Tradycyjne, znane od wieków, proste przepisy wciąż nie wychodzą z mody i nie tracą na atrakcyjności z wielu powodów. Przede wszystkim dlatego, że są właśnie proste i mają swoje lata, a to oznacza, że miliony razy sprawdziły się w rozmaitych wypiekach i projektach, a nawet zdążyły się już dorobić modyfikacji i stały się bazą do innych przepisów.
Do takich sprawdzonych receptur należy crème pâtissière (francuski krem cukierniczy). Na pewno natknęliście się na niego już wiele razy! Przekłada się nim karmelizowane ciasto francuskie, by powstał deser millefeuille. Z ciastem półfrancuskim tworzy tort Napoleon. Crème pâtissière znajdziecie w eklerach, ptysiach i tarteletkach, a z dużą ilością świeżych truskawek tworzy tort Fraisier.
Irina podzieli się z Wami przepisem na crème pâtissière, z którego sama korzysta!
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
30 minut
1 porcja
Krem
Przetestujcie i dajcie nam znać w komentarzach!
Podoba Ci się?
Kliknij w gwiazdkę!
Średnia 5 / 5. Ilość głosów 2504
Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Jedna odpowiedź
Dzień dobry, Czy krem mogę od razu wyłożyć na tort jako jedno z przełożeń czy musze przełożyc go do pojemnika do lodówki i dopiero na drugi dzień przekładać tort?
Czy po wlaniu likieru krem się niezważy?