Szukaj
Jak uratować zwarzony ganache z białej czekolady

Jak uratować zwarzony ganache z białej czekolady

Od niedawna trenuję robienie makaroników. Kiedy już opanowałam tę sztukę i większość przygotowanych prze zemnie makaroników nie została zjedzona przez domowników i nadawała się na pokaz, nadszedł czas na przygotowanie makaronikowego farszu.

Przepisem na nadzienie do makaroników podzieliła się z nami Ewa Wajs z pracowni Mielone Migdały – jest to krem na bazie ganache z białej czekolady i śmietany. Mimo iż jest to bardzo prosty sposób na przygotowanie ganache z białej czekolady, niestety zwarzył mi się w trakcie przygotowywania.

Dlaczego ganache się zwarzył?

Każda mama chyba się ze mną zgodzi, że zawsze w najmniej odpowiednim momencie, naszym dzieciom przytrafia się coś, gdzie bez pomocy rodzica się po prostu nie obejdzie! Tak właśnie stało się u mnie tym razem… Pomagając córce zostawiłam ganache a ten niewdzięcznik przez zbyt długie ubijanie, po prostu się zwarzył…

Niedawno pokazałam Wam jak uratować zwarzony krem, a tutaj pokażę jak uratowałam zwarzony ganache z białej czekolady 🙂

Magda Kubis
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
  • szpatułka
  • robot planetarny lub ręczny
  • mikrofalówka

Jak uratować zwarzony ganache

Myślę, że sposobów na uratowanie zwarzonego ganache jest wiele. Nie zawsze jednak każda metoda się sprawdzi. Pokażę Wam jak ja uratowałam zwarzony ganache z białej czekolady a poniżej wyjaśnię dlaczego, w moim przypadku, obrałam ten a nie inny sposób.

AkademiaTortu-ZwazonyGanache-2
AkademiaTortu-ZwazonyGanache-3
AkademiaTortu-ZwazonyGanache-4
AkademiaTortu-ZwazonyGanache-5
AkademiaTortu-ZwazonyGanache-6
AkademiaTortu-ZwazonyGanache-7
AkademiaTortu-ZwazonyGanache-8
AkademiaTortu-ZwazonyGanache-9
AkademiaTortu-ZwazonyGanache-10
AkademiaTortu-ZwazonyGanache-11
AkademiaTortu-ZwazonyGanache-12
AkademiaTortu-ZwazonyGanache-13

Przydatne uwagi

Dlaczego podgrzewać partiami?

Ganache można też uratować podgrzewając całość – czy to w kąpieli wodnej (stawiając całą miskę na garnku z gorącą wodą) czy to w mikrofali. Jednak ja obrałam metodę podgrzewania partiami mając ku temu konkretny powód, a mianowicie krem potrzebny mi był na cito!

Jeżeli podgrzałabym całość, ganache rozpuścił by się za bardzo i musiałabym czekać aż się schłodzi by móc go znów ubić. Zwarzona masa podgrzewana w małych ilościach, tylko do momentu rozpuszczenia, pozostaje na tyle chłodna by móc ją ponownie ubić zaraz po uratowaniu.

Masz swoje sprawdzone metody na uratowanie zwarzonego ganache? Podziel się z nami w komentarzach poniżej.

Reklama

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Porozmawiajmy o ganache
Porozmawiajmy o ganache
smaki kremów
Które smaki kremów do tortu do siebie pasują

Przypnij na pinterest

Jak uratować zwarzony ganache z białej czekolady

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

3 Responses

Dodaj komentarz

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Adres
3
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

PDF

Jak uratować zwarzony ganache z białej czekolady

7 zł

Please select form to show

Zaloguj się

Tutorial

Jak uratować zwarzony ganache z białej czekolady

50 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.