
Co zrobić z białek?
Znasz to uczucie, kiedy robisz pyszny krem pâtissière albo korpusy do tartaletek z kruchego ciasta czy lemon curd… i zostajesz z miską pełną białek? Co
Biszkopt makowy z miodem powstał znów w atmosferze lekkiego szaleństwa. Zastanawiam się czasami, czy nie byłoby wygodniej, gdybym nie czuła przemożnej potrzeby eksperymentowania na ostatnią chwilę. Jako, że zbliżały się właśnie urodziny mojego męża, wpadłam w sentymentalny nastrój i znienacka przyszło mi do głowy, aby zrobić tort wzorowany na tych najwcześniejszych wspomnieniach, jeszcze z PRL. Pamiętam dobrze tort z biszkoptu makowego przekładany maślanym kremem, do którego jajka ubijało się z cukrem na parze.
Oczywiście przepisów na biszkopt makowy, czy krem do niego, nie miałam, pewnie leżą gdzieś w Polsce w jakimś zakurzonym zeszycie. Nie pozostało mi zatem nic innego, jak metoda prób z pominięciem etapu błędów, bo na nie nie było czasu.
Biszkopt makowy wyszedł mi doskonale! Aby go upiec, zmodyfikowałam swój przepis na biszkopt olejowy, dodałam do niego maku i trochę miodu. Pachnie pięknie, jest elastyczny, stabilny i super się z nim pracuje. W przekroju wygląda bosko, nie mam do niego żadnych zastrzeżeń.
Biszkopcik podleję odrobine whiskey, bo to ulubiony trunek mojego męża i przełożę go kremem jajecznym, który ukręcę bazując na kremie maślanym na żółtkach, do tego frużelina z czarnej porzeczki i chrupka orzechowa. Wspomnienia są wprawdzie dość mgliste, ale czuję, że to będzie udany eksperyment!
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
30 minut
1 biszkopt fi18
Biszkopt
Podoba Ci się?
Kliknij w gwiazdkę!
Średnia 3 / 5. Ilość głosów 5
Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Znasz to uczucie, kiedy robisz pyszny krem pâtissière albo korpusy do tartaletek z kruchego ciasta czy lemon curd… i zostajesz z miską pełną białek? Co
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dołącz do nas już dzisiaj!
Jedna odpowiedź
Klasyk w moim domu 🙂 Kiedyś babcia robiła podobne ciasto na święta – zawsze ręcznie! Ja teraz używam robota planetarnego – mąż sprezentował mi Ariete i uważam, że wychodzi nawet lepiej, a na pewno szybciej. Biszkopt makowy z miodem króluje u nas w Boże Narodzenie