BLACK WEEK SALE

:
:
:
Szukaj
Jak wybielić krem maślany

Jak wybielić krem maślany

Pytania o sposób na wybielanie kremu pojawiają się na każdej grupie i wracają jak bumerang o każdej porze roku, teraz zaś – gdy w UE wycofano ze sprzedaży produkt do wybielania produktów spożywczych (biel tytanową E171) problem urósł do niebotycznych rozmiarów i kwestia wybielania tynku (kremu maślanego) stała się paląca. Więc jak wybielić krem do tortu kiedy z rynku znikają ulubione i sprawdzone produkty (np wybielacz Wiltona), a zapasy w naszych pracowniach też się niebawem wyczerpią?

Ja akurat nie mam negatywnego stosunku do żółtawej barwy kremu maślanego i rzadko mi to przeszkadza. Na ogół stosuję go w wersji naturalnej i traktuję jako „biały”, choć wiadomo, że jednak jest kremowy, czy lekko żółty. Na bok odsuwam także kwestię, czy w ogóle powinniśmy zjadać sztuczne barwniki – czy to zdrowe, bezpieczne i tak dalej. Temat dozowania barwników wyczerpująco zgłębia Ania Pyszczek na swoim blogu – bardzo wszystkim polecam ten materiał!

Wracając jednak do tematu: zdarza się, że klienci (szczególnie przy tortach ślubnych) oczekują śnieżnobiałego tynku. Czasem też, gdy chcemy uzyskać konkretny kolor, nie unikniemy uprzedniego wybielenia. Nie uda nam się uzyskać na kremie maślanym prawdziwego różu, jeśli wcześniej nie zostanie wybielony. Na naturalnym maślanym uzyskamy co najwyżej koralowy.

Zatem jak wybielić krem maślany bez wybielacza? W innym tutorialu pokazywaliśmy Wam, jak zabarwić krem maślany i w zasadzie obie te umiejętności opierają się na podstawowej wiedzy o kolorach. Temat ten należy do wiedzy ogólnej, warto poświęcić chwilę i poczytać trochę generalnie o kolorach i jak się ze sobą łączą – a potem wiedzę tę stosować do wszystkiego – w tym i do barwienia kremu. Krem maślany będziemy wybielać przy użyciu fioletu! Zapraszamy!

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
  • mikser planetarny
  • szpatuła

Jak wybielić krem maślany

Jak wybielić krem maślany kiedy masło jest żółte? Zacznijmy od tego, że masło masłu nie równe! Na zdjęciu wyżej położyłam obok siebie 3 rodzaje masła. Wszystkie mają taką samą zawartość tłuszczu, jednak kolor różni się bardzo. Z prawej strony na zdjęciu jest masło irlandzkie – pyszne ale, najbardziej żółte! Zwróćcie więc uwagę, na kolor masła jakiego, używacie do zrobienia kremu maślanego.

Najpierw dobrze jest pozbyć się żółtego koloru w samym maśle. Jak wybielić krem na bazie masła? Bardzo prosto, wystarczy je dobrze ubić! Masło ubijamy w misie miksera. Proces wybielenia masła, w zależności od jego ilości, może trwać nawet do 20/30 minut.

Akademia_Tortu - Jak wybielić krem maślany-03
Masło ubijamy w misie miksera na najwyższych obrotach.
Akademia_Tortu - Jak wybielić krem maślany-04
Po lewej ubite masło, po prawej przed ubiciem.

Jak wybielić krem maślany fioletem

Akademia_Tortu - Jak wybielić krem maślany-05
Białka z cukrem pudrem - tutaj przygotowuję krem maślany na bezie szwajcarskiej.
Akademia_Tortu - Jak wybielić krem maślany-06
Ubita beza.
Akademia_Tortu - Jak wybielić krem maślany-07
Do ubitej bezy przystawiłam kostkę masła. Taki ma odcień przed ubiciem.
Akademia_Tortu - Jak wybielić krem maślany-08
A to ubite masło. Kolor znacznie jaśniejszy!
Akademia_Tortu - Jak wybielić krem maślany-09
Do ubitej bezy dodajemy ubite masło...
Akademia_Tortu - Jak wybielić krem maślany-11
... i dobrze mieszamy.
Akademia_Tortu - Jak wybielić krem maślany-13
Dodajemy MINIMALNĄ ilość fioletowego barwnika.
Akademia_Tortu - Jak wybielić krem maślany-14
I dobrze mieszamy.

Przydatne uwagi

  • Ja zaczynam dozowanie fioletowego barwnika od dodania jednej partii na końcu wykałaczki. Mieszam dobrze krem aż, się połączy i sprawdzam odcień. Jeżeli jest dalej żółty, znów dodaję ciut na końcu wykałaczki. Warto też poczekać parę minut po dodaniu pierwszej partii fioletu – pamiętajcie, że kolor intensywnieje z czasem.
  • Bardzo ważne jest aby, nie przedobrzyć z fioletowym barwnikiem! Jeżeli dacie go za dużo, kolor kremu będzie szary!
  • Jeżeli potrzebujecie śnieżnobiałego ganache – warto użyć barwnika do czekolad.
  • Jeżeli ktoś ma biel tytanową w proszku, może przygotować samemu biały barwnik. Wystarczy wymieszać biel z wodą i gliceryną w odpowiednich proporcjach.
  • Pamiętajcie, że dodanie jakiegokolwiek barwnika spożywczego w nadmiernych ilościach może spowodować, że krem zmieni swoją konsytencję (n.p. rozwarstwi się) a także smak.

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Przepisy, o których wspomnieliśmy

krem maślany na bezie szwajcarskiej
Krem maślany na bezie szwajcarskiej

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Dlaczego pęka tynk na torcie
Dlaczego pęka tynk na torcie
Problemy z tynkiem
Problemy z tynkiem

Przypnij na pinterest

Jak wybielić krem maślany

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

4 Responses

    1. Nie mam proporcji do mieszania bieli, robię na oko tak żeby wyszła w miarę gęsta ciecz. Każdy krem maślany można wybielać w ten sam sposób, chociaż w milky way przez mleko w proszku może wyjść mniej „biało”. Spróbowałbym najpierw na małej ilości kremu…

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Jak wybielić krem maślany

39 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto
Państwo
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.
Magdalenki pistacjowe