Szukaj

Żelka z czereśni

Żelka z czereśni została stworzona na specjalne zamówienie jubilatki, której ulubiony smak to Black Cherry – popularne amerykańskie lody. Czereśnie fajnie się przerabiają, żelka jest naturalnie słodka, pachnąca i ma fajny kolor.

Żelka w torcie to – obok chrupiącej warstwy – moja ulubiona tortowa niespodzianka. Jej zaletą, która najbardziej rzuca się w oczy jest intensywny kolor i struktura odcinająca się wyraźnie od innych warstw tortu, co bardzo fajnie uzupełnia jego wygląd w przekroju.

Żelka czereśniowa będzie się super komponowała we wszystkich letnich, owocowych smakach, ale i z czekoladą, czy wanilią bardzo dobrze ją widzę!

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Rant do żelki
Blender ręczny
Folia spożywcza
Sitko
Szpatułka silikonowa

Przepis na żelkę z czereśni

5/5

czas przygotowania

15 minut

ilość porcji

1 żelka fi15

kategoria

Żelka do tortu

Żelka z czereśni

Składniki

  • 200 g świeżych czereśni
  • 5 g żelatyny
  • 30 g zimnej wody

Instrukcje

  1. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić aby napęczniała, około 10 minut.
  2. Usunąć pestki z umytych czereśni.
  3. Czereśnie zblendować i przetrzeć przez sitko.
  4. Puree z czereśni wlać do rondla, podgrzać.
  5. Do ciepłych czereśni dodać napęczniałą żelatynę i mieszać aż się rozpuści.
  6. Przestudzić lekko i przelać do formy lub rantu do żelki.
  7. Odstawić do lodówki aby stężała.

Jak zrobić żelkę czereśniową do tortu

Akademia Tortu - Żelka czereśniowa-13
Usunąć pestki z umytych czereśni.
Akademia Tortu - Żelka czereśniowa-12
Czereśnie zblenderować.
Akademia Tortu - Żelka czereśniowa-10
i przetrzeć przez sitko.
Akademia Tortu - Żelka czereśniowa-08
Umieścić w rondelku i podgrzać. Do ciepłych czereśni dodać napęczniałą żelatynę.
Akademia Tortu - Żelka czereśniowa-07
Mieszać aż się rozpuści, ~1m.
Akademia_Tortu-żelka_czereśniowa_do_tortu-14
Przelać do wyłożonej folią spożywczą formy lub rantu do żelki i odstawić do lodówki aż stężeje.

Przydatne uwagi

  • Do przygotowania żelki czereśniowej do tortu, napęczniałą żelatynę rozpuszczam bezpośrednio w ciepłym puree. Ważne jest, aby nie zagotować puree z czereśni z żelatyną, ponieważ może stracić właściwości żelujące.
  • Forma na żelkę czereśniową do tortu powinna być mniejszej średnicy, niż średnica biszkoptu. Tutaj użyłam blaszki do pieczenia o średnicy 13cm (5″), biszkopt był średnicy 18cm (7″).
  • Jeżeli chcecie dopasować ilość składników do innej średnicy, zerknijcie na nasz Blog gdzie w jednym z artykułów, omówiliśmy jak dopasować przepis do rozmiaru blachy. Tam znajdziecie gotową tabelkę z przelicznikami.
  • Żelka do tortu powinna mieć maksymalnie do 1 cm grubości.

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak zrobić tort
Jak zrobić tort? Porady dla początkujących
Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak rozplanować pracę nad tortem

Przypnij na pinterest

Żelka czereśniowa

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Żelka z czereśni

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto
Państwo
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.
Magdalenki pistacjowe