Lukier tradycyjnie kojarzy nam się z przedświątecznym ozdabianiem pierniczków, ale nie jest to jego jedyne zastosowanie. Można go wykorzystać do dekoracji innych drobnych wypieków, ale i w dekorowaniu tortów często się przydaje. Co więcej, świetnie się przechowuje w lodówce (wystarczy go potem zamieszać) i można go nawet zamrozić!
Jak przygotować lukier królewski do zdobienia pierników i ciastek? Wydawałoby się, że to prosta sprawa jednak przygotowanie lukru o idealnej konsystencji może niektórym z nas sprawiać trudność. Swój przepis na lukier zdradziła nam Iga Sarzyńska – to idealny lukier do zdobienia ciasteczek maślanych i pierniczków!
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
10 minut
1 porcja
Ciastka pierniczki
Lukier królewski o normalnej konsystencji
Lukier królewski o luźnej konsystencji (do wylewania)
Lukier królewski o sztywnej konsystencji
Lukier królewski o normalnej konsystencji
Lukier królewski o sztywnej lub luźnej konsystencji
Podoba Ci się?
Kliknij w gwiazdkę!
Średnia 4 / 5. Ilość głosów 2362
Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Jedna odpowiedź
Niestety od kruszał mi się z pierniczków, korci mnie aby nastepnym razem dodac cmc.