Search

Babeczki świąteczne

Babeczki w wersji zupełnie wyjątkowej! Z odrobiną szaleństwa, egzotycznie podkręconym smakiem i dodatkiem rokitnika na zdrowie. Cynamon i wanilia podkreślą świąteczny nastrój i otulą ciepłym zapachem.

Babeczki świąteczne łatwo można modyfikować pod własne ulubione smaki i mogą gościć na naszych stołach nie tylko w święta. A w święta na pewno znajdą swoich amatorów! Idealne do wręczenia, a także do zamrożenia i cieszenia się nimi w Nowym Roku.

Bożena Furdal
Bożena Furdal

O autorze

Właścicielka warsztatowej pracowni Czekolady nie oszukasz. Z wykształcenia Technolog żywienia, Psycholog, z miłości do słodkiej pasji Cukiernica. Największą miłością czekoladowej działalności Bożeny są warsztaty dla Dzieci. Wprowadziła na rynek szkolny, innowacyjny program warsztatowy. Tworzy dla dzieci ćwiczenia, kreatywnie przeplatając naukę z zabawą. Swobodnie wprowadza działania umiejętności społecznych, które spełniają bardzo ważną rolę w grupie. Spełnia się również jako Szkoleniowiec a zarazem pasjonata czekoladowych brył i ich ostrych kantów. Każdy tort zamieniłaby na nieszablonowy kształt. Prywatnie mama cukierniczej córki, konstruktywnie krytycznego syna, oraz kochana żona szczęśliwego męża.

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Tylka dekoratorska 1M
Rondel
Robot planetarny lub ręczny
Rózga
Waga
Worek cukierniczy
Szpatułka silikonowa

Okrągłe

dyski do tynkowania tortów

kwadratowe

dyski do tynkowania tortów

skrobka

dyski do tynkowania tortów

Przepis na babeczki świąteczne

5/5

czas przygotowania

45 minut

ilość porcji

24 babeczki

kategoria

Babeczki i muffinki

babeczki świąteczne

Składniki

Babeczki

  • 200 g marchewki ścieramy na drobnych oczkach
  • 290 g drobnego cukru
  • 200 g oleju roślinnego
  • 4 szt. jajka rozmiar M w temperaturze pokojowej
  • 180 g mieszanka owoców suszonych kroimy w drobną kostkę
  • 120 g mieszanka orzechów mielimy w malakserze na drobne kawałki
  • 50 g żurawiny jeżeli jest duża, kroimy na drobniejsze cząstki, podobnie jak przy owocach suszonych
  • 100 g kandyzowanej pomarańczy
  • 190 g mąki pszennej
  • 6 g cynamonu
  • 5 g sody oczyszczonej
  • 4 g soli

Żelka mango-marakuja

  • 80 g pulpa mango
  • 90 g pulpa marakuja
  • 30 g syropu z rukoli
  • 4 g żelatyny
  • 8 g zimnej wody

Krem z odrobiną wanilii

  • 75 g czekolada Biała Callebaut velvet, 32 %,
  • 300 g śmietanka kremówka 36%
  • 6 g żelatyny
  • 12 g zimnej wody
  • ziarna wanilii wedle uznania

Instrukcje

Babeczki

Ustawiamy piekarnik góra - dół, temperatura 160C.
Marchewkę z cukrem wrzucamy do misy miksera, miksujemy aż wyłoni się sok, dodajemy olej, nadal miksujemy.
W drugiej misie ubijamy jajka na puszystą masę, trwa to około 3 minut na większych obrotach. Kiedy masa jajeczna jest gotowa, przelewamy ją do mieszanki marchewkowej.
Zmniejszamy obroty łącząc składniki.
Dodajemy kolejno owoce suszone, żurawinę, orzechy, kandyzowaną pomarańczę.
Zmniejszamy obroty na najmniejsze i w trzech turach dodajemy mąkę z dodatkami (cynamon, soda, sól).
Ostateczny etap poprawiamy szpatułką, aby wszystkie składniki zostały dobrze połączone. Na dnie misy mogło nam coś pozostać. Poprawiamy.
Kiedy nasza masa babkowa jest już gotowa, przelewamy do papilotek. Jeżeli jest Wam niewygodnie, możecie wspomóc się zwykłą łyżką stołową. Ciasto jest dosyć gęste, łyżka może okazać się pomocna.
Nalewamy 3/4 ciasta w papilocie.
Pieczemy od 25 do 40 minut. Wszystko zależy od mocy Waszego piekarnika oraz średnicy papiloty. Po 25 minutach możecie sprawdzić czy na patyczku nie pozostaje ciasto. Upieczone babeczki przekładamy na kratkę, odkładamy do pełnego wystudzenia.

