black Friday

-20%

KOD: BF2021

koniec za

Godziny
Minuty
Sekundy

Szpajza cytrynowa

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Szpajza cytrynowa, czyli śląski deser z jajek!

Jak wiecie, jestem absolutną fanką tradycyjnych przepisów! Jest to przecież zupełnie namacalna historia, która – podobnie jak ludowe stroje, czy wzory oraz wiele tradycji – powoli zapada w odmęt zapomnienia. Wielka szkoda! Dlatego zawsze jestem bardzo podekscytowana, kiedy mam styczność z przepisami, które powolutku, powolutku bledną, wypierane przez blachę ciacha z torebki, albo inne wątpliwe, ale łatwe desery. 

Dziękuję z serca Edycie za podzielenie się tradycyjnym śląskim przepisem na szpajzę! A oto, co pisze o nim nasza ekspertka: 

Szpajza to deser, który kiedyś podawano na każdej większej imprezie. Ślubykomunie, okrągłe rocznice, zawsze na stole była szpajza. Albo cytrynowa, albo czekoladowa. Umiały ją robić nasze babcie, wielkie kucharki. Jedyny problem jaki się z nimi wiązał to używanie do tego deseru surowych jajek. Nie zawsze były one odpowiednio dezynfekowane, a ponadto kiedy stały w nieklimatyzowanych pomieszczeniach pół dnia, często były niebezpieczne, jeżeli się je spożywało. Ale! Na szczęście czasy teraźniejsze sprzyjają temu deserowi, ale mało kto umie i nadal robi tą pyszną piankę. Ja uwielbiam! I cała moja rodzina również. Zajadamy się szpajzą bardzo często. Szpajza jest idealna na każdą porę roku! Tradycyjnie, szpajza śląska podawana z rodzynkami i przyozdobiona bitą śmietaną. 

Albo inaczej, po śląsku!

To je maszkiet, kiery najprzód dowali na komuniji abo wiynkszij imprezie, jak sie kiery żynił, abo mioł okrungły geburstag. Cytrynowo abo czekoladowo sie wtedy fyrlało. A umiały ją zrobić ino nasze omy, richtik wielki kuchary.

Petarda!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

O autorze

Taka czorno dziołcha ze Śląska. Na co dzień mama 8-letniej Sandry a po fachu torciara. Robi torty i słodkości od 6 lat, od 3 lat prowadzi pracownię tortów artystycznych, Torty Shine, w Rybniku. Od niedawna również ambasador firmy Dorosiowe Ranty. Swoją tortową przygodę zaczęła od spełniania swoich ciążowych zachcianek. Kocha tynkować i dekorować śmietaną, przez kilka pierwszych lat dekorowała tylko nią. Dopiero pod wpływem koleżanek po fachu zaczęła wprowadzać masę maślaną i dekoracje z masy cukrowej.

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Miska, Robot planetarny lub ręczny, Szpatułka
Brak plików do pobrania.

Przepis na szpajzę cytrynową

 

Szpajza cytrynowa, czyli śląski deser z jajek

Edyta Pałka
To deser, który kiedyś podawano na każdej większej imprezie. Śluby, komunie, okrągłe rocznice, zawsze na stole była szpajza. Albo cytrynowa, albo czekoladowa.
Prep Time 30 mins
Total Time 30 mins
Course Deser
Cuisine Polska, Śląska
Servings 12 pucharków o pojemności 160ml każdy

Składniki
  

  • 8 jajek L wcześniej wyparzone/ naświetlone / umyte
  • sok z 2 dużych cytryn jeżeli ma być kwaśniejsza, można dać z 3 cytryn
  • 3 łyżki żelatyny
  • 3 garście rodzynek namoczyć wcześniej, żeby były miękkie, jeżeli ktoś nie lubi to nie trzeba dawać
  • 3/4 szklanki cukru szklanka ma 250ml

Instrukcje
 

  • Żelatynę wymieszać w garnuszku z sokiem z cytryn, odstawić do napęcznienia.
  • Do misy robota wbić białka, osobno do miseczki przygotować żółtka.
  • Do białek wsypać cukier i miksować, aż do uzyskania gęstej i sztywnej masy, jak na bezy.
  • Nadal miksując dodać żółtka, ubijać do połączenia.
  • Podgrzać żelatynę z sokiem i letnią wlewać do miksującej się masy, mieszać na średnich obrotach, żeby dobrze się połączyła. Jajeczna masa będzie miała szklisty wygląd i może zacząć sztywnieć.
  • Przekładamy łyżką do pucharków, dodajemy rodzynki lub posypujemy czekoladą.
  • Gotowe deserki wkładamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin, żeby dobrze stężały. Można je udekorować wiórkami czekoladowymi i ubitą śmietaną 36%.
Keyword deser, szpajza
Tried this recipe?Let us know how it was!

Jak zrobić szpajzę cytrynową

Szpajza cytrynowa
Żelatynę wymieszać w garnuszku z sokiem z cytryn, odstawić do napęcznienia. Do misy robota wbić białka, osobno do miseczki przygotować żółtka.
Szpajza cytrynowa
Białka z cukrem ubić.
Szpajza cytrynowa
Nadal miksując dodać żółtka, ubijać do połączenia.
Szpajza cytrynowa
Podgrzać żelatynę z sokiem i letnią wlewać do miksującej się masy. Mieszać na średnich obrotach, żeby dobrze się połączyła. Jajeczna masa będzie miała szklisty wygląd i może zacząć sztywnieć.
Szpajza cytrynowa
Przekładamy łyżką do pucharków. Opcjonalnie dodajemy rodzynki...
Szpajza cytrynowa
...lub wiórki z czekolady.

Przydatne uwagi

  • Szpajzę przechowujemy w lodówce.
  • Najlepiej spożyć w przeciągu 3 dni od przygotowania.
  • Szpajza może być ciekawą alternatywą musu cytrynowego w torcie – odpowiednio usztywniona nada się również do przełożenia biszkoptu! Wystarczy odpowiednio ją ustabilizować i najlepiej przekładać z tamą z kremu do tynkowania dookoła blatu. Zobacz także: jak ustabilizować krem do tortu.
  • Ponieważ szpajza jest lekka i delikatna, najlepiej przełożyć nią ostatnią warstwę biszkoptu, aby w razie nie prawidłowego jej usztywnienia, uniknąć efektu buły.
  • Jeżeli użyjemy szpajzy do przełożenia biszkoptu, pamiętajmy, że tort powinien zostać zjedzony w przeciągu paru dni.

Szpajza cytrynowa
dobrze komponuje się z tymi smakami:

Przypnij na pinterest

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

AkademiaTortu-LogoRound.png

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Najnowsze tutoriale

koniec za

Godziny
Minuty
Sekundy