Szukaj

Szpajza cytrynowa

Szpajza cytrynowa, czyli śląski deser z jajek!

Jak wiecie, jestem absolutną fanką tradycyjnych przepisów! Jest to przecież zupełnie namacalna historia, która – podobnie jak ludowe stroje, czy wzory oraz wiele tradycji – powoli zapada w odmęt zapomnienia. Wielka szkoda! Dlatego zawsze jestem bardzo podekscytowana, kiedy mam styczność z przepisami, które powolutku, powolutku bledną, wypierane przez blachę ciacha z torebki, albo inne wątpliwe, ale łatwe desery.

Dziękuję z serca Edycie za podzielenie się tradycyjnym śląskim przepisem na szpajzę! A oto, co pisze o nim nasza ekspertka:

Szpajza to deser, który kiedyś podawano na każdej większej imprezie. Ślubykomunie, okrągłe rocznice, zawsze na stole była szpajza. Albo szpajza cytrynowa, albo czekoladowa. Umiały ją robić nasze babcie, wielkie kucharki. Jedyny problem jaki się z nimi wiązał to używanie do tego deseru surowych jajek. Nie zawsze były one odpowiednio dezynfekowane, a ponadto kiedy stały w nieklimatyzowanych pomieszczeniach pół dnia, często były niebezpieczne, jeżeli się je spożywało. Ale! Na szczęście czasy teraźniejsze sprzyjają temu deserowi, ale mało kto umie i nadal robi tą pyszną piankę. Ja uwielbiam! I cała moja rodzina również. Zajadamy się szpajzą bardzo często. Szpajza jest idealna na każdą porę roku! Tradycyjnie szpajza cytrynowa podawana z rodzynkami i przyozdobiona bitą śmietaną.

Albo inaczej, po śląsku!

To je maszkiet, kiery najprzód dowali na komuniji abo wiynkszij imprezie, jak sie kiery żynił, abo mioł okrungły geburstag. Cytrynowo abo czekoladowo sie wtedy fyrlało. A umiały ją zrobić ino nasze omy, richtik wielki kuchary.

Petarda!

Edyta Pałka
Edyta Pałka

O autorze

Taka czorno dziołcha ze Śląska. Na co dzień mama 12-letniej Sandry a po fachu torciara. Robi torty i słodkości od 11 lat, od 10 lat prowadzi pracownię tortów artystycznych, Torty Shine, w Rybniku a od 4 lat również szkoli. Ambasador firmy Dorosiowe Ranty. Swoją tortową przygodę zaczęła od spełniania swoich ciążowych zachcianek. Kocha tynkować i dekorować śmietaną, przez kilka pierwszych lat dekorowała tylko nią. Dopiero pod wpływem koleżanek po fachu zaczęła wprowadzać masę maślaną i dekoracje z masy cukrowej.

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Robot planetarny lub ręczny
Szpatułka silikonowa

Przepis na szpajzę cytrynową

5/5

czas przygotowania

30 minut

ilość porcji

12 pucharków

kategoria

Deser

Składniki

  • 8 jajek L wcześniej wyparzone/ naświetlone / umyte
  • sok z 2 dużych cytryn jeżeli ma być kwaśniejsza, można dać z 3 cytryn
  • 3 łyżki żelatyny
  • 3 garście rodzynek namoczyć wcześniej, żeby były miękkie, jeżeli ktoś nie lubi to nie trzeba dawać
  • 3/4 szklanki cukru szklanka ma 250ml

Instrukcje

  1. Żelatynę wymieszać w garnuszku z sokiem z cytryn, odstawić do napęcznienia.
  2. Do misy robota wbić białka, osobno do miseczki przygotować żółtka.
  3. Do białek wsypać cukier i miksować, aż do uzyskania gęstej i sztywnej masy, jak na bezy.
  4. Nadal miksując dodać żółtka, ubijać do połączenia.
  5. Podgrzać żelatynę z sokiem i letnią wlewać do miksującej się masy, mieszać na średnich obrotach, żeby dobrze się połączyła. Jajeczna masa będzie miała szklisty wygląd i może zacząć sztywnieć.
  6. Przekładamy łyżką do pucharków, dodajemy rodzynki lub posypujemy czekoladą.
  7. Gotowe deserki wkładamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin, żeby dobrze stężały. Można je udekorować wiórkami czekoladowymi i ubitą śmietaną 36%.

Jak zrobić szpajzę cytrynową

2
Żelatynę wymieszać w garnuszku z sokiem z cytryn, odstawić do napęcznienia. Do misy robota wbić białka, osobno do miseczki przygotować żółtka.
3
Białka z cukrem ubić.
4
Nadal miksując dodać żółtka, ubijać do połączenia.
5
Podgrzać żelatynę z sokiem i letnią wlewać do miksującej się masy. Mieszać na średnich obrotach, żeby dobrze się połączyła. Jajeczna masa będzie miała szklisty wygląd i może zacząć sztywnieć.
6
Przekładamy łyżką do pucharków. Opcjonalnie dodajemy rodzynki lub wiórki z czekolady.

Przydatne uwagi

  • Szpajzę cytrynową przechowujemy w lodówce.
  • Najlepiej spożyć w przeciągu 3 dni od przygotowania.
  • Szpajza cytrynowa może być ciekawą alternatywą musu cytrynowego w torcie – odpowiednio usztywniona nada się również do przełożenia biszkoptu! Wystarczy odpowiednio ją ustabilizować i najlepiej przekładać z tamą z kremu do tynkowania dookoła blatu. Zobacz także: jak ustabilizować krem do tortu.
  • Ponieważ szpajza śląska jest lekka i delikatna, najlepiej przełożyć nią ostatnią warstwę biszkoptu, aby w razie nie prawidłowego jej usztywnienia, uniknąć efektu buły.
  • Jeżeli użyjemy szpajzy do przełożenia biszkoptu, pamiętajmy, że tort powinien zostać zjedzony w przeciągu paru dni.
  • Fajne pucharki znajdziecie TUTAJ
Szpajza cytrynowa

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak zrobić słodki stół
Jak zrobić słodki stół
smaki kremów
Które smaki kremów do tortu do siebie pasują

Przypnij na pinterest

Szpajza cytrynowa

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Szpajza cytrynowa

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto
Państwo
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.
Magdalenki pistacjowe