Szukaj

Frużelina brzoskwiniowa

W torcie lub monoporcji frużelina pełni rolę przyjemnej niespodzianki i zaskakującej konsystencji w przekroju. Świetnie akcentuje inne aromaty i podkręca smak. Frużelina to znakomity dodatek do tortów, monoporcji i deserów.

Frużelina brzoskwiniowa powstała jakoby z potrzeby podbicia smaku musu brzoskwiniowego w moim ostatnim projekcie – monoporcji brzoskwiniowej. Niedawno przygotowałam mus brzoskwiniowy, który chodził mi po głowie już od paru lat, i skomponowałam z nim monoporcje – z frużeliną brzoskwiniową, żelką malinową i w czekoladowej polewie lustrzanej. Ponieważ smak musu brzoskwiniowego jest bardzo łagodny, frużelina z brzoskwiń idealnie podbiła jego smak!

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Rondel
Szpatułka silikonowa

Frużelina brzoskwiniowa

5/5

czas przygotowania

15 minut

ilość porcji

1 szklanka

kategoria

Frużelina

Frużelina brzoskwiniowa

Składniki

  • 200 g brzoskwiń
  • 20 g brązowego cukru
  • 3 g żelatyny
  • 20 g zimnej wody

Instrukcje

  1. Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy aby napęczniała, ~10 minut.
  2. Brzoskwinie kroimy w małą kosteczkę.
  3. Podsmażamy na małej ilości masła.
  4. Podsmażone brzoskwinie dzielimy na 2 części.
  5. Z jednej części brzoskwiń robimy puree.
  6. Żelatynę podgrzewamy aby się rozpuściła. Ja podgrzewam w mikrofali przez 5 sekund.
  7. Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do brzoskwiniowego puree i dobrze mieszamy.
  8. Do puree dodajemy resztę brzoskwiń i dobrze mieszamy.

Jak zrobić frużelinę z brzoskwiń

Akademia tortu - Frużelina brzoskwiniowa-1
Brzoskwinie podsmażamy na małej ilości masła.
Akademia tortu - Frużelina brzoskwiniowa-5
Podsmażone brzoskwinie dzielimy na 2 części.
Akademia tortu - Frużelina brzoskwiniowa-6
Z jednej części robimy puree.
Akademia tortu - Frużelina brzoskwiniowa-2
Do przygotowanego puree dodajemy rozpuszczoną żelatynę...
Akademia tortu - Frużelina brzoskwiniowa-7
i resztę podsmażonych brzoskwiń.

Przydatne uwagi

  • Uważam, że frużelina z brzoskwiń, szczególnie jeżeli chcemy jej użyć do monoporcji, powinna być przygotowana z drobno pokrojonej w kostkę brzoskwini.
  • Frużelina jest doskonałą alternatywą dla świeżych owoców, bo jest produktem przetworzonym. Nie zepsuje się, nie sczernieje i nie zwiędnie, jak mogą to zrobić owoce. Jej barwa, smak i tekstura są stabilne. Dobrze dobrana frużelina nie rozmoczy tortu i będzie robiła świetne wrażenie na gościach.
  • Frużelinę można przygotować ze skrobią ziemniaczaną, kukurydzianą, lub z żelatyną. Osobiście preferuję jedynie dodatek żelatyny.

Frużelina brzoskwiniowa

Frużelina brzoskwiniowa

Dobrze komponuje się z:

Czekoladowy
Jeżynowy
Kawowy
Malinowy

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak przetwarzać sezonowe owoce
Jak przetwarzać sezonowe owoce
smaki kremów
Które smaki kremów do tortu do siebie pasują

Przypnij na pinterest

Frużelina brzoskwiniowa

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

5 Responses

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Frużelina brzoskwiniowa

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto
Państwo
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.
Magdalenki pistacjowe