fbpx

Wkładka bezowa do tortu

Wkładka bezowa do tortu wyszła mi nadspodziewanie dobra! Uwielbiam w tortach chrupką warstwę, która akcentuje i przełamuje teksturę tortu i jego smak. 

Warstwa bezowa to po prostu cienki bezowy blat. Obtoczyłam go białą czekoladą, aby nie chłonął wilgoci z tortu i pozostał chrupki. Chrupkę bezową użyłam na wierzch tortu w parze z cierpkim musem jeżynowym. Tort smakował obłędnie!

Myślę, że wkładka bezowa do tortu jest uniwersalna w kompozycji. Będzie oczywiście świetna z owocowymi, cierpkimi smakami, jak limonka czy cytryna, jeżyna, czarna porzeczka, ale sprawdzi się też jako niespodzianka w tortach kawowych, czy rumowych.

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Blaszka do pieczenia, Folia spożywcza, Naczynie żaroodporne, Papier do pieczenia, Robot planetarny lub ręczny, Szpatułka
Brak plików do pobrania.

Słodkie Oskary 2021

Finaliści Słodkich Oskarów zostali wybrani! Spośród zgłoszonych przez Was kandydatów, prezentujemy tych, którzy otrzymali najwiecej zgłoszeń. Teraz wszystko już w Waszych rękach – zagłosujcie na mistrza w każdej kategorii i wyłońcie Gwiazdę Roku 2021!

Wśród uczestników zabawy rozlosujemy fajne nagrody!

  • Każdy uczestnik może oddać jeden głos co 24 godziny.
  • Potwierdzenie o udziale zostanie wysłane na podany przez Ciebie adres email. 
  • Jeżeli nie dostałeś emaila, sprawdź Swój folder spam.
  • Nasza strona używa plików cookies. Kontynuując korzystanie z naszej witryny, akceptujesz naszą Politykę Prywatności.

Wkładka bezowa do tortu - przepis

 

Wkładka bezowa do tortu

Magda Kubiś
Wkładka bezowa do tortu jest uniwersalna w kompozycji. Będzie oczywiście świetna z owocowymi, cierpkimi smakami, jak limonka czy cytryna, jeżyna, czarna porzeczka, ale sprawdzi się też jako niespodzianka w tortach kawowych, czy rumowych.
porcje 1 fi20

Składniki
  

  • 2 szt. białka jaj kurzych
  • 100 g cukru kryształu
  • 100 g białej czekolady

Instrukcje
 

  • Piekarnik nagrzewamy do 170C (~350F), bez termoobiegu.
  • Białka zaczynamy ubijać na średnich obrotach. Po około 20-30 sekundach, kiedy piana zacznie się formować, dodajemy stopniowo cukier.
  • Po dodaniu całego cukru, ubijamy aż piana będzie miała połysk, będzie sztywna a kiedy wyjmiemy mieszadło utworzy się na nim wierzchołek.
  • Gotową bezę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Wkładamy do piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 110C (230F). Suszymy około 1 godziny (zobacz "Przydatne uwagi" niżej).
  • Białą czekoladę rozpuszczamy.
  • Górę i boki ostudzonej warstwy bezy smarujemy czekoladą. Odstawiamy do zamrażalnika na 10 minut, tak aby czekolada stwardniała.
  • Wyciągamy z zamrażalnika i smarujemy drugą stronę bezy. Odstawiamy do zamrażalnika na ~10 minut aby czekolada stwardniala.
  • Gotową warstwę beżowa umieszczamy w torcie.

