20% OFF

Kod: BF2020

Dni
Godziny
Minuty
Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Szpajza cytrynowa

Szpajza cytrynowa, czyli śląski deser z jajek!

Jak wiecie, jestem absolutną fanką tradycyjnych przepisów! Jest to przecież zupełnie namacalna historia, która – podobnie jak ludowe stroje, czy wzory oraz wiele tradycji – powoli zapada w odmęt zapomnienia. Wielka szkoda! Dlatego zawsze jestem bardzo podekscytowana, kiedy mam styczność z przepisami, które powolutku, powolutku bledną, wypierane przez blachę ciacha z torebki, albo inne wątpliwe, ale łatwe desery. 

Dziękuję z serca Edycie za podzielenie się tradycyjnym śląskim przepisem na szpajzę! A oto, co pisze o nim nasza ekspertka: 

Szpajza to deser, który kiedyś podawano na każdej większej imprezie. Śluby, komunie, okrągłe rocznice, zawsze na stole była szpajza. Albo cytrynowa, albo czekoladowa. Umiały ją robić nasze babcie, wielkie kucharki. Jedyny problem jaki się z nimi wiązał to używanie do tego deseru surowych jajek. Nie zawsze były one odpowiednio dezynfekowane, a ponadto kiedy stały w nieklimatyzowanych pomieszczeniach pół dnia, często były niebezpieczne, jeżeli się je spożywało. Ale! Na szczęście czasy teraźniejsze sprzyjają temu deserowi, ale mało kto umie i nadal robi tą pyszną piankę. Ja uwielbiam! I cała moja rodzina również. Zajadamy się szpajzą bardzo często. Szpajza jest idealna na każdą porę roku! Tradycyjnie, szpajza śląska podawana z rodzynkami i przyozdobiona bitą śmietaną. 

Albo inaczej, po śląsku!

To je maszkiet, kiery najprzód dowali na komuniji abo wiynkszij imprezie, jak sie kiery żynił, abo mioł okrungły geburstag. Cytrynowo abo czekoladowo sie wtedy fyrlało. A umiały ją zrobić ino nasze omy, richtik wielki kuchary.

Petarda!

Taka czorno dziołcha ze Śląska. Na co dzień mama 8-letniej Sandry a po fachu torciara. Robi torty i słodkości od 6 lat, od 3 lat prowadzi pracownię tortów artystycznych, Torty Shine, w Rybniku. Od niedawna również ambasador firmy Dorosiowe Ranty. Swoją tortową przygodę zaczęła od spełniania swoich ciążowych zachcianek. Kocha tynkować i dekorować śmietaną, przez kilka pierwszych lat dekorowała tylko nią. Dopiero pod wpływem koleżanek po fachu zaczęła wprowadzać masę maślaną i dekoracje z masy cukrowej.

Materiały, których potrzebujesz

  • Miska
  • Robot planetarny lub ręczny
  • Szpatuła silikonowa
  • Żelatyna
  • Jajka
  • Cukier
  • Sok z cytryn
  • Czekolada
  • Rodzynki

Przepis na szpajzę cytrynową

Szpajza cytrynowa, czyli śląski deser z jajek

To deser, który kiedyś podawano na każdej większej imprezie. Śluby, komunie, okrągłe rocznice, zawsze na stole była szpajza. Albo cytrynowa, albo czekoladowa.

Kurs Deser
Kuchnia Polska, Śląska
Słowo kluczowe deser, szpajza
30 minut
30 minut
Porcje 12 pucharków o pojemności 160ml każdy
Autor Edyta Pałka

Składniki

  • 8 jajek L wcześniej wyparzone/ naświetlone / umyte
  • sok z 2 dużych cytryn jeżeli ma być kwaśniejsza, można dać z 3 cytryn
  • 3 łyżki żelatyny
  • 3 garście rodzynek namoczyć wcześniej, żeby były miękkie, jeżeli ktoś nie lubi to nie trzeba dawać
  • 3/4 szklanki cukru szklanka ma 250ml

Instrukcje

  1. Żelatynę wymieszać w garnuszku z sokiem z cytryn, odstawić do napęcznienia.

  2. Do misy robota wbić białka, osobno do miseczki przygotować żółtka.

  3. Do białek wsypać cukier i miksować, aż do uzyskania gęstej i sztywnej masy, jak na bezy.

  4. Nadal miksując dodać żółtka, ubijać do połączenia.

  5. Podgrzać żelatynę z sokiem i letnią wlewać do miksującej się masy, mieszać na średnich obrotach, żeby dobrze się połączyła. Jajeczna masa będzie miała szklisty wygląd i może zacząć sztywnieć.

  6. Przekładamy łyżką do pucharków, dodajemy rodzynki lub posypujemy czekoladą.

  7. Gotowe deserki wkładamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin, żeby dobrze stężały. Można je udekorować wiórkami czekoladowymi i ubitą śmietaną 36%.

Jak zrobić szpajzę cytrynową

Żelatynę wymieszać w garnuszku z sokiem z cytryn, odstawić do napęcznienia. Do misy robota wbić białka, osobno do miseczki przygotować żółtka.
Białka z cukrem ubić.
Nadal miksując dodać żółtka, ubijać do połączenia.
Podgrzać żelatynę z sokiem i letnią wlewać do miksującej się masy. Mieszać na średnich obrotach, żeby dobrze się połączyła. Jajeczna masa będzie miała szklisty wygląd i może zacząć sztywnieć.
Przekładamy łyżką do pucharków. Opcjonalnie dodajemy rodzynki...
...lub wiórki z czekolady.

Przydatne uwagi

  • Szpajzę przechowujemy w lodówce.
  • Najlepiej spożyć w przeciągu 3 dni od przygotowania.
  • Szpajza może być ciekawą alternatywą musu cytrynowego w torcie – odpowiednio usztywniona nada się również do przełożenia biszkoptu! Wystarczy odpowiednio ją ustabilizować i najlepiej przekładać z tamą z kremu do tynkowania dookoła blatu. Zobacz także: jak ustabilizować krem do tortu.
  • Ponieważ szpajza jest lekka i delikatna, najlepiej przełożyć nią ostatnią warstwę biszkoptu, aby w razie nie prawidłowego jej usztywnienia, uniknąć efektu buły.
  • Jeżeli użyjemy szpajzy do przełożenia biszkoptu, pamiętajmy, że tort powinien zostać zjedzony w przeciągu paru dni. 

Przypnij na Pinterest!

Podoba Ci się? Udostępnij Przepis!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Zobacz najnowsze tutoriale

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ocena




Akademia Tortu O mnie


O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!




Dołącz do Akademii Tortu!

Logo akademia tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!





Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu





Logowanie

Dołącz do nas!

Akademia Tortu to miejsce dla wszystkich - dla amatorów, zaawansowanych i totalnie wkręconych w tortowanie! Subskrybując zyskujesz dostęp do wszystkich materiałów!