
Rodzaje kremów cukierniczych
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Lizaki bezowe to sprawdzony drobny wypiek, który ma bardzo uniwersalne zastosowanie. Możemy wykorzystać je jako dekorację tortu i nie tylko. Samodzielnie doskonale sprawdzają się na słodkich stołach, jako prezent dla gości przyjęcia, drobny upominek dla bliskich, fant na loterii czy po prostu urozmaicenie menu na kinderbalu.
Lizaki bezowe są bardzo efektowne, a nietrudne w wykonaniu. Wymagają odrobiny cierpliwości – jak wszelkiego rodzaju bezy – za to odwdzięczają się pięknym wyglądem. Łatwo się barwią i dają modelować.
Warto choć raz spróbować wykonać lizaki bezowe – choćby po to, by wykorzystać nadmiarowe żółtka po innych wypiekach. To wdzięczny deser, ładny, uroczy i wywołujący same pozytywne reakcje!
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
45 minut
12 lizaków
Beza
Jeżeli chcecie przygotować lizaki bezowe o różnych kształtach, bardzo przydatny będzie Wam adapter do tylek. Adapter pozwala na szybką i bezproblemową wymianę tylek w worku cukierniczym. Dzięki adapterowi, można z jednego worka cukierniczego wyciskać wiele kształtów! Pamiętajcie tylko, aby wybrać adapter odpowiedni do rozmiaru tylek, których będziecie używać.
Do przygotowania lizaków bezowych korzystam z tego samego przepisu, z którego robię bezy. Aby zobaczyć jak przygotować bezę krok po kroku, kliknij TUTAJ.
A co z patyczkami do lizaków bezowych? Na którym etapie je wkładamy i jak mocujemy?
Patyczki można zamocować na dwa sposoby: albo piec lizaki bezowe już z patyczkiem, lub zamocować patyczek do upieczonych lizaków. Osobiście preferuję pierwszą opcję, czyli pieczenie lizaków bezowych już z patyczkiem. Dlatego też używam do tego patyczków, które nie roztopią się pod wpływem wysokiej temperatury. Można do tego wykorzystać drewniane patyczki (na przykład do szaszłyka), papierowe patyczki do lizaków lub papierowe słomki. Te ostatnie są dostępne w wielu wzorach i kolorach i można je dopasować do motywu przewodniego każdej imprezy!
Super pomysłem są też lizaki bezowe na paluszkach! Tutaj, zamiast użyć słomek czy patyczków, używamy niesolonych paluszków. Wtedy, taki lizak bezowy jest w całości jadalny! Zobaczcie na ten piękny lizak bezowy< który zrobiła Bożena Furdal z Czekolady nie Oszukasz! TUTAJ możecie zobaczyć jak je zrobić.
Podoba Ci się?
Kliknij w gwiazdkę!
Średnia 5 / 5. Ilość głosów 1
Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Z dumą prezentujemy prace, które nasi Studenci wykonali korzystając z tego tutorialu!
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Dołącz do nas już dzisiaj!
83 Responses
W którym momencie dodać posypkę, tak żeby się nie roztopiła/zabarwiła bezy?
Dajemy na świeżą bezę, inaczej się nie przyklei. Temperatura nie powinna mieć wpływu, bo bezy suszymy tylko w piekarniku, one się nie pieką 🙂
Witam, mam pytanie nie wiem czemu ale beza mi się nie chce ubić, robi mi się za to piękny lukier ? czy białka mogą być za ciepłe??
Czy piekarnik do suszenia ma byc ustawiony góra dół, czy na termoobieg?
Ja ustawiam gora dol, poniewaz w moim pierkaniku opcja z termoobiegiem zaczyna sie dopiero od 170C.
Witam, ja mam piekarnik profesjonalny tylko z termoobiegiem. W jakiej temperaturze mam suszyć bezy żeby się wysuszyły dobrze a nie popękały ? Dziękuje
Witam. Temperatura dalej taka sama, czyli 70C.
Gdzie mozna kupić taką matę do lizakow bezowych dokaldnie taka sama?
IKEA
Bezy wysuszone wyjmuję z piekarnika a one po pewnym czasie zaczynają wilgotnieć i robić się „gumowate” co robię źle
Ikea
Witam, co robię źle, moje bezy z tego przepisu suszone 3 godz w 70 stopniach są klejące od spodu, a po ugryzieniu w środku są niby klejące, ale w ustach od razu zbrylają się w twardy karmel. Proszę o poradę co zrobić.
