Crème pâtissière

Tradycyjne, znane od wieków, proste przepisy wciąż nie wychodzą z mody i nie tracą na atrakcyjności z wielu powodów. Przede wszystkim dlatego, że są właśnie proste i mają swoje lata, a to oznacza, że miliony razy sprawdziły się w rozmaitych wypiekach i projektach, a nawet zdążyły się już dorobić modyfikacji i stały się bazą do innych przepisów.

Do takich sprawdzonych receptur należy crème pâtissière (francuski krem cukierniczy). Na pewno natknęliście się na niego już wiele razy! Przekłada się nim karmelizowane ciasto francuskie, by powstał deser millefeuille. Z ciastem półfrancuskim tworzy tort Napoleon. Crème pâtissière znajdziecie w eklerach, ptysiach i tarteletkach, a z dużą ilością świeżych truskawek tworzy tort Fraisier.

Irina podzieli się z Wami przepisem na crème pâtissière, z którego sama korzysta!

O autorze

Z wykształcenia jest technologiem cukiernictwa, więc słodką wiedzę ma dobrze ugruntowaną. Uczyła się od znanych cukierników Francji, Hiszpanii, Wielkiej Brytanii, Rosji i Ukrainy – takich, jak Stephane Leroux, Alexandre Bordeaux, Jordi Bordas, Maria Selyanina, Beata Khoo, Nina Tarasowa, Lelikova Julia, Nadezhda Popowa, Marina Ivanchenko, Elina Boyko oraz w szkole Valhrona. Pomaga w tworzeniu od podstaw i rozwijaniu biznesów cukierniczych, prowadzi też szkolenia i organizuje rozmaite wydarzenia, na przykład tematyczne degustacje. Bardzo lubi przygotowywać słodkie stoły na duże imprezy i brać udział w konkursach. Jej pasja i specjalizacją są torty musowe – cały świat smaków, zapachów i tekstur!

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Miska, Rondelek, Rózga, Szpatułka, Waga
Brak plików do pobrania.

Słodkie Oskary 2021

Finaliści Słodkich Oskarów zostali wybrani! Spośród zgłoszonych przez Was kandydatów, prezentujemy tych, którzy otrzymali najwiecej zgłoszeń. Teraz wszystko już w Waszych rękach – zagłosujcie na mistrza w każdej kategorii i wyłońcie Gwiazdę Roku 2021!

Wśród uczestników zabawy rozlosujemy fajne nagrody!

  • Każdy uczestnik może oddać jeden głos co 24 godziny.
  • Potwierdzenie o udziale zostanie wysłane na podany przez Ciebie adres email. 
  • Jeżeli nie dostałeś emaila, sprawdź Swój folder spam.
  • Nasza strona używa plików cookies. Kontynuując korzystanie z naszej witryny, akceptujesz naszą Politykę Prywatności.

Przepis na Crème pâtissière

 

Crème pâtissière

Irina Zobnina
Przepis na francuski krem cukierniczy z dodatkiem masła. Idealny do tarteletek, eklerów, ptysi.

Składniki
  

  • 400 g mleka
  • 100 g śmietanki 36%
  • 100 g jajek kurzych
  • 80 g cukru kryształu
  • 45 g skrobi kukurydzianej
  • 50 g masła
  • 5 g ekstraktu z wanilii

Instrukcje
 

  • Mleko, śmietankę i ekstrakt z wanilii podgrzać.
  • Cukier, jajka i skrobię wymieszać rózgą, aby nie było grudek.
  • Gorące mleko zdjąć z palnika, wlać do mieszaniny z jajek i dobrze wymieszać.
  • Ponownie podgrzać, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje.
  • Zdjąć z palnika, dodać masło. Dobrze wymieszać, aż się rozpuści i powstanie jednolita, gładka masa.

Jak zrobić Creme patissiere

Crème pâtissière
Śmietankę...
Crème pâtissière
Mleko...
Crème pâtissière
Ekstrakt z wanilii
Crème pâtissière
Wymieszać razem i podgrzać.
Crème pâtissière
Cukier, jajka...
Crème pâtissière
Skrobię kukurydzianą
Crème pâtissière
Wymieszać razem, aby nie było grudek.
Crème pâtissière
Tak aby była jednolita, płynna masa.
Crème pâtissière
Crème pâtissière
Gorące mleko zdjąć z palnika, wlać do mieszaniny z jajek i dobrze wymieszać.
Crème pâtissière
Rondel postawić z powrotem na palniku...
Crème pâtissière
Ciągle mieszać, aż masa zgęstnieje.
Crème pâtissière
Do gęstej masy...
Crème pâtissière
...dodać masło.
Crème pâtissière
Dobrze wymieszać, aż masło się rozpuści i powstanie jednolita...
Crème pâtissière
...gładka masa.
Crème pâtissière
Masę przełożyć do pojemnika.
Crème pâtissière
Przykryć folią spożywczą, zamknąć i odstawić do lodówki.

Przydatne uwagi

  • Gdyby w trakcie mieszania wszystkich składników pojawiły Wam się grudki, można je rozbić blenderem ręcznym.
  • Krem można modyfikować na wiele sposobów:
    • dodać w odpowiednich proporcjach bitą śmietanę
    • podkręcić smak likierem
    • dodać owocowe puree czy curd dla zmiany smaku

Przetestujcie i dajcie nam znać w komentarzach!

Crème pâtissière
dobrze komponuje się z tymi smakami:

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Przypnij na pinterest

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

Akademia Tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Torty komunijne 2022
Blog
Magda Kubiś

Torty komunijne 2022

Sezon komunijny kiedyś był zdecydowanie majowy, teraz trochę nam się rozciągnął – trwa od kwietnia do września, a nawet i w inne miesiące zdarzają się

Czytaj więcej »

Najnowsze tutoriale