Rodzaje kremów cukierniczych
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Mazurek wielkanocny nie zawsze musi być klasycznym prostokątnym plackiem w bazie i jajeczka. Zupełnie świetnie sprawdzi się na wielkanocnym stole krucha tarta z pomarańczową nutą i czekoladowym wykończeniem, ozdobiona wianuszkiem ślicznych makaroników. Na sam widok takiego cudeńka robi mi się ciepło i wiosennie na sercu!
Krucha tarta Bożeny ma świetnie wyważone smaki. Ciasto jest słodkie i waniliowe, żelka z pomarańczy i rokitnika – cierpka i słoneczna, idealnie komponuje się ze słodkim spodem. Czekoladowy krem z kawą dodaje lekką nutę dekadencji, a wszystko zwieńczają prażone włoskie orzechy. Dekoracja zachwyca i wzrusza. Mazurek wielkanocny nowoczesny i a la mode!
Wielkanocna krucha tarta ma niejedno oblicze! Można ją łatwo modyfikować, zmieniając owoce, rodzaje czekolady, czy dekorację. Można nawet zaplanować ją jako zestaw małych tarteletek – takich „na raz” – na słodki stół, czy jako monoporcje deserowe po świątecznym śniadaniu. Mazurek wielkanocny też lubi się zmieniać, a słodkie eksperymenty to coś, co na wiosnę lubimy najbardziej!
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
40 minut
1 tarta fi24
Tarta
Krucha Tarta
Glazura na tartę
Żelka z pomarańczy z rokitnikiem
Mus czekoladowy z kawą
Dodatkowo
Krucha tarta
Glazura na tartę
Żelka z pomarańczy z rokitnikiem
Mus czekoladowy z kawą
Prażone orzechy włoskie
Aby stworzyć wianuszek z makaronikami, musimy przygotować z ciasta kruchego pierścień. Na tym właśnie pierścieniu poukładamy dekoracje migdałowe czyli makaroniki, ciasteczka i chruścia. Przyjmujemy umownie, że będzie to pierścień mniejszy od naszej blaszki na kruchą tartę. Szerokość pierścienia powinna mieć ~4cm.
Jeżeli będziecie chcieli przygotować tartę bez wianuszka, proponuję krem angielski wylać jako pierwszy. Uwidocznią się wtedy kolory pomarańczy!
Lubicie zmiany? Polecam eksperymentowanie!
Książki lubimy czytać inne i smaki inne nas urzekają. Sami zatem rozumiecie, zmiany eksperymentalne są zawsze na korzyść, wzbogacają nas o kolejne doświadczenie. A nawet jeśli się nie uda, nasz upadek, taki słodki, wzmocni w przyszłości nasz sukces!
O składnikach słów kilka…
Założenia dobrej jakości składników mamy wiadomo, na pierwszym miejscu. O tym każdy szanujący się Cukiernik wie. Najlepsze, nie znaczy jednak najdroższe. Alternatywa, to ładne słowo. Nie chcemy (nie możemy) wydawać złotówek np. na dobrą pastę, a jednak chcemy mieć ciastko jak z francuskiej kawiarenki – zróbmy ją sami!
Bardzo proszę o konstruktywne rozmowy. Dziękuję za możliwości popisania z Wami, i że mogę tu z Wami, przy Akademii się inspirować i rozwijać.
Serdeczności,
Wasza Czekolada
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dołącz do nas już dzisiaj!