fbpx

Biszkopt wegański

Biszkopt wegański to pierwszy świadomie roślinny przepis w Akademii Tortu. Wegańska kuchnia to kuchnia czysto roślinna, nie korzystająca z żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego – mleka, jaj, masła, śmietany, żelatyny, czy miodu. Wykluczanie rozmaitych składników jest coraz częstszym wyzwaniem przy komponowaniu tortów – jest to związane zarówno z różnymi alergiami, jak i coraz bardziej popularną dietą wegańską.

Szczerze się przyznam, nigdy nie byłam w stanie sobie wyobrazić, jak ma działać biszkopt wegański. Bez jajek? Jak to wyrośnie? Jak się utrzyma? Nasza wegańska ekspertka Gosia Miśkiewicz dodatkowo stosuje kuchnię czystą, mało przetworzoną i nie korzysta z żadnych sztucznych barwników, czy konserwantów. Czy wegańskie słodkości mają szansę się udać?

Przepis na wegański biszkopt okazał się prosty i na pewno wielokrotnie Wam się przyda. Mając taką podstawę, możemy zacząć bez niepotrzebnego stresu zgłębiać temat wegańskich słodkości i otworzyć sobie drzwi na rynek słodyczy dla bardziej restrykcyjnych klientów. Świat się zmienia, nabierzmy wiatru w żagle.

O autorze

Zdrowe odżywianie i kreatywne gotowanie od zawsze było jej pasją i realizuje ją na co dzień w swojej restauracji Jak Malina. Wie, że uroda, sylwetka, zdrowie i samopoczucie zależy w dużej mierze od wyboru tego, co znajdzie się na talerzu. Jej misją jest również odczarowanie mitu o szkodliwości słodkiego smaku – deser nie musi być czymś szkodliwym i zakazanym. Również nietolerancje pokarmowe nie muszą ograniczać przyjemności smacznego jedzenia. Chętnie dzieli się swoją wizją zdrowego roślinnego jedzenia, smakami, które odnajduje łącząc przeróżne produkty, szukając inspiracji w kuchniach całego świata. Wierzy w moc pełnowartościowej, niskoprzetworzonej diety opartej na roślinach, która jest w stanie dostarczyć naszym ciałom energii do odbudowy, zachowania zdrowia, witalności i młodego wyglądu.

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Folia aluminiowa, Miarka, Miska, Papier do pieczenia, Rant, Robot planetarny lub ręczny, Rózga, Szpatułka, Waga
Brak plików do pobrania.
biszkopt wegański

Słodkie Oskary 2021

Finaliści Słodkich Oskarów zostali wybrani! Spośród zgłoszonych przez Was kandydatów, prezentujemy tych, którzy otrzymali najwiecej zgłoszeń. Teraz wszystko już w Waszych rękach – zagłosujcie na mistrza w każdej kategorii i wyłońcie Gwiazdę Roku 2021!

Wśród uczestników zabawy rozlosujemy fajne nagrody!

  • Każdy uczestnik może oddać jeden głos co 24 godziny.
  • Potwierdzenie o udziale zostanie wysłane na podany przez Ciebie adres email. 
  • Jeżeli nie dostałeś emaila, sprawdź Swój folder spam.
  • Nasza strona używa plików cookies. Kontynuując korzystanie z naszej witryny, akceptujesz naszą Politykę Prywatności.

Przepis na biszkopt wegański

 

biszkopt wegański

Biszkopt wegański

Małgorzata Miśkiewicz
Sprawdzony przepis na biszkopt wegański! Prosty w wykonaniu, wilgotny i smaczny - na pewno wielokrotnie Wam się przyda.
porcje 1 fi18

Składniki
  

  • 125 ml mleka sojowego
  • 1,5 łyżeczki octu jabłkowego
  • 80 g banana
  • 50 g jabłka
  • 30 ml olej roślinny neutralny w smaku
  • 75 g cukru trzcinowego
  • 175 g mąki orkiszowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Instrukcje
 

