
Co zrobić z białek?
Znasz to uczucie, kiedy robisz pyszny krem pâtissière albo korpusy do tartaletek z kruchego ciasta czy lemon curd… i zostajesz z miską pełną białek? Co
Mazurek wielkanocny nie zawsze musi być klasycznym prostokątnym plackiem w bazie i jajeczka. Zupełnie świetnie sprawdzi się na wielkanocnym stole krucha tarta z pomarańczową nutą i czekoladowym wykończeniem, ozdobiona wianuszkiem ślicznych makaroników. Na sam widok takiego cudeńka robi mi się ciepło i wiosennie na sercu!
Krucha tarta Bożeny ma świetnie wyważone smaki. Ciasto jest słodkie i waniliowe, żelka z pomarańczy i rokitnika – cierpka i słoneczna, idealnie komponuje się ze słodkim spodem. Czekoladowy krem z kawą dodaje lekką nutę dekadencji, a wszystko zwieńczają prażone włoskie orzechy. Dekoracja zachwyca i wzrusza. Mazurek wielkanocny nowoczesny i a la mode!
Wielkanocna krucha tarta ma niejedno oblicze! Można ją łatwo modyfikować, zmieniając owoce, rodzaje czekolady, czy dekorację. Można nawet zaplanować ją jako zestaw małych tarteletek – takich „na raz” – na słodki stół, czy jako monoporcje deserowe po świątecznym śniadaniu. Mazurek wielkanocny też lubi się zmieniać, a słodkie eksperymenty to coś, co na wiosnę lubimy najbardziej!
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
40 minut
1 tarta fi24
Tarta
Krucha Tarta
Glazura na tartę
Żelka z pomarańczy z rokitnikiem
Mus czekoladowy z kawą
Dodatkowo
Krucha tarta
Glazura na tartę
Żelka z pomarańczy z rokitnikiem
Mus czekoladowy z kawą
Prażone orzechy włoskie
Aby stworzyć wianuszek z makaronikami, musimy przygotować z ciasta kruchego pierścień. Na tym właśnie pierścieniu poukładamy dekoracje migdałowe czyli makaroniki, ciasteczka i chruścia. Przyjmujemy umownie, że będzie to pierścień mniejszy od naszej blaszki na kruchą tartę. Szerokość pierścienia powinna mieć ~4cm.
Jeżeli będziecie chcieli przygotować tartę bez wianuszka, proponuję krem angielski wylać jako pierwszy. Uwidocznią się wtedy kolory pomarańczy!
Lubicie zmiany? Polecam eksperymentowanie!
Książki lubimy czytać inne i smaki inne nas urzekają. Sami zatem rozumiecie, zmiany eksperymentalne są zawsze na korzyść, wzbogacają nas o kolejne doświadczenie. A nawet jeśli się nie uda, nasz upadek, taki słodki, wzmocni w przyszłości nasz sukces!
O składnikach słów kilka…
Założenia dobrej jakości składników mamy wiadomo, na pierwszym miejscu. O tym każdy szanujący się Cukiernik wie. Najlepsze, nie znaczy jednak najdroższe. Alternatywa, to ładne słowo. Nie chcemy (nie możemy) wydawać złotówek np. na dobrą pastę, a jednak chcemy mieć ciastko jak z francuskiej kawiarenki – zróbmy ją sami!
Bardzo proszę o konstruktywne rozmowy. Dziękuję za możliwości popisania z Wami, i że mogę tu z Wami, przy Akademii się inspirować i rozwijać.
Serdeczności,
Wasza Czekolada
Podoba Ci się?
Kliknij w gwiazdkę!
Średnia 0 / 5. Ilość głosów 0
Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Znasz to uczucie, kiedy robisz pyszny krem pâtissière albo korpusy do tartaletek z kruchego ciasta czy lemon curd… i zostajesz z miską pełną białek? Co
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dołącz do nas już dzisiaj!