Rodzaje kremów cukierniczych
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Babeczki w wersji zupełnie wyjątkowej! Z odrobiną szaleństwa, egzotycznie podkręconym smakiem i dodatkiem rokitnika na zdrowie. Cynamon i wanilia podkreślą świąteczny nastrój i otulą ciepłym zapachem.
Babeczki świąteczne łatwo można modyfikować pod własne ulubione smaki i mogą gościć na naszych stołach nie tylko w święta. A w święta na pewno znajdą swoich amatorów! Idealne do wręczenia, a także do zamrożenia i cieszenia się nimi w Nowym Roku.
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
45 minut
24 babeczki
Babeczki i muffinki
Babeczki
Żelka mango-marakuja
Krem z odrobiną wanilii
Babeczki
Ustawiamy piekarnik góra - dół, temperatura 160C.
Marchewkę z cukrem wrzucamy do misy miksera, miksujemy aż wyłoni się sok, dodajemy olej, nadal miksujemy.
W drugiej misie ubijamy jajka na puszystą masę, trwa to około 3 minut na większych obrotach. Kiedy masa jajeczna jest gotowa, przelewamy ją do mieszanki marchewkowej.
Zmniejszamy obroty łącząc składniki.
Dodajemy kolejno owoce suszone, żurawinę, orzechy, kandyzowaną pomarańczę.
Zmniejszamy obroty na najmniejsze i w trzech turach dodajemy mąkę z dodatkami (cynamon, soda, sól).
Ostateczny etap poprawiamy szpatułką, aby wszystkie składniki zostały dobrze połączone. Na dnie misy mogło nam coś pozostać. Poprawiamy.
Kiedy nasza masa babkowa jest już gotowa, przelewamy do papilotek. Jeżeli jest Wam niewygodnie, możecie wspomóc się zwykłą łyżką stołową. Ciasto jest dosyć gęste, łyżka może okazać się pomocna.
Nalewamy 3/4 ciasta w papilocie.
Pieczemy od 25 do 40 minut. Wszystko zależy od mocy Waszego piekarnika oraz średnicy papiloty. Po 25 minutach możecie sprawdzić czy na patyczku nie pozostaje ciasto. Upieczone babeczki przekładamy na kratkę, odkładamy do pełnego wystudzenia.
Żelka mango-marakuja
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i odstawić aby napęczniała, około 10 minut.
Składniki żelki przekładamy do rondla.
Dodajemy cukru do smaku. Nie napisałam gramatury cukru ponieważ każdy inaczej odczuwa poziom cukru. Ja osobiście mogłabym nie słodzić.
Podgrzewamy do wrzenia.
Zdejmujemy z palnika, dodajemy żelatynę, mieszamy do połączenia.
Odkładamy do lodówki aby struktura nabrała mocy.
Krem z odrobiną wanilii
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i odstawić aby napęczniała, około 10 minut.
Śmietankę z wanilią podgrzewamy do pierwszego bąbelka.
Do miski wrzucamy kaletki czekolady oraz napęczniałą żelatynę.
Zalewamy czekoladę gorącą śmietanką. Mieszamy do połączenia składników, blendujemy chwil kilka. Mieszamy co jakiś czas, aby nie pojawiła nam się skorupka.
Kiedy krem, jeszcze zupełnie płynny, całkowicie ostygnie przykrywamy folią do kontaktu, chowamy na 12 godzin do lodówki.
Po tym czasie ubijamy krem waniliowy, aż stanie się pięknie błyszczący.
Składanie babeczek
Drążymy dziurkę w babce. Szprycujemy egzotyczną żelką. Ubijamy krem waniliowy, aż stanie się pięknie błyszczący. Szprycujemy nasze ulubione rozety. Na zdjęciu wykorzystałam tylkę 1M. Dekorujemy tak jak sobie życzycie, co macie i na co macie ochotę. Czasem narzucony mamy jakiś klimat, czy wystrój przewodni, więc kierujemy się potrzebą i możliwościami.
Uwagi
Babeczki wykonanie: fajnie kiedy mamy dwa roboty, jeżeli nie posiadacie zacznijcie pracę od ubijania jajek na puszystą masę, a w dalszej części marchewka.
Babeczki dekorujemy tak jak sobie życzycie. Użyjcie tego co macie pod ręką i na co macie ochotę. Czasem narzucony mamy jakiś klimat, czy wystrój przewodni, więc kierujemy się potrzebą i możliwościami. Jak widać na zdjęciach, część babeczek ozdobiłam makaronikami.
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dołącz do nas już dzisiaj!
3 Responses
Witam. Dlaczego już nie widać przepisu?
Faktycznie, coś się porobiło ale już naprawione. Jest 🙂
Bardzo dziękuję