Szukaj

Bananowiec

Bananowiec, to ostatnio bardzo popularne ciasto na naszych stołach. Szczególnie w sezonie jesienno-zimowym, kiedy częściej sięgamy po korzenne smaki. To ciasto sycące i pożywne, które pozwala na wykorzystanie bananów, których nikt już nie chce zjeść. Właśnie takie banany, nadają się do tego ciasta najbardziej. Są najsłodsze i genialnie oddają swoje walory smakowe. Więc jeśli nie wiesz co zrobić ze starymi owocami, wykorzystaj je do ciasta! Ciasto bananowe z tego przepisu również idealnie nadaje się na mufinki – z kremem z serka Philadelphia są pyszne!

Przepis Akademii Tortu, to gwarancja uzyskania wilgotnego, bogatego w smak bananowca. Zobacz jak go przygotować!

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Płaska blaszka do pieczenia
Rózga
Szpatułka silikonowa

Przepis na bananowiec

5/5

czas przygotowania

15 minut

ilość porcji

20 muffinków

kategoria

Babeczki i muffinki

Bananowiec

Składniki

  • 260 g mąki
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczka cynamonu szczypta soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 jajka
  • 110 g oleju
  • 5 dojrzałych bananów

Instrukcje

  1. Najlepsze do ciasta są bardzo dojrzałe banany. Nawet takie, których nikt już nie chce jeść.
  2. 5 dużych bananów obieramy ze skórki.
  3. Następnie rozgniatamy albo ręką albo widelcem. NIE rozbijamy ich mikserem - przy rozbitych mikserem bananach robi się z ciasta zakalec!
  4. Olej, jajka i banany mieszamy razem.
  5. Do tak powstałej masy dodajemy suche składniki.
  6. Wszystko razem mieszamy łyżką, nie robotem.
  7. Smarujemy formę tłuszczem lub smarowidłem do blach.
  8. Na górę ciasta można też dodać orzechy.
  9. Ciasto przekładamy do formy, następnie pieczemy około 35 minut w 170°C lub do momentu kiedy patyczek wbity w środek wyjdzie suchy.

Tagi

Jak zrobić ciasto bananowe

AkademiaTortu-Bananowiec-1
Najlepsze do ciasta są bardzo dojrzałe banany. Nawet takie, których nikt już nie chce jeść.
AkademiaTortu-Bananowiec-2
5 dużych bananów obieramy ze skórki.
AkademiaTortu-Bananowiec-3
Następnie rozgniatamy albo ręką albo widelcem. NIE rozbijamy ich mikserem - przy rozbitych mikserem bananach robi się z ciasta zakalec!
AkademiaTortu-Bananowiec-4
Olej, jajka i banany mieszamy razem.
AkademiaTortu-Bananowiec-5
Do tak powstałej masy dodajemy suche składniki.
AkademiaTortu-Bananowiec-6
Wszystko razem mieszamy łyżką, nie robotem.
AkademiaTortu-Bananowiec-7
Smarujemy formę tłuszczem. A tutaj znajdziesz przepis na smarowidło do blach.
AkademiaTortu-Bananowiec-8
Na górę ciasta można też dodać orzechy.

Przydatne uwagi

  • Ciasto przekładamy do formy, następnie pieczemy około 35 minut w 170°C lub do momentu kiedy patyczek wbity w środek wyjdzie suchy.
  • Ciasto bananowe sprawdza się również jako babeczki bananowe. Wystarczy je upiec w formie do muffinków!
  • To ciasto upieczone w okrągłej formie świetnie sprawdzi się jako blat do tortu. Innym, równie smacznym przepisem na babeczki bananowo czekoladowe podzieliła się z nami Vera Apanovich – zerknijcie! Więcej przepisów na babeczki znajdziecie TUTAJ.
  • Jeżeli ciasto bananowe pieczemy w formie do muffinów, skracamy czas pieczenia do ~20 minut, lub do suchego patyczka!
  • Pamiętajcie, kremem dekorujemy tylko wystygnięte babeczki / muffinki, inaczej krem może stracić „formę” a w najgorszym wypadku roztopić się i spłynąć z babeczek!
  • Ciasto można również upiec w formie do muffinków lub w okrągłej formie jako blat do tortu.

Bananowiec

Podoba Ci się?

Kliknij w gwiazdkę!

Średnia 0 / 5. Ilość głosów 0

Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Przepisy, o których wspomnieliśmy

Smarowidło do blach
Smarowidło do blach

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak zrobić słodki stół
Jak zrobić słodki stół

Przypnij na pinterest

Bananowiec

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

2 Responses

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Bananowiec

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.