
Rodzaje kremów cukierniczych
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Jak zrobić biszkopt truskawkowy dowiedziałam się na drodze eksperymentalnej. Zdarzają się takie zamówienia, które nie pozostawiają zbyt wiele nadziei – trzeba po prostu zdać się na intuicję i puścić wodze fantazji. A zamówienie brzmiało: tort w kształcie donuta na biszkopcie truskawkowym.
Nie było rady. Wsparłam ten eksperyment na sprawdzonym przepisie na biszkopt tłuszczowy, którego zawsze używam do projektów 3D i który świetnie się poddaje rozmaitym modyfikacjom. Jest bardzo tolerancyjny na zmiany proporcji, dodatki smakowe, zapachowe i kolorystyczne. Był więc oczywistym wyborem jako punkt wyjścia do tego projektu.
Aby nadać biszkoptowi odpowiedni smak i kolor, wykorzystałam truskawki liofilizowane. Zmielone truskawki liofilizowane mają intensywny zapach i smak. Nie są wilgotne jak pulpa z owoców, więc nie wpływają radykalnie na proporcje składników biszkoptu. Świeże truskawki zawierają dużo wody, a ich zapach często jest uzależniony od warunków, w jakich hodowano owoce.
Biszkopt truskawkowy wyszedł bardzo dobry i korzystam z tego przepisu regularnie!
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
30 minut
3 blaty fi20
Biszkopt
Tort miał być w kształcie dużego pączka – giant doughnut. Kształt pączka można uzyskać w dwojaki sposób: albo upiec ciasto w specjalnej do tego formie lub w zwyczajnej i później “wyrzeźbić” kształt nożem. Potrzebowałam stabilniejszego ciasta, takiego które ładnie utrzymałoby kształt po upieczeniu.
Skorzystałam więc z przepisu na biszkopt tłuszczowy. Tego ciasta używam do wszystkich tortów 3D i tortów antygrawitacyjnych. Biszkopt tłuszczowy idealnie nadaje się do “rzeźbienia” tortowych kształtów. Jest wilgotny i praktycznie nie trzeba go nasączać. Poniżej pokażę Wam jak z przepisu na biszkopt tłuszczowy powstał biszkopt o smaku truskawkowym!
Smacznego!
Podoba Ci się?
Kliknij w gwiazdkę!
Średnia 0 / 5. Ilość głosów 0
Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dołącz do nas już dzisiaj!
6 Responses
Czy biszkopt owocowy można upiec w rancie?
Można ale trzeba upewnić się, że dno rantu jest dobrze zabezpieczone żeby nic nie wyciekło.
Biszkopt wyszedł dość zwarty, mało puszysty. Czy taki właśnie jest, czy może coś źle zrobiłam? Wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.
Tak, jest bardziej zwarty niż tradycyjny – to dlatego że dodajemy zmielone truskawki…
Jakie smaki kremu by tu najlepiej pasowały lub jakie inne dodatki?
Wszystkie te, które pasują do truskawkowego. Zerknij tutaj: https://akademiatortu.pl/blog/smaki-tortow-kremy-do-tortow-sprawdzone-kombinacje-smakowe/