Szukaj

Pasta orzechowa

Pasta orzechowa z orzechów laskowych to wspaniały i uniwersalny produkt, który warto zrobić samodzielnie w domu. Jestem fanką przygotowywania domowych wersji rozmaitych produktów, czy półproduktów i pasty z wszelkich orzechów na ogół wykonuję samodzielnie. Przede wszystkim doceniam to, że panuję nad składem takiej pasty – robiąc ją w domu mam pewność, że to po prostu 100% orzechów, z pominięciem wszelkich polepszaczy, stabilizatorów, emulgatorów, cukru, tłuszczu etc.

Pasta orzechowa z orzechów laskowych powstała z orzechów, które kupiłam już uprażone. Z całym szacunkiem i sentymentem dla samodzielności, nie zbierałam ich i nie łuskałam własnoręcznie.

Pasta orzechowa z orzechów laskowych tym razem trafiła do ganache orzechowego, ale jej zastosowanie jest uniwersalne – nadaje się wspaniale po prostu do wszystkiego, na czele z wyjadaniem łyżką ze słoika.

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
  • blender o wysokiej mocy
  • szpatułka

Pasta orzechowa z orzechów laskowych

5/5

czas przygotowania

15 minut

ilość porcji

1 porcja

kategoria

Pasta orzechowa z orzechów laskowych 1

Składniki

  • 200 g prażonych orzechów laskowych

Instrukcje

  1. Orzechy wkładamy do misy TM lub innego blendera i miksujemy 10s na najwyższych obrotach. Użyłam do tego celu Thermomix na obrotach 10. Po 10 sekundach zebrałam orzechy ze ścianek naczynia.
  2. Następnie znów miksowałam 10 sekund tym razem na nieco niższych obrotach - 6. Po tym czasie znów zebrałam ze ścianek naczynia i ponownie zmiksowałam na tych samych obrotach. Tu zaczynała się już tworzyć lejąca pasta ale jeszcze nie o takiej teksturze jaką chciałam...
  3. Znów zmiksowałam 2 razy po 10 sekund na średnich obrotach, w międzyczasie zbierając pastę ze ścianek. Po tym czasie uznałam, że pasta jest wystarczająco gładka aby dodać ją do mojego orzechowego ganache.

Tagi

Jak zrobić pastę z orzechów

Akademia Tortu - Pasta z orzechów laskowych-01
Akademia Tortu - Pasta z orzechów laskowych-02
Akademia Tortu - Pasta z orzechów laskowych-06
Akademia Tortu - Pasta z orzechów laskowych-09
Akademia Tortu - Pasta z orzechów laskowych-14

Przydatne uwagi

  • Oczywiście przy temacie past orzechowych zawsze pojawia się kwestia sprzętu, w jakim je przygotowujemy, bo tutaj rzeczywiście potrzebny jest mocny robot – czy to blender, czy Thermomix, Vitamix, czy co tam macie na stanie. Od mocy używanego sprzętu zależy przede wszystkim konsystencja docelowej pasty – im mocniejszy sprzęt, tym gładszą pastę uda się Wam uzyskać nie paląc silnika maszyny.
  • W zależności od wielkości misy blendera, nie próbowałabym robić pasty orzechowej z mniejszej ilości orzechów niż 200 g. Przy mniejszych ilościach noże w blenderze nie bedą mogły dobrze zmielić masy.
  • Pastę przechowuję w szczelnie zamkniętym słoiku szklanym w lodówce, do 2 tygodni.
  • Pastę orzechową wykorzystuję do przygotowania chrupkiej warstwy, nadzienia do makaroników a także do kremów!

Ja nie oczekuję od domowego produktu sklepowej gładkości, zwłaszcza, że wiem, że ta sklepowa gładkość często zależy od dodanych składników, których wcale mojej paście nie potrzebuję. Konsystencja z delikatną drobiną w zupełności mi odpowiada a w ten sposób w kilka minut mam gotową zdrową, czystą i tańszą domową pastę.

Na zdjęciu moje makaroniki z orzechowym ganache i frużeliną z czarnej porzeczki.

Makaroniki z ganache orzechowym

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Przepisy, o których wspomnieliśmy

Makaroniki na bezie francuskiej
Makaroniki na bezie francuskiej

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak rozplanować pracę nad tortem

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Top 3 ciasta na lato

Top 3 ciasta na lato

Lato to czas, kiedy chętnie sięgamy po lekkie, orzeźwiające i kolorowe desery. W gorące dni idealnie sprawdzą się ciasta, które nie tylko zapewnia nam coś

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