreo-01
Czekoladę umieszczamy w żaroodpornym naczyniu i rozpuszczamy.
Akademia Tortu - Chrupka Oreo-03
Całe ciasteczka Oreo kruszymy.
Akademia Tortu - Chrupka Oreo-04
Do pokruszonych ciasteczek dodajemy Crispearls.
Akademia Tortu - Chrupka Oreo-05
Dodajemy rozpuszczoną czekoladę.
Akademia Tortu - Chrupka Oreo-06
Jedno ciasteczko, bez białego kremu, kruszymy.
Akademia Tortu - Chrupka Oreo-07
Dodajemy do mikstury.
Akademia Tortu - Chrupka Oreo-08
Gotową miksturę...
Akademia Tortu - Chrupka Oreo-09
...przekładamy do wyłożonej folią spożywczą blaszki lub obręczy cukierniczej. Odstawiamy do lodówki do stwardnienia.

Jak umieścić chrupką warstwę Oreo w torcie

Akademia Tortu - Chrupka Oreo-11
Na dolny blat tortu nakładamy trochę kremu lub musu.
Akademia Tortu - Chrupka Oreo-12
Na to układamy chrupkę Oreo.
Akademia Tortu - Chrupka Oreo-14
Dookoła chrupki Oreo umieszczamy krem lub mus.
Akademia Tortu - Chrupka Oreo-15
Całą chrupkę Oreo pokrywamy kremem lub musem.

Przydatne uwagi

  • Rzecz jasna, do chrupki Oreo można wykorzystać ciasteczka Oreo o innym smaku niż tradycyjny!
  • Chrupka Oreo do tortu powinna być mniejszej średnicy niż tort, tak, aby dookoła niej można było umieścić krem. Moje blaty biszkoptu na zdjęciach są średnicy 7 cali (~18cm), a chrupka warstwa Oreo jest średnicy 6 cali (~15cm).
  • Chrupka Oreo idealnie nada się do tortu Oreo. Zobacz nasz tutorial p.t. Jak zrobić Tort Oreo!
  • Do chrupki Oreo dodaję trochę oleju, aby nie była zbyt twarda.
  • Do przygotowania chrupki Oreo do tortu możemy również wykorzystać inny rodzaj czekolady. Czekolada mleczna w tym połączeniu również będzie pasować. Natomiast czekolada gorzka, że względu na większą zawartość kakao, może spowodować, że chrupka Oreo będzie twarda i trudna do krojenia.

Reklama

Chrupka Oreo do tortu

Podoba Ci się?

Kliknij w gwiazdkę!

Średnia 4 / 5. Ilość głosów 2123

Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Warstwa chrupiąca w torcie
Warstwa chrupiąca w torcie
Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak rozplanować pracę nad tortem

Przypnij na pinterest

Chrupka Oreo

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

16 Responses

  1. Dzień dobry. Ostatnio zrobiłam prażynke z orzechami platkami kukurydzianymi i połączylam z czekoladą. Nie miała więcej niż 1 cm, jednak jak kroiłam tort to była tak strasznie twarda ze rozwalała cały tort gdy próbowałam ukroić kawałek..właściwie nie udało mi się ukroić ani jednego normalnego kawałka z prażynką..wszystko się rozwalało.. Dlaczego tak się stało, co zrobiłam źle ? Teraz się boję znów spróbować zrobić prażynki, że zepsuje cały efekt ;(

  2. Dzień dobry, czy jeśli chcę zrobić mus malinowy z żelką i krem oreo z chrupką oreo to powinnam krem oreo plus prazynke polozyc na donej warstwie a mus z zelka na drugiej warstwie? A przy okazji podpytam się jeśli mam wydruk cukrowy przyklejony do masy cukrowej to moge otynkowac tort w piatek (mascarpone, cukier puder i masło) i od razu przykleic ozdoby czy powinnam przykleic dopiero w sobote (w sobote wydaje tort). Ozdoby zrobilam 2 dni temu i przechowuje w strunowym woreczku, zeby ladnie przykleily sie do tynku, a nie odstawały ) Z góry dziękuje za odpowiedź 🙂 Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Reklama

PDF

Chrupka Oreo do tortu

7 zł

Please select form to show

Zaloguj się

Tutorial

Chrupka Oreo do tortu

50 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.