Szukaj

Biszkopt truskawkowy

Jak zrobić biszkopt truskawkowy dowiedziałam się na drodze eksperymentalnej. Zdarzają się takie zamówienia, które nie pozostawiają zbyt wiele nadziei – trzeba po prostu zdać się na intuicję i puścić wodze fantazji. A zamówienie brzmiało: tort w kształcie donuta na biszkopcie truskawkowym.

Nie było rady. Wsparłam ten eksperyment na sprawdzonym przepisie na biszkopt tłuszczowy, którego zawsze używam do projektów 3D i który świetnie się poddaje rozmaitym modyfikacjom. Jest bardzo tolerancyjny na zmiany proporcji, dodatki smakowe, zapachowe i kolorystyczne. Był więc oczywistym wyborem jako punkt wyjścia do tego projektu.

Aby nadać biszkoptowi odpowiedni smak i kolor, wykorzystałam truskawki liofilizowane. Zmielone truskawki liofilizowane mają intensywny zapach i smak. Nie są wilgotne jak pulpa z owoców, więc nie wpływają radykalnie na proporcje składników biszkoptu. Świeże truskawki zawierają dużo wody, a ich zapach często jest uzależniony od warunków, w jakich hodowano owoce.

Biszkopt truskawkowy wyszedł bardzo dobry i korzystam z tego przepisu regularnie!

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Robot planetarny lub ręczny
Rant
Papier do pieczenia
Waga
Sitko
Szpatułka silikonowa

Przepis na biszkopt truskawkowy

5/5

czas przygotowania

30 minut

ilość porcji

3 blaty fi20

kategoria

Biszkopt

biszkopt truskawkowy

Składniki

  • 340 g masła
  • 435 g cukru
  • 1.5 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
  • 6 jajek
  • 280 g pełnego mleka
  • 50 g oleju roślinnego
  • 575 g mąki
  • 1 łyżka + łyżeczka proszku do pieczenia (1 łyżka plus 1 łyżeczka)
  • 3/5 łyżeczki soli

Instrukcje

  1. Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiać do miski i odstawić.
  2. Mleko i olej wlać do jednego naczynia, odstawić.
  3. Masło z cukrem i ekstraktem z wanilii utrzeć w mikserze, na średnich obrotach, do momentu aż masa będzie puszysta, około 10 minut.
  4. Na zmniejszonych obrotach dodawać po 2 jajka. dokładnie mieszając.
  5. W czterech partiach dodać wymieszane wszystkie suche produkty na przemian z płynami. Czyli dodajemy 1/4 suchych produktów, mieszamy chwilę aż mąka połączy się z masą i dolewamy 1/3 mleka z olejem.
  6. Wkładamy ciasto na biszkopt truskawkowy do uprzednio przygotowanych blaszek do pieczenia.
  7. Biszkopt truskawkowy piec w 170°C (350F) do momentu, kiedy wykałaczka wbita w środek wyjdzie czysta, czyli około 40 min.

Tagi

Jak zrobić biszkopt truskawkowy

Tort miał być w kształcie dużego pączka – giant doughnut.  Kształt pączka można uzyskać w dwojaki sposób: albo upiec ciasto w specjalnej do tego formie lub w zwyczajnej i później “wyrzeźbić” kształt nożem. Potrzebowałam stabilniejszego ciasta, takiego które ładnie utrzymałoby kształt po upieczeniu.

Skorzystałam więc  z przepisu na biszkopt tłuszczowy. Tego ciasta używam do wszystkich tortów 3D i tortów antygrawitacyjnych.  Biszkopt tłuszczowy idealnie nadaje się do “rzeźbienia” tortowych kształtów. Jest wilgotny i praktycznie nie trzeba go nasączać. Poniżej pokażę Wam jak z przepisu na biszkopt tłuszczowy powstał biszkopt o smaku truskawkowym!

Biszkopt truskawkowy
1 paczkę, 50g, truskawek liofilizowanych umieszczamy w blenderze.
AkademiaTortu-BiszkoptTruskawkowy-2
... mielimy je na proszek.
AkademiaTortu-BiszkoptTruskawkowy-3
Uzyskany proszek przesypujemy przez sitko aby pozbyć się większych kawałków.
Biszkopt truskawkowy
AkademiaTortu-BiszkoptTruskawkowy-4
Dodajemy do przygotowanych suchych składników.
Biszkopt truskawkowy
Mąkę wymieszaną z proszkiem z truskawek i resztą suchych produktów dodajemy do masy - tak jak jest to w przepisie na biszkopt tłuszczowy.
AkademiaTortu-BiszkoptTruskawkowy-7
Mieszamy do połączenia się składników.

Przydatne uwagi

  • Zmielone owoce liofilizowane szybko “łapią” wilgoć i może się z nich zrobić elastyczna “guma”. Dlatego najlepiej od razu wymieszać je z innymi suchymi składnikami, takimi jak mąka czy cukier.
  • W ten sposób można uzyskać inne smaki biszkoptu, używając różnego rodzaju owoców liofilizowanych takich jak banany, maliny czy jagody. Ciasto ma wyczuwalny smak lecz nie zmienia swojej struktury, nie przybiera jednak koloru owoców. Jeżeli zależy wam na kolorze, można dodać troszeczkę barwnika spożywczego w żelu czy proszku.

Smacznego!

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak rozplanować pracę nad tortem
Czym nasączyć biszkopt do tortu
Czym nasączyć biszkopt do tortu

Przypnij na pinterest

Biszkopt truskawkowy

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

6 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Barwniki spożywcze

Barwniki spożywcze

Co to są barwniki spożywcze? Barwniki spożywcze to substancje dodawane do żywności w celu zmiany jej koloru. Mogą być stosowane w produktach spożywczych w celu poprawy

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