black Friday

-20%

KOD: BF2021

koniec za

Godziny
Minuty
Sekundy

Biszkopt truskawkowy

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Ostatnio poproszono mnie o tort truskawkowy z kremem waniliowym. Lecz nie miał to być tort truskawkowy czyli tradycyjny biszkopt z owocami truskawek w kremie śmietankowym, lecz biszkopt o smaku truskawkowym. Poszukiwania przepisu na biszkopt truskawkowy spełzły na niczym, tak więc zabrałam się za eksperymentowanie. Chyba mam dużo szczęścia, ponieważ eksperyment powiódł się już za pierwszym podejściem!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu CakeRoom. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Robot planetarny lub ręczny, Sitko, Szpatułka, Waga
Brak plików do pobrania.

Przepis na biszkopt truskawkowy

 

Biszkopt tłuszczowy

Waniliowy biszkopt tłuszczowy. Świetny do tortów powlekanych masą cukrową, naked i do rzeźbienia tortów antygrawitacyjnych i 3D.
Servings 3 blaty fi20

Składniki
  

  • 340 g masła
  • 435 g cukru
  • 1.5 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
  • 6 jajek
  • 280 g pełnego mleka
  • 50 g oleju roślinnego
  • 575 g mąki
  • 1 łyżka + łyżeczka proszku do pieczenia (1 łyżka plus 1 łyżeczka)
  • 3/5 łyżeczki soli

Instrukcje
 

  • Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiać do miski i odstawić.
  • Mleko i olej wlać do jednego naczynia, odstawić.
  • Masło z cukrem i ekstraktem z wanilii utrzeć w mikserze, na średnich obrotach, do momentu aż masa będzie puszysta, około 10 minut.
  • Na zmniejszonych obrotach dodawać po 2 jajka. dokładnie mieszając.
  • W czterech partiach dodać wymieszane wszystkie suche produkty na przemian z płynami. Czyli dodajemy 1/4 suchych produktów, mieszamy chwilę aż mąka połączy się z masą i dolewamy 1/3 mleka z olejem.
  • Wkładamy ciasto na biszkopt do uprzednio przygotowanych blaszek do pieczenia.
  • Biszkopt tłuszczowy piec w 170°C (350F) do momentu, kiedy wykałaczka wbita w środek wyjdzie czysta, czyli około 40 min.
Keyword Biszkopt
Tried this recipe?Let us know how it was!

Jak zrobić biszkopt truskawkowy

Tort miał być w kształcie dużego pączka – giant doughnut.  Kształt pączka można uzyskać w dwojaki sposób: albo upiec ciasto w specjalnej do tego formie lub w zwyczajnej i później “wyrzeźbić” kształt nożem. Potrzebowałam stabilniejszego ciasta, takiego które ładnie utrzymałoby kształt po upieczeniu.

Skorzystałam więc  z przepisu na biszkopt tłuszczowy. Tego ciasta używam do wszystkich tortów 3D i tortów antygrawitacyjnych.  Biszkopt tłuszczowy idealnie nadaje się do “rzeźbienia” tortowych kształtów. Jest wilgotny i praktycznie nie trzeba go nasączać. Poniżej pokażę Wam jak z przepisu na biszkopt tłuszczowy powstał biszkopt o smaku truskawkowym!

truskawki liofilizowane
1 paczkę, 50g, truskawek liofilizowanych umieszczamy w blenderze.
truskawki liofilizowane
... mielimy je na proszek.
Biszkopt truskawkowy
Uzyskany proszek przesypujemy przez sitko aby pozbyć się większych kawałków.
Biszkopt truskawkowy
Dodajemy do przygotowanych suchych składników.
Biszkopt truskawkowy
Mąkę wymieszaną z proszkiem z truskawek i resztą suchych produktów dodajemy do masy - tak jak jest to w przepisie na biszkopt tłuszczowy.
Biszkopt truskawkowy
Mieszamy do połączenia się składników.

Przydatne uwagi

  • Zmielone owoce liofilizowane szybko “łapią” wilgoć i może się z nich zrobić elastyczna “guma”. Dlatego najlepiej od razu wymieszać je z innymi suchymi składnikami, takimi jak mąka czy cukier.
  • W ten sposób można uzyskać inne smaki biszkoptu, używając różnego rodzaju owoców liofilizowanych takich jak banany, maliny czy jagody. Ciasto ma wyczuwalny smak lecz nie zmienia swojej struktury, nie przybiera jednak koloru owoców. Jeżeli zależy wam na kolorze, można dodać troszeczkę barwnika spożywczego w żelu czy proszku.

Smacznego!

Biszkopt truskawkowy

Biszkopt truskawkowy
dobrze komponuje się z tymi smakami:

Przepisy, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Przypnij na pinterest

Biszkopt truskawkowy pin

6 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

AkademiaTortu-LogoRound.png

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Najnowsze tutoriale

koniec za

Godziny
Minuty
Sekundy