fbpx

Bananowiec

Bananowiec, to ostatnio bardzo popularne ciasto na naszych stołach. Szczególnie w sezonie jesienno-zimowym, kiedy częściej sięgamy po korzenne smaki. To ciasto sycące i pożywne, które pozwala na wykorzystanie bananów, których nikt już nie chce zjeść. Właśnie takie banany, nadają się do tego ciasta najbardziej. Są najsłodsze i genialnie oddają swoje walory smakowe. Więc jeśli nie wiesz co zrobić ze starymi owocami, wykorzystaj je do ciasta! Ciasto z tego przepisu również idealnie nadaje się na mufinki – z kremem z serka Philadelphia są pyszne!

Przepis Akademii Tortu, to gwarancja uzyskania wilgotnego, bogatego w smak bananowca. Zobacz jak go przygotować! Jeśli wykorzystasz ten przepis, daj znać w komentarzu jak Ci się udało nasze ciasto bananowe :)

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Miarka, Sitko, Szpatułka, Waga
Brak plików do pobrania.

Słodkie Oskary 2021

Finaliści Słodkich Oskarów zostali wybrani! Spośród zgłoszonych przez Was kandydatów, prezentujemy tych, którzy otrzymali najwiecej zgłoszeń. Teraz wszystko już w Waszych rękach – zagłosujcie na mistrza w każdej kategorii i wyłońcie Gwiazdę Roku 2021!

Wśród uczestników zabawy rozlosujemy fajne nagrody!

  • Każdy uczestnik może oddać jeden głos co 24 godziny.
  • Potwierdzenie o udziale zostanie wysłane na podany przez Ciebie adres email. 
  • Jeżeli nie dostałeś emaila, sprawdź Swój folder spam.
  • Nasza strona używa plików cookies. Kontynuując korzystanie z naszej witryny, akceptujesz naszą Politykę Prywatności.

Przepis na bananowiec

 

Bananowiec

Bananowiec, czyli ciasto z bananów. Idealne jako samodzielne ciasto, muffinki/babeczki lub blat do tortów.
porcje 20 muffinków

Składniki
  

  • 260 g mąki
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczka cynamonu szczypta soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 jajka
  • 110 g oleju
  • 5 dojrzałych bananów

Instrukcje
 

  • Najlepsze do ciasta są bardzo dojrzałe banany. Nawet takie, których nikt już nie chce jeść.
  • 5 dużych bananów obieramy ze skórki.
  • Następnie rozgniatamy albo ręką albo widelcem. NIE rozbijamy ich mikserem - przy rozbitych mikserem bananach robi się z ciasta zakalec!
  • Olej, jajka i banany mieszamy razem.
  • Do tak powstałej masy dodajemy suche składniki.
  • Wszystko razem mieszamy łyżką, nie robotem.
  • Smarujemy formę tłuszczem lub smarowidłem do blach.
  • Na górę ciasta można też dodać orzechy.
  • Ciasto przekładamy do formy, następnie pieczemy około 35 minut w 170°C lub do momentu kiedy patyczek wbity w środek wyjdzie suchy.

Uwagi

Ciasto można również upiec w formie do muffinków lub w okrągłej formie jako blat do tortu.

Jak zrobić ciasto bananowe

dojrzałe banany idealne na bananowiec
Najlepsze do ciasta są bardzo dojrzałe banany. Nawet takie, których nikt już nie chce jeść.
Bananowiec
5 dużych bananów obieramy ze skórki.
AkademiaTortu-Bananowiec-3
Następnie rozgniatamy albo ręką albo widelcem. NIE rozbijamy ich mikserem - przy rozbitych mikserem bananach robi się z ciasta zakalec!
bananowiec
Olej, jajka i banany mieszamy razem.
AkademiaTortu-Bananowiec-5
Do tak powstałej masy dodajemy suche składniki.
Bananowiec
Wszystko razem mieszamy łyżką, nie robotem.
AkademiaTortu-Bananowiec-7
Smarujemy formę tłuszczem. A tutaj znajdziesz przepis na smarowidło do blach.
Bananowiec
Na górę ciasta można też dodać orzechy.

Przydatne uwagi

  • Ciasto przekładamy do formy, następnie pieczemy około 35 minut w 170°C lub do momentu kiedy patyczek wbity w środek wyjdzie suchy.
  • Ciasto bananowe sprawdza się również jako babeczki bananowe. Wystarczy je upiec w formie do muffinków!
  • To ciasto upieczone w krągłej formie świetnie sprawdzi się jako blat do tortu. Innym, równie smacznym przepisem na babeczki bananowo czekoladowe podzieliła się z nami Vera Apanovich – zerknijcie! Więcej przepisów na babeczki znajdziecie TUTAJ.
  • Jeżeli ciasto bananowe pieczemy w formie do muffinów, skracamy czas pieczenia do ~20 minut, lub do suchego patyczka!
  • Pamiętajcie, kremem dekorujemy tylko wystygnięte babeczki / muffinki, inaczej krem może stracić „formę” a w najgorszym wypadku roztopić się i spłynąć z babeczek!
Muffinki bananowe

Bananowiec
dobrze komponuje się z tymi smakami:

Przepisy, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Galeria

Z dumą prezentujemy słodkości, które nasi Studenci wykonali korzystając z tego przepisu!

Nie dodano jeszcze żadnych zdjęć.

Chcesz zobaczyć więcej? Kliknij TUTAJ

Zapraszamy Was do galerii chwały!
Bardzo, bardzo chcemy wiedzieć, jakie cuda powstają w Waszych kuchniach i pracowniach, jakie lepicie placki i jak pomagają Wam w tym nasze tutoriale.
Aby dodać swoje zdjęcie, zaloguj się lub załóż darmowe konto!

Przypnij na pinterest

Ciasto Bananowe pin

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

2 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

Akademia Tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Tort ślubny
Blog
Magda Kubiś

Jak zaprojektować tort ślubny

Sezon ślubny trwa oczywiście cały rok, ale jednak w ciepłych miesiącach, od maja do września, przypada jego kulminacja. Co roku w naszych pracowniach przewijają się

Czytaj więcej »

Najnowsze tutoriale