Wkładka bezowa do tortu krok po kroku

Akademia tortu - Wkładka bezowa do tortu-01
Przykładam sobie do biszkoptu mniejszy podkład, aby zobaczyć jakiej średnicy bezę powinnam zrobić.
Akademia tortu - Wkładka bezowa do tortu-02
Odrysowuję na papierze do pieczenia kółko.
Akademia tortu - Wkładka bezowa do tortu-03
Odwracam papier na drugą stronę, aby beza nie dotykała ołówka.
Akademia tortu - Wkładka bezowa do tortu-05
Nakładam przygotowaną bezę.
Akademia tortu - Wkładka bezowa do tortu-06
Szpatułką nadaję jej kształt.
Akademia tortu - Wkładka bezowa do tortu-07
Akademia tortu - Wkładka bezowa do tortu-08
Po wysuszeniu beza ...
Akademia tortu - Wkładka bezowa do tortu-09
jest większa niż narysowane kółko na papierze. Tutaj urosła do średnicy tortu, u mnie fi20.
Akademia tortu - Wkładka bezowa do tortu-10
Ponieważ mój tort był średnicy fi20...
Akademia tortu - Wkładka bezowa do tortu-11
wkładkę bezową zdecydowałam się przyciąć do porządnego rozmiaru.
wkładka bezowa do tortu
wkładka bezowa do tortu
Roztopioną białą czekoladę wylewam na ostudzoną warstwę bezy...
wkładka bezowa do tortu
I pędzlem silikonowym rozprowadzam na górze i ...
wkładka bezowa do tortu
bokach warstwy.
wkładka bezowa do tortu
Przenoszę bezę na folię spożywczą i na blaszce odkładam do zamrażarki na ~10 minut.
wkładka bezowa do tortu
Pozostałą czekoladę ściągam z papieru do pieczenia aby ją ponownie wykorzystać.
wkładka bezowa do tortu
Kiedy czekolada zastygnie na górze warstwy...
Akademia tortu - Wkładka bezowa do tortu-21
nanosimy czekoladę na spód...
Akademia tortu - Wkładka bezowa do tortu-22
I wszystkie niepokryte miejsca. Znów ostawiamy do zamrażarki.
Akademia tortu - Wkładka bezowa do tortu-24
Kiedy czekolada zastygnie na warstwie bezy, układamy ją w torcie.

Warstwa bezowa w torcie

Ponieważ warstwa bezowa była zabezpieczona czekoladą, mogłam ją umieścić w torcie między blatami biszkoptu oblewając ją musem z jeżyn.

Gotową warstwę bezową delikatnie przenoszę, tak aby nie popękała na niej czekolada. Jeżeli czekolada pęknie, może do środka wkładki przedostać się mus i warstwa bezowa opadnie!

Wkładka bezowa-1
Gotową warstwę bezową umieszczam na blacie biszkoptu tak, aby dookoła było minimum 1cm miejsca.
Wkładka bezowa-2
Mus umieszczam dookoła i na górze warstwy bezowej.

Przydatne uwagi

  • Do rozporządzenia roztopionej czekolady na bezie, świetnie sprawdził się silikonowy pędzel.
  • Staramy się aby warstwa czekolady na wkładce beżowej była jak najcieńsza. Gruba warstwa czekolady będzie utrudniała nam kojenie tortu.
  • Justyna Nieduziak poleca wymieszanie roztopionej czekolady z olejem w promocjach 1:4 (na 100g czekolady 25g oleju). dzięki temu czekolada będzie bardziej miękka co ułatwi krojenie tortu.
  • Justyna podpowiada również, aby bezę wyciskać z worka cukierniczego na odrysowane kółko, zamiast nakładania jej szpatułką. Podobno mniej się wtedy „rozrasta” i być może, że nie będzie trzeba jej przycinać do porządnego rozmiaru. Zdecydowanie warte wypróbowania!
  • Jeżeli chcecie użyć warstwy bezowej miedzy blatami biszkoptu, nie trzeba jej obcinać. Wystarczy na blat biszkoptu dać ciut kremu, na przykład tego, którym będziecie tynkować tort, i na nim ułożyć blat bezowy. Chrupka bezowa przyklei się do blatu, co zapobiegnie jej przesuwaniu się w trakcie krojenia tortu i odstawaniu od blatu w przekrojonym kawałku.
  • Blat bezowy umieszczam na górze tortu. Mimo iż czekolada poniekąd usztywnia blat bezowy, to jednak obawiałabym się, że umieszczenie go na dole tortu mogło by spowodować, że się zapadnie pod ciężarem wyższych warstw.
warstwa bezowa

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Galeria

Z dumą prezentujemy słodkości, które nasi Studenci wykonali korzystając z tego przepisu!

Nie dodano jeszcze żadnych zdjęć.

Chcesz zobaczyć więcej? Kliknij TUTAJ

Zapraszamy Was do galerii chwały!
Bardzo, bardzo chcemy wiedzieć, jakie cuda powstają w Waszych kuchniach i pracowniach, jakie lepicie placki i jak pomagają Wam w tym nasze tutoriale.
Aby dodać swoje zdjęcie, zaloguj się lub załóż darmowe konto!

Przypnij na pinterest

wkładka bezowa do tortu

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

Akademia Tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Tort ślubny
Blog
Magda Kubiś

Jak zaprojektować tort ślubny

Sezon ślubny trwa oczywiście cały rok, ale jednak w ciepłych miesiącach, od maja do września, przypada jego kulminacja. Co roku w naszych pracowniach przewijają się

Czytaj więcej »

Najnowsze tutoriale