Szukaj

Biszkopt makowy z miodem

Biszkopt makowy z miodem powstał znów w atmosferze lekkiego szaleństwa. Zastanawiam się czasami, czy nie byłoby wygodniej, gdybym nie czuła przemożnej potrzeby eksperymentowania na ostatnią chwilę. Jako, że zbliżały się właśnie urodziny mojego męża, wpadłam w sentymentalny nastrój i znienacka przyszło mi do głowy, aby zrobić tort wzorowany na tych najwcześniejszych wspomnieniach, jeszcze z PRL. Pamiętam dobrze tort z biszkoptu makowego przekładany maślanym kremem, do którego jajka ubijało się z cukrem na parze.

Oczywiście przepisów na biszkopt makowy, czy krem do niego, nie miałam, pewnie leżą gdzieś w Polsce w jakimś zakurzonym zeszycie. Nie pozostało mi zatem nic innego, jak metoda prób z pominięciem etapu błędów, bo na nie nie było czasu.

Biszkopt makowy wyszedł mi doskonale! Aby go upiec, zmodyfikowałam swój przepis na biszkopt olejowy, dodałam do niego maku i trochę miodu. Pachnie pięknie, jest elastyczny, stabilny i super się z nim pracuje. W przekroju wygląda bosko, nie mam do niego żadnych zastrzeżeń.

Biszkopcik podleję odrobine whiskey, bo to ulubiony trunek mojego męża i przełożę go kremem jajecznym, który ukręcę bazując na kremie maślanym na żółtkach, do tego frużelina z czarnej porzeczki i chrupka orzechowa. Wspomnienia są wprawdzie dość mgliste, ale czuję, że to będzie udany eksperyment!

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Robot planetarny lub ręczny
Rant
Papier do pieczenia
Waga
Sitko
Szpatułka silikonowa

Biszkopt makowy z miodem

5/5

czas przygotowania

30 minut

ilość porcji

1 biszkopt fi18

kategoria

Biszkopt

Biszkopt makowy z miodem

Składniki

  • 3 duże jajka
  • 125 g drobnego cukru
  • 50 g miodu
  • 75 g mleka
  • 75 g maku
  • 75 g oleju
  • 175 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Instrukcje

  1. Mleko podgrzać i gorącym zalać mak. Odstawić na 30 minut.
  2. Żółtka utrzeć z 3/4 cukru na pulchną masę.
  3. Dodać miód, zamieszać.
  4. Dodać mak z mlekiem i olej. Zamieszać.
  5. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zamieszać do połączenia składników.
  6. Ubić białka z cukrem na sztywną pianę.
  7. Pianę dodać do masy i wymieszać delikatnie szpatułą.
  8. Masę przełożyć do przygotowanego rantu i piec w 170C przez około 40 minut.

Tagi

Jak zrobić biszkopt z makiem

Biszkopt makowy z miodem
Mak przepłukać i oczyścić.
Biszkopt makowy z miodem
Zalać gorącym mlekiem i odstawić na ~30 minut.
Biszkopt makowy z miodem
Żółtka z 3/4 cukru utrzeć na pulchną masę.
Biszkopt makowy z miodem
Do masy dodać miód i olej. Zamieszać.
Biszkopt makowy z miodem
Dodać mak z mlekiem. Zamieszać.
Biszkopt makowy z miodem
Partiami dodawać mąkę.
Biszkopt makowy z miodem
Zamieszać do połączenia się składników.
Biszkopt makowy z miodem
Pianę ubić i w momencie kiedy zacznie się lekko pienić dodać resztę cukru. Zwiekszyć obroty i ubić na sztywno.
Biszkopt makowy z miodem
Pianę z białek do dać do masy i wymieszać delikatnie szpatułką.
Biszkopt makowy z miodem
Przełożyć do przygotowanego rantu.

Przydatne uwagi

  • Ponieważ w przepisie na biszkopt makowy z miodem jest dodatkowo jeszcze olej, biszkopt jest wilgotny i nie potrzebuje nadmiernego nasączenia.
  • Jeśli wolicie przygotować biszkopt z makiem ale bez miodu, to spokojnie możecie go zastąpić cukrem w proporcji 1:1.

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak rozplanować pracę nad tortem
Czym nasączyć biszkopt do tortu
Czym nasączyć biszkopt do tortu

Przypnij na pinterest

Biszkopt makowy z miodem

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Jedna odpowiedź

  1. Klasyk w moim domu 🙂 Kiedyś babcia robiła podobne ciasto na święta – zawsze ręcznie! Ja teraz używam robota planetarnego – mąż sprezentował mi Ariete i uważam, że wychodzi nawet lepiej, a na pewno szybciej. Biszkopt makowy z miodem króluje u nas w Boże Narodzenie

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