Szukaj

Wkładka bezowa do tortu

Wkładka bezowa do tortu wyszła mi nadspodziewanie dobra! Uwielbiam w tortach chrupką warstwę, która akcentuje i przełamuje teksturę tortu i jego smak.

Warstwa bezowa to po prostu cienki bezowy blat. Obtoczyłam go białą czekoladą, aby nie chłonął wilgoci z tortu i pozostał chrupki. Chrupkę bezową użyłam na wierzch tortu w parze z cierpkim musem jeżynowym. Tort smakował obłędnie!

Myślę, że wkładka bezowa do tortu jest uniwersalna w kompozycji. Będzie oczywiście świetna z owocowymi, cierpkimi smakami, jak limonka czy cytryna, jeżyna, czarna porzeczka, ale sprawdzi się też jako niespodzianka w tortach kawowych, czy rumowych.

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Robot planetarny lub ręczny
Papier do pieczenia
Miękki pędzel

Wkładka bezowa do tortu - przepis

5/5

czas przygotowania

15 minut

ilość porcji

1 fi 20

kategoria

Beza

Wkładka bezowa do tortu

Składniki

  • 2 szt. białka jaj kurzych
  • 100 g cukru kryształu
  • 100 g białej czekolady

Instrukcje

  1. Piekarnik nagrzewamy do 170C (~350F), bez termoobiegu.
  2. Białka zaczynamy ubijać na średnich obrotach. Po około 20-30 sekundach, kiedy piana zacznie się formować, dodajemy stopniowo cukier.
  3. Po dodaniu całego cukru, ubijamy aż piana będzie miała połysk, będzie sztywna a kiedy wyjmiemy mieszadło utworzy się na nim wierzchołek.
  4. Gotową bezę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Wkładamy do piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 110C (230F). Suszymy około 1 godziny (zobacz "Przydatne uwagi" niżej).
  6. Białą czekoladę rozpuszczamy.
  7. Górę i boki ostudzonej warstwy bezy smarujemy czekoladą. Odstawiamy do zamrażalnika na 10 minut, tak aby czekolada stwardniała.
  8. Wyciągamy z zamrażalnika i smarujemy drugą stronę bezy. Odstawiamy do zamrażalnika na ~10 minut aby czekolada stwardniała.
  9. Gotową warstwę beżowa umieszczamy w torcie.

Wkładka bezowa do tortu krok po kroku

Akademia tortu - Wkładka bezowa do tortu-01
Przykładam sobie do biszkoptu mniejszy podkład, aby zobaczyć jakiej średnicy bezę powinnam zrobić.
Akademia tortu - Wkładka bezowa do tortu-02
Odrysowuję na papierze do pieczenia kółko.
Akademia tortu - Wkładka bezowa do tortu-05
Odwracam papier na drugą stronę, aby beza nie dotykała ołówka. Nakładamy przygotowaną bezę.
Akademia tortu - Wkładka bezowa do tortu-06
Szpatułką nadaję jej kształt.
Akademia tortu - Wkładka bezowa do tortu-07
Akademia tortu - Wkładka bezowa do tortu-08
Po wysuszeniu beza ...
Akademia tortu - Wkładka bezowa do tortu-09
jest większa niż narysowane kółko na papierze. Tutaj urosła do średnicy tortu, u mnie fi20.
Akademia tortu - Wkładka bezowa do tortu-10
Ponieważ mój tort był średnicy fi20...
Akademia tortu - Wkładka bezowa do tortu-12
wkładkę bezową zdecydowałam się przyciąć do pożądanego rozmiaru.
Akademia tortu - Wkładka bezowa do tortu-25
Roztopioną białą czekoladę wylewam na ostudzoną warstwę bezy...
Akademia tortu - Wkładka bezowa do tortu-23
I pędzlem silikonowym rozprowadzam na górze i bokach warstwy.
Akademia tortu - Wkładka bezowa do tortu-16
Przenoszę bezę na folię spożywczą i na blaszce odkładam do zamrażarki na ~10 minut.
Akademia tortu - Wkładka bezowa do tortu-17
Pozostałą czekoladę ściągam z papieru do pieczenia aby ją ponownie wykorzystać.
Akademia tortu - Wkładka bezowa do tortu-19
Kiedy czekolada zastygnie na górze warstwy...
Akademia tortu - Wkładka bezowa do tortu-21
nanosimy czekoladę na spód I wszystkie niepokryte miejsca. Znów odstawiamy do zamrażarki.
Akademia tortu - Wkładka bezowa do tortu-24
Kiedy czekolada zastygnie na warstwie bezy, układamy ją w torcie.

