Szukaj
Jak uratować zwarzony ganache z białej czekolady

Jak uratować zwarzony ganache z białej czekolady

Od niedawna trenuję robienie makaroników. Kiedy już opanowałam tę sztukę i większość przygotowanych prze zemnie makaroników nie została zjedzona przez domowników i nadawała się na pokaz, nadszedł czas na przygotowanie makaronikowego farszu.

Przepisem na nadzienie do makaroników podzieliła się z nami Ewa Wajs z pracowni Mielone Migdały – jest to krem na bazie ganache z białej czekolady i śmietany. Mimo iż jest to bardzo prosty sposób na przygotowanie ganache z białej czekolady, niestety zwarzył mi się w trakcie przygotowywania.

Dlaczego ganache się zwarzył?

Każda mama chyba się ze mną zgodzi, że zawsze w najmniej odpowiednim momencie, naszym dzieciom przytrafia się coś, gdzie bez pomocy rodzica się po prostu nie obejdzie! Tak właśnie stało się u mnie tym razem… Pomagając córce zostawiłam ganache a ten niewdzięcznik przez zbyt długie ubijanie, po prostu się zwarzył…

Niedawno pokazałam Wam jak uratować zwarzony krem, a tutaj pokażę jak uratowałam zwarzony ganache z białej czekolady 🙂

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
  • szpatułka
  • robot planetarny lub ręczny
  • mikrofalówka

Jak uratować zwarzony ganache

Myślę, że sposobów na uratowanie zwarzonego ganache jest wiele. Nie zawsze jednak każda metoda się sprawdzi. Pokażę Wam jak ja uratowałam zwarzony ganache z białej czekolady a poniżej wyjaśnię dlaczego, w moim przypadku, obrałam ten a nie inny sposób.

AkademiaTortu-ZwazonyGanache-2
AkademiaTortu-ZwazonyGanache-3
AkademiaTortu-ZwazonyGanache-4
AkademiaTortu-ZwazonyGanache-5
AkademiaTortu-ZwazonyGanache-6
AkademiaTortu-ZwazonyGanache-7
AkademiaTortu-ZwazonyGanache-8
AkademiaTortu-ZwazonyGanache-9
AkademiaTortu-ZwazonyGanache-10
AkademiaTortu-ZwazonyGanache-11
AkademiaTortu-ZwazonyGanache-12
AkademiaTortu-ZwazonyGanache-13

Przydatne uwagi

Dlaczego podgrzewać partiami?

Ganache można też uratować podgrzewając całość – czy to w kąpieli wodnej (stawiając całą miskę na garnku z gorącą wodą) czy to w mikrofali. Jednak ja obrałam metodę podgrzewania partiami mając ku temu konkretny powód, a mianowicie krem potrzebny mi był na cito!

Jeżeli podgrzałabym całość, ganache rozpuścił by się za bardzo i musiałabym czekać aż się schłodzi by móc go znów ubić. Zwarzona masa podgrzewana w małych ilościach, tylko do momentu rozpuszczenia, pozostaje na tyle chłodna by móc ją ponownie ubić zaraz po uratowaniu.

Masz swoje sprawdzone metody na uratowanie zwarzonego ganache? Podziel się z nami w komentarzach poniżej.

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Porozmawiajmy o ganache
Porozmawiajmy o ganache
smaki kremów
Które smaki kremów do tortu do siebie pasują

Przypnij na pinterest

Jak uratować zwarzony ganache z białej czekolady

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

3 Responses

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Jak uratować zwarzony ganache z białej czekolady

39 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.