Żelka mango-marakuja

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i odstawić aby napęczniała, około 10 minut.
Składniki żelki przekładamy do rondla.
Dodajemy cukru do smaku. Nie napisałam gramatury cukru ponieważ każdy inaczej odczuwa poziom cukru. Ja osobiście mogłabym nie słodzić.
Podgrzewamy do wrzenia.
Zdejmujemy z palnika, dodajemy żelatynę, mieszamy do połączenia.
Odkładamy do lodówki aby struktura nabrała mocy.

Krem z odrobiną wanilii

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i odstawić aby napęczniała, około 10 minut.
Śmietankę z wanilią podgrzewamy do pierwszego bąbelka.
Do miski wrzucamy kaletki czekolady oraz napęczniałą żelatynę.
Zalewamy czekoladę gorącą śmietanką. Mieszamy do połączenia składników, blendujemy chwil kilka. Mieszamy co jakiś czas, aby nie pojawiła nam się skorupka.
Kiedy krem, jeszcze zupełnie płynny, całkowicie ostygnie przykrywamy folią do kontaktu, chowamy na 12 godzin do lodówki.
Po tym czasie ubijamy krem waniliowy, aż stanie się pięknie błyszczący.

Składanie babeczek

Drążymy dziurkę w babce. Szprycujemy egzotyczną żelką. Ubijamy krem waniliowy, aż stanie się pięknie błyszczący. Szprycujemy nasze ulubione rozety. Na zdjęciu wykorzystałam tylkę 1M. Dekorujemy tak jak sobie życzycie, co macie i na co macie ochotę. Czasem narzucony mamy jakiś klimat, czy wystrój przewodni, więc kierujemy się potrzebą i możliwościami.

Uwagi

Babeczki wykonanie: fajnie kiedy mamy dwa roboty, jeżeli nie posiadacie zacznijcie pracę od ubijania jajek na puszystą masę, a w dalszej części marchewka.

Jak zrobić babeczki świąteczne

Babeczki dekorujemy tak jak sobie życzycie. Użyjcie tego co macie pod ręką i na co macie ochotę. Czasem narzucony mamy jakiś klimat, czy wystrój przewodni, więc kierujemy się potrzebą i możliwościami. Jak widać na zdjęciach, część babeczek ozdobiłam makaronikami.

babeczki świąteczne
babeczki świąteczne
Drążymy dziurkę w babce.
Akademia Tortu - Świąteczne babeczki-1
Szprycujemy egzotyczną żelką.
Akademia Tortu - Świąteczne babeczki-2
Szprycujemy nasze ulubione rozety. Na zdjęciu wykorzystana tylka 1M.

Przydatne uwagi

  • Babeczki świąteczne muszą oczywiście być z orzechami! Korzystacie z orzechów takich jakie macie, jeżeli nie macie mieszanki, dodajcie orzechy które znajdują się w waszej kuchni. Z owocami suszonymi postępujemy podobnie, mogą to być morele, może być marakuja, korzystacie z tego co macie w domu, czy pracowni. Jeżeli nie macie żurawiny, dodajcie więcej owoców suszonych.
  • Mam nadzieję, że te babeczki staną się ulubionym gościem w Waszej kuchni, pracowni, czy cukierni. Babeczki są łaskawe, można tworzyć rekonstrukcję więc nie bójcie się testować!
  • Zerknijcie też na inne nasze przepisy na kremy do dekoracji babeczek.
  • Do przygotowania żelki można wykorzystać gotową pulpę mango lub  przygotować ją z świeżych czy nawet z owoców z puszki.

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Przepisy, o których wspomnieliśmy

Makaroniki na bezie francuskiej
Makaroniki na bezie francuskiej

Artykuły, które mogą Ci się przydać

najlepsze desery i ciasta na Boże Narodzenie
Najlepsze desery i ciasta na Boże Narodzenie
Jak zrobić słodki stół
Jak zrobić słodki stół

Przypnij na pinterest

Babeczki świąteczne

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

3 Responses

Leave a Reply

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