Warstwa bezowa w torcie

Ponieważ warstwa bezowa była zabezpieczona czekoladą, mogłam ją umieścić w torcie między blatami biszkoptuoblewając ją musem z jeżyn.

Gotową warstwę bezową delikatnie przenoszę, tak aby nie popękała na niej czekolada. Jeżeli czekolada pęknie, może do środka wkładki przedostać się mus i warstwa bezowa opadnie!

blat bezowy
Gotową warstwę bezową umieszczam na blacie biszkoptu tak, aby dookoła było minimum 1cm miejsca.
Akademia tortu - Wkładka bezowa do tortu-26
Mus umieszczam dookoła i na górze warstwy bezowej.

Przydatne uwagi

  • Do rozporządzenia roztopionej czekolady na bezie, świetnie sprawdził się silikonowy pędzel.
  • Staramy się aby warstwa czekolady na wkładce beżowej była jak najcieńsza. Gruba warstwa czekolady będzie utrudniała nam kojenie tortu.
  • Justyna Nieduziak poleca wymieszanie roztopionej czekolady z olejem w promocjach 1:4 (na 100g czekolady 25g oleju). dzięki temu czekolada będzie bardziej miękka co ułatwi krojenie tortu.
  • Justyna podpowiada również, aby bezę wyciskać z worka cukierniczego na odrysowane kółko, zamiast nakładania jej szpatułką. Podobno mniej się wtedy „rozrasta” i być może, że nie będzie trzeba jej przycinać do porządnego rozmiaru. Zdecydowanie warte wypróbowania!
  • Jeżeli chcecie użyć warstwy bezowej miedzy blatami biszkoptu, nie trzeba jej obcinać. Wystarczy na blat biszkoptu dać ciut kremu, na przykład tego, którym będziecie tynkować tort, i na nim ułożyć blat bezowy. Chrupka bezowa przyklei się do blatu, co zapobiegnie jej przesuwaniu się w trakcie krojenia tortu i odstawaniu od blatu w przekrojonym kawałku.
  • Blat bezowy umieszczam na górze tortu. Mimo iż czekolada poniekąd usztywnia blat bezowy, to jednak obawiałabym się, że umieszczenie go na dole tortu mogło by spowodować, że się zapadnie pod ciężarem wyższych warstw.

Wkładka bezowa do tortu

Podoba Ci się?

Kliknij w gwiazdkę!

Średnia 5 / 5. Ilość głosów 1

Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak zrobić tort
Jak zrobić tort? Porady dla początkujących
Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak rozplanować pracę nad tortem

Przypnij na pinterest

Wkładka bezowa

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

13 Responses

    1. Tak. Jeżeli od razu obtoczysz w czekoladzie to spokojnie na blacie nic mu się nie stanie. Zerknij na sekcje na dole „przydatne uwagi” tam dziewczyny polecają wymieszać czekoladę z olejem aby prościej można było kroić tą warstwę. Również, spokojnie można ja umieścić na dole tortu – nic jej nie powinno być a tez lepiej się będzie kroić.

  1. Dzień dobry, czym różni się w przepisie na bezę użycie cukru pudru a kryształu? Używając cukru pudru beza nie chce mi się ubić, jest zbyt lejąca, czy to może być powód? Wydaje mi się, że dopilnowałam resztę punktów krytycznych, żeby uniknąć lejącej masy 🙂 mieszam w thermomixie, ale przerzucę się chyba jeszcze na mikser ręczny. Czy warstwa bezy w torcie może być większa niż 1cm? Bo co jeśli beza urośnie ponad to? 🙂 pozdrawiam

    1. Z doświadczenia powiem, że TM nie ubija dobrze bezy. Przepis jest sprawdzony, ale w planetarnym robocie. W TM miałam taki sam problem. Może być wyższa niż 1cm, tylko żeby znów cale przełożenie nie wyszło za wysokie. Można ją wtedy po prostu zużyć jako blatu w torcie. Przeczytaj proszę tagi na dole przepisu – dziewczyny polecają czekoladę uplynninc dodatkiem oleju – wtedy lżej się kroi.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Wkładka bezowa do tortu

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.