Bananowiec

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Bananowiec, to ostatnio bardzo popularne ciasto na naszych stołach. Szczególnie w sezonie jesienno-zimowym, kiedy częściej sięgamy po korzenne smaki. To ciasto sycące i pożywne, które pozwala na wykorzystanie bananów, których nikt już nie chce zjeść. Właśnie takie banany, nadają się do tego ciasta najbardziej. Są najsłodsze i genialnie oddają swoje walory smakowe. Więc jeśli nie wiesz co zrobić ze starymi owocami, wykorzystaj je do ciasta! Ciasto z tego przepisu również idealnie nadaje się na mufinki – z kremem z serka Philadelphia są pyszne!

Przepis Akademii Tortu, to gwarancja uzyskania wilgotnego, bogatego w smak bananowca. Zobacz jak go przygotować! Jeśli wykorzystasz ten przepis, daj znać w komentarzu jak Ci się udało nasze ciasto bananowe :)

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu CakeRoom. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Miarka, Sitko, Szpatułka, Waga
Brak plików do pobrania.

Przepis na bananowiec

Bananowiec

Bananowiec, czyli ciasto z bananów. Idealne jako samodzielne ciasto, muffinki/babeczki lub blat do tortów.
Servings 20 muffinków

Składniki
  

  • 260 g mąki
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczka cynamonu szczypta soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 jajka
  • 110 g oleju
  • 5 dojrzałych bananów

Instrukcje
 

  • Najlepsze do ciasta są bardzo dojrzałe banany. Nawet takie, których nikt już nie chce jeść.
  • 5 dużych bananów obieramy ze skórki.
  • Następnie rozgniatamy albo ręką albo widelcem. NIE rozbijamy ich mikserem - przy rozbitych mikserem bananach robi się z ciasta zakalec!
  • Olej, jajka i banany mieszamy razem.
  • Do tak powstałej masy dodajemy suche składniki.
  • Wszystko razem mieszamy łyżką, nie robotem.
  • Smarujemy formę tłuszczem lub smarowidłem do blach.
  • Na górę ciasta można też dodać orzechy.
  • Ciasto przekładamy do formy, następnie pieczemy około 35 minut w 170°C lub do momentu kiedy patyczek wbity w środek wyjdzie suchy.

Notes

Ciasto można również upiec w formie do muffinków lub w okrągłej formie jako blat do tortu.
Keyword Biszkopt
Tried this recipe?Let us know how it was!

Jak zrobić ciasto bananowe

dojrzałe banany idealne na bananowiec
Najlepsze do ciasta są bardzo dojrzałe banany. Nawet takie, których nikt już nie chce jeść.
Bananowiec
5 dużych bananów obieramy ze skórki.
Bananowiec
Następnie rozgniatamy albo ręką albo widelcem. NIE rozbijamy ich mikserem - przy rozbitych mikserem bananach robi się z ciasta zakalec!
bananowiec
Olej, jajka i banany mieszamy razem.
Bananowiec
Do tak powstałej masy dodajemy suche składniki.
Bananowiec
Wszystko razem mieszamy łyżką, nie robotem.
Bananowiec
Smarujemy formę tłuszczem. A tutaj znajdziesz przepis na smarowidło do blach.
Bananowiec
Na górę ciasta można też dodać orzechy.

Przydatne uwagi

  • Ciasto przekładamy do formy, następnie pieczemy około 35 minut w 170°C lub do momentu kiedy patyczek wbity w środek wyjdzie suchy.
  • Ciasto bananowe można również upiec w formie do muffinków lub w okrągłej formie jako blat do tortu.
  • Jeżeli ciasto bananowe pieczemy w formie do muffinów, skracamy czas pieczenia do ~20 minut.
Muffinki bananowe

Przepisy, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Przypnij na pinterest

Ciasto Bananowe pin

2 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

AkademiaTortu-LogoRound.png

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Najnowsze tutoriale