Szukaj

Biszkopt makowy z miodem

Biszkopt makowy z miodem powstał znów w atmosferze lekkiego szaleństwa. Zastanawiam się czasami, czy nie byłoby wygodniej, gdybym nie czuła przemożnej potrzeby eksperymentowania na ostatnią chwilę. Jako, że zbliżały się właśnie urodziny mojego męża, wpadłam w sentymentalny nastrój i znienacka przyszło mi do głowy, aby zrobić tort wzorowany na tych najwcześniejszych wspomnieniach, jeszcze z PRL. Pamiętam dobrze tort z biszkoptu makowego przekładany maślanym kremem, do którego jajka ubijało się z cukrem na parze.

Oczywiście przepisów na biszkopt makowy, czy krem do niego, nie miałam, pewnie leżą gdzieś w Polsce w jakimś zakurzonym zeszycie. Nie pozostało mi zatem nic innego, jak metoda prób z pominięciem etapu błędów, bo na nie nie było czasu.

Biszkopt makowy wyszedł mi doskonale! Aby go upiec, zmodyfikowałam swój przepis na biszkopt olejowy, dodałam do niego maku i trochę miodu. Pachnie pięknie, jest elastyczny, stabilny i super się z nim pracuje. W przekroju wygląda bosko, nie mam do niego żadnych zastrzeżeń.

Biszkopcik podleję odrobine whiskey, bo to ulubiony trunek mojego męża i przełożę go kremem jajecznym, który ukręcę bazując na kremie maślanym na żółtkach, do tego frużelina z czarnej porzeczki i chrupka orzechowa. Wspomnienia są wprawdzie dość mgliste, ale czuję, że to będzie udany eksperyment!

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Szpatułka silikonowa

Biszkopt makowy z miodem

5/5

czas przygotowania

30 minut

ilość porcji

1 biszkopt fi18

kategoria

Biszkopt

Biszkopt makowy z miodem

Składniki

  • 3 duże jajka
  • 125 g drobnego cukru
  • 50 g miodu
  • 75 g mleka
  • 75 g maku
  • 75 g oleju
  • 175 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Instrukcje

  1. Mleko podgrzać i gorącym zalać mak. Odstawić na 30 minut.
  2. Żółtka utrzeć z 3/4 cukru na pulchną masę.
  3. Dodać miód, zamieszać.
  4. Dodać mak z mlekiem i olej. Zamieszać.
  5. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zamieszać do połączenia składników.
  6. Ubić białka z cukrem na sztywną pianę.
  7. Pianę dodać do masy i wymieszać delikatnie szpatułą.
  8. Masę przełożyć do przygotowanego rantu i piec w 170C przez około 40 minut.

Tagi

Jak zrobić biszkopt z makiem

Biszkopt makowy z miodem
Mak przepłukać i oczyścić.
Biszkopt makowy z miodem
Zalać gorącym mlekiem i odstawić na ~30 minut.
Biszkopt makowy z miodem
Żółtka z 3/4 cukru utrzeć na pulchną masę.
Biszkopt makowy z miodem
Do masy dodać miód i olej. Zamieszać.
Biszkopt makowy z miodem
Dodać mak z mlekiem. Zamieszać.
Biszkopt makowy z miodem
Partiami dodawać mąkę.
Biszkopt makowy z miodem
Zamieszać do połączenia się składników.
Biszkopt makowy z miodem
Pianę ubić i w momencie kiedy zacznie się lekko pienić dodać resztę cukru. Zwiekszyć obroty i ubić na sztywno.
Biszkopt makowy z miodem
Pianę z białek do dać do masy i wymieszać delikatnie szpatułką.
Biszkopt makowy z miodem
Przełożyć do przygotowanego rantu.

Przydatne uwagi

  • Ponieważ w przepisie na biszkopt makowy z miodem jest dodatkowo jeszcze olej, biszkopt jest wilgotny i nie potrzebuje nadmiernego nasączenia.
  • Jeśli wolicie przygotować biszkopt z makiem ale bez miodu, to spokojnie możecie go zastąpić cukrem w proporcji 1:1.

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak rozplanować pracę nad tortem
Czym nasączyć biszkopt do tortu
Czym nasączyć biszkopt do tortu

Przypnij na pinterest

Biszkopt makowy z miodem

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Jedna odpowiedź

  1. Klasyk w moim domu 🙂 Kiedyś babcia robiła podobne ciasto na święta – zawsze ręcznie! Ja teraz używam robota planetarnego – mąż sprezentował mi Ariete i uważam, że wychodzi nawet lepiej, a na pewno szybciej. Biszkopt makowy z miodem króluje u nas w Boże Narodzenie

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Top 3 ciasta na lato

Top 3 ciasta na lato

Lato to czas, kiedy chętnie sięgamy po lekkie, orzeźwiające i kolorowe desery. W gorące dni idealnie sprawdzą się ciasta, które nie tylko zapewnia nam coś

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