
Jak przetwarzać sezonowe owoce
Owoce sezonowe – czyli po prostu dostępne na rynku w sezonie owocowania swojego gatunku, to bezcenny skarb. Truskawki, borówki, maliny, wiśnie, czy porzeczki, pełne smaku,
Wkładka bezowa do tortu wyszła mi nadspodziewanie dobra! Uwielbiam w tortach chrupką warstwę, która akcentuje i przełamuje teksturę tortu i jego smak.
Warstwa bezowa to po prostu cienki bezowy blat. Obtoczyłam go białą czekoladą, aby nie chłonął wilgoci z tortu i pozostał chrupki. Chrupkę bezową użyłam na wierzch tortu w parze z cierpkim musem jeżynowym. Tort smakował obłędnie!
Myślę, że wkładka bezowa do tortu jest uniwersalna w kompozycji. Będzie oczywiście świetna z owocowymi, cierpkimi smakami, jak limonka czy cytryna, jeżyna, czarna porzeczka, ale sprawdzi się też jako niespodzianka w tortach kawowych, czy rumowych.
15 minut
1 fi 20
Beza
Ponieważ warstwa bezowa była zabezpieczona czekoladą, mogłam ją umieścić w torcie między blatami biszkoptuoblewając ją musem z jeżyn.
Gotową warstwę bezową delikatnie przenoszę, tak aby nie popękała na niej czekolada. Jeżeli czekolada pęknie, może do środka wkładki przedostać się mus i warstwa bezowa opadnie!
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Owoce sezonowe – czyli po prostu dostępne na rynku w sezonie owocowania swojego gatunku, to bezcenny skarb. Truskawki, borówki, maliny, wiśnie, czy porzeczki, pełne smaku,
Dołącz do nas już dzisiaj!
Oferujemy profesjonalne kursy i instruktaże video. Wszystko o tortach i ich zdobieniu: szczegółowo i po polsku! Rzetelne szkolenie za minimalne pieniądze. Dostęp do wiedzy w dowolnie wybranym momencie, w zaciszu własnego domu!
11 odpowiedzi
Czy mogę użyć bezy zamiast jednego z blatu biszkoptu? Czy musi być zabezpieczenie pod beza w postaci biszkoptu?
Można 🙂
Czy można taki blat zrobić dzień wcześniej? Jesli tak, to jak go przechowywać?
Tak. Jeżeli od razu obtoczysz w czekoladzie to spokojnie na blacie nic mu się nie stanie. Zerknij na sekcje na dole „przydatne uwagi” tam dziewczyny polecają wymieszać czekoladę z olejem aby prościej można było kroić tą warstwę. Również, spokojnie można ja umieścić na dole tortu – nic jej nie powinno być a tez lepiej się będzie kroić.
Dzień dobry, czym różni się w przepisie na bezę użycie cukru pudru a kryształu? Używając cukru pudru beza nie chce mi się ubić, jest zbyt lejąca, czy to może być powód? Wydaje mi się, że dopilnowałam resztę punktów krytycznych, żeby uniknąć lejącej masy 🙂 mieszam w thermomixie, ale przerzucę się chyba jeszcze na mikser ręczny. Czy warstwa bezy w torcie może być większa niż 1cm? Bo co jeśli beza urośnie ponad to? 🙂 pozdrawiam
Z doświadczenia powiem, że TM nie ubija dobrze bezy. Przepis jest sprawdzony, ale w planetarnym robocie. W TM miałam taki sam problem. Może być wyższa niż 1cm, tylko żeby znów cale przełożenie nie wyszło za wysokie. Można ją wtedy po prostu zużyć jako blatu w torcie. Przeczytaj proszę tagi na dole przepisu – dziewczyny polecają czekoladę uplynninc dodatkiem oleju – wtedy lżej się kroi.
Dzień Dobry
Czy mogę użyć warstwy bezowej po środku tzn.
Biszkopt
Krem Oreo
Beza
Krem kawowy
Biszkopt ??
Dzień Dobry
Czy mogę bezę wykorzystać w ten sposób tzn.
Biszkopt
Krem Oreo
Beza
Krem kawowy
Biszkopt ??
Nie próbowałam ale raczej nie używałabym bezy jako blatu – nie wie czy udźwignie ciężar i jak się później będzie wszystko kroić…
Witam.
Czy bezę oblaną białą czekoladą mogę włożyć dzień wcześniej do torta? Nie opadnie?
Tak. Musi być dobrze posmarowana czekoladą aby się nie dostała do środka wilgoć od kremu.