Szukaj

Biszkopt kakaowy z olejem

Biszkopt kakaowy z olejem jest wilgotny, prosty i idealny do wszystkiego!

Jeśli nie przepadacie za suchymi biszkoptami, ten przepis to strzał w dziesiątkę! Biszkopt kakaowy z olejem jest nie tylko banalnie prosty w przygotowaniu, ale przede wszystkim wilgotny i elastyczny, dzięki czemu nie wymaga nadmiernego nasączania. To moja ulubiona baza do wszelkiego rodzaju wypieków – świetnie sprawdza się zarówno w tradycyjnych tortach, jak i w tortach musowych oraz monoporcjach.

Dzięki dodatkowi oleju biszkopt nie traci swojej lekkości, a jednocześnie zachowuje idealną strukturę, co sprawia, że praca z nim to czysta przyjemność. Jeśli szukacie uniwersalnego przepisu, który zawsze się udaje – koniecznie spróbujcie tej wersji!

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Gwóźdź do kwiatów maślanych
Robot planetarny lub ręczny
Rant
Papier do pieczenia
Waga
Sitko
Szpatułka silikonowa

Biszkopt kakaowy

5/5

czas przygotowania

1 godzina

ilość porcji

fi 20

kategoria

Biszkopt

Biszkopt kakaowy

Składniki

  • 5 jajek rozmiar M/L
  • 315 g cukru kryształu
  • 295 g mąki pszennej
  • 150 g oleju np. rzepakowego
  • 125 g mleka
  • 10 g (2,5 łyżeczki) proszku do pieczenia
  • 30 g kakao np. Callebaut
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

Instrukcje

  1. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać.
  2. Żółtka oddzielić od białek.
  3. Do białek dodać 1/4 cukru i odstawić.
  4. Żółtka z resztą cukru utrzeć na pulchną masę. Ucieram robotem planetarnym, mieszadło K, przez około 10 minut.
  5. Mleko, olej i ekstrakt z wanilii wlać do jednego naczynia i wymieszać.
  6. Do utartych żółtek dodać wymieszany olej z mlekiem i wymieszać na wolnych obrotach aż się połączy.
  7. Do masy partiami dodać przesianą mąkę z kakao. Wymieszać na najniższych obrotach miksera tylko do momentu aż wszystko się połączy. Odstawić.
  8. Białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Dodać do reszty i dobrze wymieszać szpatułką.
  9. Masę wylać do przygotowanej formy. Piec około 60 minut, lub do suchego patyczka w 170 C (350 F).

Jak zrobić biszkopt kakaowy

Przydatne uwagi

  • Do przygotowania biszkoptu z kakao można użyć mąki pszennej typ 450 lub 550. Osobiście, ponieważ mieszkam w USA, używam ogólnodostępnej tzw mąki All Purpose Flour.
  • Biszkopt kakaowy z olejem można oczywiście przygotować w wersji tradycyjnej, bez kakao – wystarczy je pominąć.
  • Dałam tutaj 30 g kakao, według mnie wyszedł idealnie kakaowy. Oczywiście można zwiększyć lub zmniejszyć ilość kakao – jednak nie przesadzałabym z zwiększeniem bo może to niekorzystnie zmienić strukturę ciasta.
  • W przepisie podany jest orientacyjny czas pieczenia. Pieczemy zawsze do suchego patyczka, pamiętając o tym, że każdy piekarnik jest inny!
  • Biszkopt kakaowy z olejem z tego przepisu wychodzi bardzo wilgotny. Gdy używam go do monoporcjii czy tortów musowych nie nasączam go już niczym. Natomiast w tradycyjnych tortach lekko nakrapiam syropem cukrowym 1:1 (cukier/woda) z dodatkiem cytryny. Taki syrop świetnie nawilża biszkopt i nie przepływa przez blaty biszkoptu, nie wycieka z tortu.
  • Jeśli pozostają mi resztki biszkoptu, nie wyrzucam ich! Zamrażam w worku strunowym aby później wykorzystać do cake pops lub cakesicles.
  • Często też zamrażam biszkopt kakaowy pokrojony już na blaty. Mam wtedy gotowy do wykorzystania czy to w torcie czy w monoporcjach.

Biszkopt kakaowy z olejem

Podoba Ci się?

Kliknij w gwiazdkę!

Średnia 4.3 / 5. Ilość głosów 13

Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak rozplanować pracę nad tortem
Czym nasączyć biszkopt do tortu
Czym nasączyć biszkopt do tortu

Przypnij na pinterest

Biszkopt kakaowy

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Biszkopt kakaowy z olejem

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.