Justyna z tego przepisu nie powinny jeżeli są dobrze wysuszone. Przechowujemy je w szczelnie zamkniętym pojemniku aby nie nabrały wilgoci z powietrza…
Mogę białka rozpuścić w robocie, jaka temperatura max., żeby ich nie przegrzać?
Może przegrzałaś białka? Cukier puder dodajesz na końcu?
Nie sądzę żebym przegrała białka, a cukier puder tak daję na końcu. ?
Białko ścina się od 60C…
Czy wysoka temperatura na zewnątrz może mieć wpływ na nietrzymanie kształtu bezików po ich wyciśnięciu na papier? Zawsze wychodziły mi piękne, przy ostatnim upale 2 x próbowałam i klapa… 🙁
Najczęstszym problemem są źle ubite białka. Można je łatwo przegrzać jeżeli się ni pilnuje i wtedy źle się ubiją co w rezultacie spowoduje kiepski ich kształt. Nie sądzę aby ciepła pogoda miała wpływ, bo przecież suszymy je w piekarniku w większej temperaturze niż pokojowa…
Dzień dobry, co może być przyczyną robienia się grudek w bezie po dodaniu cukru pudru? Czy może przegrzanie białek ? Robiłam i już drugi raz i za każdym razem masa wyszła mi z grudkami, bardzo gęsta, wręcz wysychała jeszcze w misce w temperaturze pokojowej.
Gdzie można kupić taką mate silikonową? jest ganialna ?
Źle została wymieszana masa. Cukier puder trzeba przesiać przez sitko i mase dobrze wymieszać po jego dodaniu. Jeżeli nie pracujesz na masie od razu, powinna być zakryta folią spożywczą tak aby nie wyschła.
125g białek to ile jajek?
Ikea 🙂
To zależy od wielkości jajka, ale przy rozmiarze jajka L białko ma około 40 g
3 duże jajka
Witam.Jak mogę przechowywać takie lizaki ?Wystarczy założyć foliowe opakowanie ? Czy raczej jakiś szczelny pojemnik ?
Dzień dobry, cukier puder pod koniec należy wmieszać szpatułką czy mikserem?
Albo w torebkach albo w większym pojemniku – obojętnie. Ważne aby były szczelnie zamknięte aby nie „załapały” wilgoci ani się nie zakurzyły 🙂
Czy można dodać barwnik w proszku ? Jeśli tak to w którym momencie ? Jak zrobić kolorowe z barwnika w proszku ?
1M. Zobacz w liście materiałów podałam które Tylki warto mieć do dekoracji lizaków.
Mam pytanie jakiej tylki uzyc aby lizaki mialy taki piekny ksztalt?
obojetnie. Jak mikserem to na malyhc obrotachzeby sie nie rozsypal poza 🙂
Wymieszałabym barwnik w proszku z cukrem pudrem.
Witam, chcialabym takimi lizakami udekorowac tort.Jak w takim razie go przechowywac? Czy w warunkach chlodniczych lizaki beda juz tylko dekoracja czy bedzie mozna jepotem zjesc?
Jeżeli masz lodówkę no-frost to nie ma się o co martwić. Zawsze też możesz wbić lizaki w tort przed wydaniem. Niniejszym, nie powinno im się nic stać w lodówce.
Chciałabym zrobić lizaki dużo wcześniej, mają być przechowywane w szczelnym pojemniku i w lodówce czy w szafce wystarczy?
Szafka wystarczy. Maja być w suchym miejscu 🙂
Gdzie można kupić taką matę pod lizaki?
Ikea
Zrobilam lizaki i mają świetny kształt nawet moge powiedziec idealny ale po ugryzieniu smakują jak zbity cukier puder co moglam zrobic źle? bo raczej powinny byc chrupiące jak beza.
Mam takie samo spostrzeżenie, kształt rewelacja ale są tak pudrowe że praktycznie niejadalne
Zawsze można pominąć puder. Trzeba się tylko liczyć z tym, że kształt może być nieidealny i szybciej nabiorą wilgoci na torcie.
Ile można przechowywać takie lizaki bezowe?