  • Mleko sojowe, ocet, banana, jabłko, olej i cukier blendujemy.
  • Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
  • Produkty suche i mokre łączymy razem i mieszamy dobrze rózgą tylko do połączenia składników.
  • Ciasto przelewamy do przygotowanej formy.
  • Pieczemy w 180C przez około 30 minut, lub do suchego patyczka.
  • Od razu po upieczeniu, nie wyciągamy biszkoptu z formy ale przykrywamy go silikonową matą i zostawiamy przykryty na około 30 min.
  • Następnie zawijamy w folię spożywczą i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Jak zrobić biszkopt wegański

Przydatne uwagi

  1. Zaraz po upieczeniu biszkopt zostawiamy w rancie i przykrywamy matą silikonową. Tak przykryty pozostawiamy na około 30 minut. To zatrzyma w nim wilgoć.
  2. Czy ten biszkopt zalicza się również do bezglutenowych? Nie, ten podstawowy przepis na wegański biszkopt nie jest bezglutenowy.
  3. Czy mleko sojowe można zastąpić innym? Na początek nie polecam, ale ogólnie można. Soja ma lepsze białko i lepiej się sprawdza. Jest też organiczna soja, nie trzeba się jej bać.
  4. Na jakie fi jest przepis? Ile blatów można z niego wyciąć? 18cm, można z niego wyciąć dwa blaty „polskiej” grubości, albo używać jako pojedynczy, grubszy blat „amerykański”.
  5. Czy można powielić ilość składników? Jeśli tak to piec w 1 rancie czy rozłożyć na więcej? Można powielać, ale dzielić ciasto na tyle porcji i piec w osobnych rantach, np składniki razy dwa, dzielisz ciasto na dwa, pieczesz w dwóch rantach
  6. Czy gotowy biszkopt wegański wymaga nasączenia? Nie wymaga, ale można go nasączyć. Rzadko go nasączam, ale jeśli miałabym, to ewentualnie czystą wodą. Ten biszkopt wege jest słodki i smaczny, nie potrzebuje więcej cukru. Oczywiście można kawą, czy herbatą, jeśli potrzebny jest smak konkretny pod kremy.
  7. Czy owoce można zamienić na inne? Nie można. Banan i jabłko są konieczne w tej wersji – jako wsad owocowy zastępują też jajka, dostarczają wilgoci, utrzymują w całości.
biszkopt wegański

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Przepisy, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Galeria

Z dumą prezentujemy słodkości, które nasi Studenci wykonali korzystając z tego przepisu!

Nie dodano jeszcze żadnych zdjęć.

Chcesz zobaczyć więcej? Kliknij TUTAJ

Zapraszamy Was do galerii chwały!
Bardzo, bardzo chcemy wiedzieć, jakie cuda powstają w Waszych kuchniach i pracowniach, jakie lepicie placki i jak pomagają Wam w tym nasze tutoriale.
Aby dodać swoje zdjęcie, zaloguj się lub załóż darmowe konto!

Przypnij na pinterest

biszkopt wegański

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

5 odpowiedzi

    1. Dzień dobry, ten przepis jest stworzony jako roślinna wersja biszkoptu najlepsza na początek przygody z wegańskimi wypiekami. Nie jest ani bez soi ani bez glutenu (orkisz zawiera gluten tak samo jak pszenica). Można zastąpić dowolnym mlekiem roślinnym ale z uwagi na mniejszą zawartość białka wyjdzie troszkę inny efekt. Jeśli będzie zainteresowanie to przygotuję inne przepisy, w których nie jest konieczne mleko sojowe oraz są całkowicie bezglutenowe.

  1. Biszkopt jest super, jest mięciutki i soczysty. Ja spokojnie następnym razem użyje ten przepis na rozmiar większy bo wyrwał mi mocno i miałam dużo odcinków. Smakuje mocno bananowo wiec trzeba uważać jeśli ktoś nie lubi bananów.

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

Akademia Tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Tort ślubny
Blog
Magda Kubiś

Jak zaprojektować tort ślubny

Sezon ślubny trwa oczywiście cały rok, ale jednak w ciepłych miesiącach, od maja do września, przypada jego kulminacja. Co roku w naszych pracowniach przewijają się

Czytaj więcej »

Najnowsze tutoriale