Szukaj

Sernik czekoladowy

Sernik czekoladowy z malinami wyszedł mi świetny! Był to eksperyment tylko w ograniczonym zakresie, starałam się w miarę trzymać wyjściowego przepisu na sernik nowojorski, ale jak zwykle domieszałam trochę tego, trochę tamtego. Całe szczęście, że robię notatki, bo po dwóch dniach nie miałabym pojęcia, co zaszło.

Muszę Wam wyznać pewien sekret, z którym się rzadko obnoszę: nie przepadam za gorzką, czy deserową czekoladą. Oczywiście, stosuję ją w wypiekach, ale kiedy robię coś dla siebie to na pewno nie wybiorę takiej wersji. Sernik czekoladowy z malinami jest więc przygotowany głównie na bazie mlecznej czekolady, tradycyjnie u mnie z mieszanki serów i na spodzie z resztek czekoladowego biszkoptu z zamrażalnika.

Do spodu dodałam zmielone liofilizowane maliny, żeby nadać mu fajny aromat i trochę domowego dżemu z malin. Dżem domieszałam też do masy, a na wierzch poszły świeże maliny. Serdecznie Wam polecam sernik czekoladowy z malinami. Jest bardzo eleganckim, dekadenckim wypiekiem na każdą imprezę, a w przygotowaniu nie nastręcza problemów.

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Robot planetarny lub ręczny
Rant
Szpatułka silikonowa

Sernik czekoladowy z malinami

5/5

czas przygotowania

30 minut

ilość porcji

Fi18 - 10 porcji

kategoria

Ciasto

Sernik czekoladowy z malinami

Składniki

Sernik czekoladowy - masa

  • 500 g serka Philadelphia
  • 160 g czekolady słodkiej np. Callebaut 832
  • 50 g czekolady deserowej np. Callebaut 811
  • 3 jajka L
  • 100 g drobnego cukru
  • 1 łyżka jogurtu waniliowego
  • 1 łyżka dżemu z malin (opcjonalnie)

 

Spód do sernika

  • 150 g biszkoptu czekoladowego
  • 50 g masła
  • 35 g liofilizowanych malin
  • 1 łyżka dżemu z malin (opcjonalnie)

Instrukcje

Spód do sernika

  1. Liofilizowane owoce zmielić w malakserze.
  2. Do owoców dodać pokruszony biszkopt i miękkie masło.
  3. Wszystko razem zmiksować w malakserze.
  4. Masę rozprowadzić na dnie przygotowanej formy.

Sernik czekoladowy - masa

  1. Czekoladę rozpuścić interwałowo w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.
  2. Ser wraz z cukrem rozetrzeć w misie robota, tak aby nie było grudek.
  3. Do masy dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając masę.
  4. Do masy dodać rozpuszczoną czekoladę, jogurt i dżem (opcjonalnie). Wymieszać do połączenia się składników.
  5. Gotową masę wylać na przygotowany spód.
  6. Piec w kąpieli wodnej w 170 C w przez około 60 minut.
  7. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i uchylić lekko drzwi. Sernik pozostawiamy w piekarniku do przestudzenia. Przestudzony wkładamy do lodówki aż zupełnie stężeje.

Jak zrobić spód do sernika

Sernik czekoladowy-2
Liofilizowane owoce zmielić w malakserze.
Sernik czekoladowy-3
Do owoców dodać pokruszony biszkopt...
Sernik czekoladowy-4
i miękkie masło.
Sernik czekoladowy-7
Masę rozprowadzić na dnie przygotowanej formy.

Jak zrobić sernik czekoladowy z malinami

Sernik czekoladowy-1
Czekoladę rozpuścić interwałowo w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.
Sernik czekoladowy-5
Ser wraz z cukrem rozetrzeć w misie robota, tak aby nie było grudek.
Sernik czekoladowy-8
Do masy dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając masę.
Sernik czekoladowy-9
Do masy dodać rozpuszczoną czekoladę, jogurt i dżem (opcjonalnie).
Sernik czekoladowy-101
Wymieszać do połączenia się składników.
Sernik czekoladowy-111
Gotową masę wylać na przygotowany spód.
Sernik czekoladowy-121
Piec w kąpieli wodnej w 170 C w przez około 60 minut.

Jak wyjąć sernik z formy bez uszkodzenia

Sernik czekoladowy-131
Sernik odcinam od rantu ostrym nożem, delikatnie dookoła. Zdjąć rant.
Sernik czekoladowy-141
Na górę sernika kładę kawałek papieru do pieczenia i podkład.
Sernik czekoladowy-151
Przewracam blaszkę " do góry nogami".
Sernik czekoladowy-161
Zdejmuję papier z góry sernika.
Sernik czekoladowy-171
Sernik czekoladowy-181
Na górę sernika kładę docelową paterę lub podkład.
Sernik czekoladowy-191
Na górę sernika nakładam dekoracje.
Sernik czekoladowy-201

Co zrobić aby sernik nie popękał?

Aby sernik nie popękał robię 2 rzeczy:

  1. piekę sernik w kąpieli wodnej
  2. nie wyjmuję sernika z piekarnika zaraz po upieczeniu

Pieczenie sernika w kąpieli wodnej ma kilka korzyści. Kąpiel wodna pomaga utrzymać wilgotność w piekarniku, co może zapobiegać pękaniu sernika podczas pieczenia. Wilgotne środowisko pomaga utrzymać elastyczność masy serowej.

Dodatkowo, aby sernik nie opadł ani nie popękał, zawsze po upieczeniu pozostawiam go w uchylonym piekarniku do całkowitego wystudzenia. Wystudzony sernik wstawiam do lodówki na parę godzin lub na noc.

Więcej na temat kąpieli wodnej pisałam w przepisie na sernik nowojorski - zerknijcie!

Przydatne uwagi

  • Sernik można przygotować z innego rodzaju sera. W przepisie na sernik z jabłkami wykorzystałam ser Philadelphia i mascarpone. Trzeba tylko uważać na konsystencję serka, którego używamy.
  • Upieczony, wystudzony sernik chłodzę w lodówce. Zimny sernik jest zdecydowanie prościej wyciągnąć z formy bez uszkodzenia.

Przepisy, o których wspomnieliśmy

Czekoladowy ganache
Czekoladowy ganache

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak rozplanować pracę nad tortem

Przypnij na pinterest

Sernik czekoladowy

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Sernik czekoladowy

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto
Państwo
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.
Magdalenki pistacjowe