Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Biszkopt truskawkowy

Ostatnio poproszono mnie o tort truskawkowy z kremem waniliowym. Lecz nie miał to być tort truskawkowy czyli tradycyjny biszkopt z owocami truskawek w kremie śmietankowym, lecz biszkopt o smaku truskawkowym. Poszukiwania przepisu na biszkopt o smaku truskawkowym spełzły na niczym, tak więc zabrałam się za eksperymentowanie. Chyba mam dużo szczęścia, ponieważ eksperyment powiódł się już za pierwszym podejściem!

truskawki liofilizowane

Jak zrobić biszkopt o smaku truskawkowym

Tort miał być w kształcie dużego pączka – giant doughnut.  Kształt pączka można uzyskać w dwojaki sposób: albo upiec ciasto w specjalnej do tego formie lub w zwyczajnej i później “wyrzeźbić” kształt nożem. Potrzebowałam stabilniejszego ciasta, takiego które ładnie utrzymałoby kształt po upieczeniu. 

Skorzystałam więc  z przepisu na biszkopt tłuszczowy. Tego ciasta używam do wszystkich tortów 3D i tortów antygrawitacyjnych.  Biszkopt tłuszczowy idealnie nadaje się do “rzeźbienia” tortowych kształtów. Jest wilgotny i praktycznie nie trzeba go nasączać. Poniżej pokażę Wam jak z przepisu na biszkopt tłuszczowy powstał biszkopt o smaku truskawkowym 🙂

biszkopt idealny - przepis na biszkopt tłuszczowy
5 od 1 głos
Drukuj

Przepis na idealny biszkopt tłuszczowy

Aby biszkopt zawsze był wyrośnięty i puszysty, warto wcześniej wyjąć jajka z lodówki i odczekać, aż będą miały temperaturę pokojową. Jeśli nie ma takiej możliwości, można włożyć je na kilka minut do ciepłej wody. Ważne, żeby nie była gorąca.

Słowo kluczowe Biszkopt
Porcje 3 blaty fi20

Składniki

  • 340 g masła
  • 435 g cukru
  • 1.5 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
  • 6 jajek
  • 280 g pełnego mleka
  • 50 g oleju roślinnego
  • 575 g mąki
  • 1 łyżka + łyżeczka proszku do pieczenia (1 łyżka plus 1 łyżeczka)
  • 3/5 łyżeczki soli

Instrukcje

  1. Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiać do miski i odstawić.
  2. Mleko i olej wlać do jednego naczynia, odstawić.
  3. Masło z cukrem i ekstraktem z wanilii utrzeć w mikserze, na średnich obrotach, do momentu aż masa będzie puszysta, około 10 minut.
  4. Na zmniejszonych obrotach dodawać po 2 jajka. dokładnie mieszając.

  5. W czterech partiach dodać wymieszane wszystkie suche produkty na przemian z płynami. Czyli dodajemy 1/4 suchych produktów, mieszamy chwilę aż mąka połączy się z masą i dolewamy 1/3 mleka z olejem.

  6. Wkładamy ciasto na biszkopt do uprzednio przygotowanych blaszek do pieczenia.

  7. Biszkopt tłuszczowy piec w 170°C (350F) do momentu, kiedy wykałaczka wbita w środek wyjdzie czysta, czyli około 40 min.

Notatki

 

Po wystygnięciu, każdy blat zawijam osobno w folię spożywczą i odstawiam do lodówki na minimum 4h. Nigdy nie przekładam kremem nieschłodzonych blatów.

Szczelnie zawinięte blaty w folię spożywczą można również zamrozić aby użyć później. Odmrażam wyciągając je z zamrażalnika dzień wcześniej i zostawiam na blacie do odmrożenia (z reguły przez noc).

Nigdy nie pieczemy biszkoptów tłuszczowych w rantach, ponieważ ciasto wypłynie.

Jak uzyskać truskawkowy smak biszkoptu

liofilizowane truskawki
1 paczkę, 50g, truskawek liofilizowanych umieszczamy w blenderze.
liofilizowane truskawki
... mielimy je na proszek.
liofilizowane truskawki
Uzyskany proszek przesypujemy przez sitko aby pozbyć się większych kawałków
liofilizowane truskawki
Dodajemy do przygotowanych suchych składników.
liofilizowane truskawki
Mąkę wymieszaną z proszkiem z truskawek i resztą suchych produktów dodajemy do masy - tak jak jest to w przepisie na biszkopt tłuszczowy.
Mieszamy do połączenia się składników.
Giant doughnut liofilizowane truskawki

Ciasto rozkładamy po równo we wcześniej wysmarowanych smarowidłem blaszkach do pieczenia. Pamiętamy, aby blaszki wypełnić ciastem tylko do 2/3 ich objętości.

Przydatne uwagi

Zmielone owoce liofilizowane szybko “łapią” wilgoć i może się z nich zrobić elastyczna “guma”. Dlatego najlepiej od razu wymieszać je z innymi suchymi składnikami, takimi jak mąka czy cukier. 

W ten sposób można uzyskać inne smaki biszkoptu, używając różnego rodzaju owoców liofilizowanych takich jak banany, maliny czy jagody. Ciasto ma wyczuwalny smak lecz nie zmienia swojej struktury, nie przybiera jednak koloru owoców. Jeżeli zależy wam na kolorze, można dodać troszeczkę barwnika spożywczego w żelu czy proszku.

Smacznego!

Tort wielki doughnut

Podoba Ci się? Udostępnij Przepis!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Zobacz najnowsze tutoriale

Tort naked, Naked Cake
Tort z żywymi kwiatami
Jak uratować tort bułę

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ocena




Akademia Tortu O mnie


O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!




Dołącz do Akademii Tortu!

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!





Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu





Logowanie

Dołącz do nas!

Akademia Tortu to miejsce dla wszystkich - dla amatorów, zaawansowanych i totalnie wkręconych w tortowanie! Subskrybując zyskujesz dostęp do wszystkich materiałów!