Rodzaje kremów cukierniczych
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Biszkopt makowy z miodem powstał znów w atmosferze lekkiego szaleństwa. Zastanawiam się czasami, czy nie byłoby wygodniej, gdybym nie czuła przemożnej potrzeby eksperymentowania na ostatnią chwilę. Jako, że zbliżały się właśnie urodziny mojego męża, wpadłam w sentymentalny nastrój i znienacka przyszło mi do głowy, aby zrobić tort wzorowany na tych najwcześniejszych wspomnieniach, jeszcze z PRL. Pamiętam dobrze tort z biszkoptu makowego przekładany maślanym kremem, do którego jajka ubijało się z cukrem na parze.
Oczywiście przepisów na biszkopt makowy, czy krem do niego, nie miałam, pewnie leżą gdzieś w Polsce w jakimś zakurzonym zeszycie. Nie pozostało mi zatem nic innego, jak metoda prób z pominięciem etapu błędów, bo na nie nie było czasu.
Biszkopt makowy wyszedł mi doskonale! Aby go upiec, zmodyfikowałam swój przepis na biszkopt olejowy, dodałam do niego maku i trochę miodu. Pachnie pięknie, jest elastyczny, stabilny i super się z nim pracuje. W przekroju wygląda bosko, nie mam do niego żadnych zastrzeżeń.
Biszkopcik podleję odrobine whiskey, bo to ulubiony trunek mojego męża i przełożę go kremem jajecznym, który ukręcę bazując na kremie maślanym na żółtkach, do tego frużelina z czarnej porzeczki i chrupka orzechowa. Wspomnienia są wprawdzie dość mgliste, ale czuję, że to będzie udany eksperyment!
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
30 minut
1 biszkopt fi18
Biszkopt
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dołącz do nas już dzisiaj!
Jedna odpowiedź
Klasyk w moim domu 🙂 Kiedyś babcia robiła podobne ciasto na święta – zawsze ręcznie! Ja teraz używam robota planetarnego – mąż sprezentował mi Ariete i uważam, że wychodzi nawet lepiej, a na pewno szybciej. Biszkopt makowy z miodem króluje u nas w Boże Narodzenie