Chrupki są tą przysłowiową kropką nad i, dającą poczucie dodatkowej przyjemności i niespodzianki. Trzeba przyznać, że ostatnią święcą triumfy na wszelkich warsztatach, blogach i w przepisach. I słusznie – chrupki są świetne! Chrupka Oreo do tortu, to taka dodatkowa tekstura, która bardzo pobudza zmysły.
Dziś do mojego tortu przygotowałam chrupką warstwę Oreo o delikatnym smaku. Smak Oreo ma także swoich wiernych fanów i pasuje do wielu kombinacji, mile podkręci smak kremu Oreo. Prażynka Oreo jest prosta w wykonaniu a na pewno doda Waszym tortom splendoru.
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
15 minut
1 prażynka fi15
Chrupka do tortu
Podoba Ci się?
Kliknij w gwiazdkę!
Średnia 4 / 5. Ilość głosów 2123
Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
16 Responses
Dzień dobry. Ostatnio zrobiłam prażynke z orzechami platkami kukurydzianymi i połączylam z czekoladą. Nie miała więcej niż 1 cm, jednak jak kroiłam tort to była tak strasznie twarda ze rozwalała cały tort gdy próbowałam ukroić kawałek..właściwie nie udało mi się ukroić ani jednego normalnego kawałka z prażynką..wszystko się rozwalało.. Dlaczego tak się stało, co zrobiłam źle ? Teraz się boję znów spróbować zrobić prażynki, że zepsuje cały efekt ;(
Dodaj oleju o neutralnym smaku. Ja dodaję około 30g na 100g czekolady.
Dziękuję , tak zrobię 🙂
Niestety nawet dodanie oleju nic nie daje. Chrupka jest po prostu na tyle twarda, że krojenie jej sprawia problem. Nawet po 30 minutach od wyciągnięciu tortu z lodówki chrupka nie zmiękła pomimo dodania oleju. Składniki te same.
A jaki rodzaj czekolady dałaś?
Dzień dobry, czy jeśli chcę zrobić mus malinowy z żelką i krem oreo z chrupką oreo to powinnam krem oreo plus prazynke polozyc na donej warstwie a mus z zelka na drugiej warstwie? A przy okazji podpytam się jeśli mam wydruk cukrowy przyklejony do masy cukrowej to moge otynkowac tort w piatek (mascarpone, cukier puder i masło) i od razu przykleic ozdoby czy powinnam przykleic dopiero w sobote (w sobote wydaje tort). Ozdoby zrobilam 2 dni temu i przechowuje w strunowym woreczku, zeby ladnie przykleily sie do tynku, a nie odstawały ) Z góry dziękuje za odpowiedź 🙂 Pozdrawiam 🙂
Chrupka na dolnym pietrze, mus z Zelka na drugim – tak jak piszesz. Można przykleić od razu.
witam. Czy chrupkę można zrobić w dniu składania tortu czy trzeba wcześniej?
Można, byle tylko zdążyła stwardnieć w lodowce żebyś mogła ją nałożyć na tort 😉
Witam czy można zastąpić czyms cellebaut crispearls?
Można pominąć.
Witam. Czy biała czekolada z Lidla będzie odpowiednia do tej prażynki czy kupić jakąś lepszą jakościowo?
Witam. Myślałam zeby zrobic ta chrupke,tylko z mleczna czekolada i dać do kremu malinowego.2 krem śmietana z owocami. Czy to dobrze będzie współgrało?
Tak, jak najbardziej!
Dziękuję bardzo 😊
A czg prazynke można jeszcze dodać ?
Tak