Rodzaje kremów cukierniczych
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Szpajza cytrynowa, czyli śląski deser z jajek!
Jak wiecie, jestem absolutną fanką tradycyjnych przepisów! Jest to przecież zupełnie namacalna historia, która – podobnie jak ludowe stroje, czy wzory oraz wiele tradycji – powoli zapada w odmęt zapomnienia. Wielka szkoda! Dlatego zawsze jestem bardzo podekscytowana, kiedy mam styczność z przepisami, które powolutku, powolutku bledną, wypierane przez blachę ciacha z torebki, albo inne wątpliwe, ale łatwe desery.
Dziękuję z serca Edycie za podzielenie się tradycyjnym śląskim przepisem na szpajzę! A oto, co pisze o nim nasza ekspertka:
Szpajza to deser, który kiedyś podawano na każdej większej imprezie. Śluby, komunie, okrągłe rocznice, zawsze na stole była szpajza. Albo szpajza cytrynowa, albo czekoladowa. Umiały ją robić nasze babcie, wielkie kucharki. Jedyny problem jaki się z nimi wiązał to używanie do tego deseru surowych jajek. Nie zawsze były one odpowiednio dezynfekowane, a ponadto kiedy stały w nieklimatyzowanych pomieszczeniach pół dnia, często były niebezpieczne, jeżeli się je spożywało. Ale! Na szczęście czasy teraźniejsze sprzyjają temu deserowi, ale mało kto umie i nadal robi tą pyszną piankę. Ja uwielbiam! I cała moja rodzina również. Zajadamy się szpajzą bardzo często. Szpajza jest idealna na każdą porę roku! Tradycyjnie szpajza cytrynowa podawana z rodzynkami i przyozdobiona bitą śmietaną.
Albo inaczej, po śląsku!
To je maszkiet, kiery najprzód dowali na komuniji abo wiynkszij imprezie, jak sie kiery żynił, abo mioł okrungły geburstag. Cytrynowo abo czekoladowo sie wtedy fyrlało. A umiały ją zrobić ino nasze omy, richtik wielki kuchary.
Petarda!
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
30 minut
12 pucharków
Deser
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dołącz do nas już dzisiaj!