Bananowiec

Bananowiec

Składniki

  • 260g mąki
  • 200g cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 jajka
  • 110g oleju
  • 5 dojrzałych bananów

Sposób przygotowania

  1. Najlepsze do ciasta są dojrzałe banany, takie, których nikt już nie chce jeść 🙂
  2. 5 dużych bananów obieramy ze skórki.
  3. I rozgniatamy albo ręką albo widelcem. NIE rozbijamy ich mikserem - przy rozbitych mikserem bananach robi się z ciasta zakalec!
  4. Olej, jajka i banany mieszamy razem.
  5. Dodajemy suche składniki.
  6. Wszystko razem mieszamy łyżką, nie robotem.
  7. Smarujemy formę tłuszczem. Tutaj jest przepis na moje smarowidło do blach.
  8. Na górę ciasta można też dać orzechy.
  9. Piec około 35 minut w 170C lub do momentu kiedy patyczek wbity w środek wyjdzie suchy.
  10. Ciasto można również upiec w formie do muffinków lub w okrągłej formie jako blat do tortu.
https://akademiatortu.pl/przepisy/bananowiec/
Zobacz również

Dodaj komentarz