A ile mogą stac lizaki bezowe, w szczelnie zamkniętym opakowaniu? Bo chce zrobic na zapas, ale raz probowalam takich gunowatych i takie sa ochydne 🥴
Z tego przepisu parę tygodni spokojnie. Oczywiście w szczelnie zamkniętym pojemniku w suchym miejscu.
Czy z tego przepisu można zrobić rónież blat bezowy jako warstwa do tortu?
Czy puder do zimnego ubitego białka się daje? I czy długo trzeba potem miksować czy tylko wymieszać
Ubijamy białka i jak się ubiją dodajemy puder. Mieszamy wystarczajaco długo aby się dobrze wymieszał.
Witam, upieklam beziki, mają piekny ksztalt. Zabarwilam je barwnikami zelowymi wilton. Po suszeniu na krawędziach bezy wyblakły, jaka moze byc przyczyna?
Jestem zachwycony tym przepisem. Bardzo długo szukałem „perfekcyjnego”przepisu na beze !! wygląd i smak jest niesamowity !! Uwielbiam wasze przepisy xx
<3
Czy można nazwę takiej maty?
Mata silikonowa. Ta akurat z IKEA
Cześć 🙂
Przychodzę tu z polecenia ale mam pytanie. Czy barwnik w żelu dodać na sam koniec ubijania bezy czy wcześniej? Ja bym dała zaraz po cukrze pudrze ale chce się upewnić 🙂
Pięknie dziękuje za odpowiedź.
Ile lizaków wyjdzie z podanych proporcji?
Czy białka mają ostygnąć przed miksowaniem ?
Nie, miksuje aż ostygną.
Jaka moze byc przyczyna, że beza na poczatku wychodziła z rękawa ładnie prosto piekny ksztalt (tylka M1) a po 7 ładnych kolejna juz sie brzegi falowały i ciężko było ja wycisnąć
Czy można wsadzić odrazu 3 blachy do piekarnika czy lepiej robić stopniowo?
Można.
Zapomniałam przez pośpiech dodać na koniec cukru pudru, czy może mieć to wpływ na końcowy efekt? Masa była bardzo sztywna, bo ubijana aż 20min jak nie dłużej. Bezy idą jako dekoracja na tort.
Zależy. Jeżeli było dobrze ubite to może być ok. Puder pomaga utrzymać konsystencje aby bezy ładnie trzymały kształt.
Dzień dobry, ile sztuk lizaków wychodzi z tego przepisu ?
Zalezy jak duże będziesz je robić. Mi wyszło około 15 sztuk średnie wielkości.
Jak i czy mogę przechować ubitą bezę, bo nie mieści mi się już na blachach?
Najlepiej w worku cukierniczym, lub w misce ale szczelnie zamkniętą aby nie wyschła.
Witam w jakiej temperaturze trzeba kształtować lizaki tak aby nietracily wzoru wyciśniętego ze szprycy?
Robimy bezę, wkładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy kształty na papier.
Czy do przygotowania lizaków bezowych mogę użyć białka pasteryzowane?
Osobiście nie robiłam na pasteryzowanych chociaż mówią, że można …
W jaki sposób uzyskano efekt dwóch kolorów – tylka podwójna? Czy masa bezowa była częściowo musnieta barwnikiem i zwykła tylka wyciskana?
Można i tak i tak. Zerknij na stronę wpisu z przepisem na beziki, tam pokazujemy. https://akademiatortu.pl/przepisy/bezy-idealny-przepis/
Ile lizaków wychodzi z tej porcji bezy?
To zależy jak dużej średnicy będą…
Czy z tego przepisu można zrobić mini pavlove?
Za suche będą. Lepiej z przepisu na bezę Pavlova
Dlaczego bezy pękają, co może być przyczyną?
Za wysoka temperatura. Każdy piekarnik jest inny, trzeba wyczuć swój. Zmniejsz temperaturę suszenia. Może będzie trzeba dłużej suszyć ale w niższej temp.
Dzień dobry, czy z tego przepisu można zrobić mini pavlove?
Nie. Mini pavloves z tego przepisu można https://akademiatortu.pl/przepisy/beza-pavlova-najlepsza/
W którym momencie dodać barwnik? Czy może to być barwnik żelowy?
Może być żelowy. Dodać do ubitej już bezy.