Rodzaje kremów cukierniczych
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Pytania o sposób na wybielanie kremu pojawiają się na każdej grupie i wracają jak bumerang o każdej porze roku, teraz zaś – gdy w UE wycofano ze sprzedaży produkt do wybielania produktów spożywczych (biel tytanową E171) problem urósł do niebotycznych rozmiarów i kwestia wybielania tynku (kremu maślanego) stała się paląca. Więc jak wybielić krem do tortu kiedy z rynku znikają ulubione i sprawdzone produkty (np wybielacz Wiltona), a zapasy w naszych pracowniach też się niebawem wyczerpią?
Ja akurat nie mam negatywnego stosunku do żółtawej barwy kremu maślanego i rzadko mi to przeszkadza. Na ogół stosuję go w wersji naturalnej i traktuję jako „biały”, choć wiadomo, że jednak jest kremowy, czy lekko żółty. Na bok odsuwam także kwestię, czy w ogóle powinniśmy zjadać sztuczne barwniki – czy to zdrowe, bezpieczne i tak dalej. Temat dozowania barwników wyczerpująco zgłębia Ania Pyszczek na swoim blogu – bardzo wszystkim polecam ten materiał!
Wracając jednak do tematu: zdarza się, że klienci (szczególnie przy tortach ślubnych) oczekują śnieżnobiałego tynku. Czasem też, gdy chcemy uzyskać konkretny kolor, nie unikniemy uprzedniego wybielenia. Nie uda nam się uzyskać na kremie maślanym prawdziwego różu, jeśli wcześniej nie zostanie wybielony. Na naturalnym maślanym uzyskamy co najwyżej koralowy.
Zatem jak wybielić krem maślany bez wybielacza? W innym tutorialu pokazywaliśmy Wam, jak zabarwić krem maślany i w zasadzie obie te umiejętności opierają się na podstawowej wiedzy o kolorach. Temat ten należy do wiedzy ogólnej, warto poświęcić chwilę i poczytać trochę generalnie o kolorach i jak się ze sobą łączą – a potem wiedzę tę stosować do wszystkiego – w tym i do barwienia kremu. Krem maślany będziemy wybielać przy użyciu fioletu! Zapraszamy!
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
Jak wybielić krem maślany kiedy masło jest żółte? Zacznijmy od tego, że masło masłu nie równe! Na zdjęciu wyżej położyłam obok siebie 3 rodzaje masła. Wszystkie mają taką samą zawartość tłuszczu, jednak kolor różni się bardzo. Z prawej strony na zdjęciu jest masło irlandzkie – pyszne ale, najbardziej żółte! Zwróćcie więc uwagę, na kolor masła jakiego, używacie do zrobienia kremu maślanego.
Najpierw dobrze jest pozbyć się żółtego koloru w samym maśle. Jak wybielić krem na bazie masła? Bardzo prosto, wystarczy je dobrze ubić! Masło ubijamy w misie miksera. Proces wybielenia masła, w zależności od jego ilości, może trwać nawet do 20/30 minut.
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dołącz do nas już dzisiaj!
4 Responses
Witam. Jakie proporcje muszą być do wymieszania bieli tytanowej. I jak wybielić tynk milky way. Pozdrawiam
Nie mam proporcji do mieszania bieli, robię na oko tak żeby wyszła w miarę gęsta ciecz. Każdy krem maślany można wybielać w ten sam sposób, chociaż w milky way przez mleko w proszku może wyjść mniej „biało”. Spróbowałbym najpierw na małej ilości kremu…
Jakiego rodzaju fioletowy barwnik użyć. Jakiej firmy nadają się najlepiej ?
Teoretycznie każdej firmy. Najlepiej żelowy, ale tak jak pokazuję w tutorialu – zacznij on kropelki wielkości czubka igły. Dasz za dużo i będzie szary zamiast bialego.