Szukaj

Ganache borówkowy

Ganache borówkowy to świetne nadzienie do makaroników! Uwielbiam komponować nowe smaki kremów do makaroników. Mam z makaronikami – jak chyba wszyscy – relację pełną napięć, wzlotów, upadków, karczemnych awantur z trzaskaniem drzwiami i chwil wzruszenia ściskającego gardło.

Widok trzech tuzinów równo wypieczonych makaroników, rozłożonych na płasko na obrusie, albo spiętrzonych w piramidę – no, to jest coś, co daje potężnego kopa. Zwłaszcza, że nigdy nie trwa to długo. Zwykle nie zdążę zrobić zdjęć.

To nadzienie do makaroników zrobiłam z białej czekolady, kremówki i borówek – bardzo go polecam. Nadzienie jest lekko ubite, puszyste, w pięknym kolorze i świetnym borówkowym smaku!

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Blender ręczny
Rondel
Robot planetarny lub ręczny
Sitko
Szpatułka silikonowa

Przepis na ganache z borówek

5/5

czas przygotowania

15 minut

ilość porcji

50 makaroników

kategoria

Ganache

Ganache borówkowy

Składniki

  • 100 g borówek amerykańskich
  • 125 g białej czekolady
  • 60 g śmietany kremówki min. 36%

Instrukcje

  1. Borówki doprowadzić do wrzenia.
  2. Gotować na małym ogniu do momentu aż większość soku odparuje.
  3. Dodać śmietanę kremówkę.
  4. Połączone borówki ze śmietaną rozbić blenderem.
  5. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
  6. Do rozpuszczonej czekolady dodać puree z borówek i wymieszać.
  7. Odstawić do przestudzenia.
  8. Przestudzoną czekoladę z borówkami ubić mikserem na pulchną masę.
  9. Gotowym farszem przekładać makaroniki.

Tagi

Jak zrobić nadzienie do makaroników z borówek

AkademiaTortu-Ganache_z_borowek-4
Borówki gotować na małym ogniu aż większość soku odparuje.
AkademiaTortu-Ganache_z_borowek-5
Połączyć ze śmietaną, aż śmietana się podgrzeje.
AkademiaTortu-Ganache_z_borowek-6
Przelać do małego naczynia i rozbić blenderem ręcznym.
AkademiaTortu-Ganache_z_borowek-8
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
AkademiaTortu-Ganache_z_borowek-9
Do ciepłej czekolady dodać puree z borówek.
Ganache borówkowy
Zamieszać i odstawić do przestudzenia.
AkademiaTortu-Ganache_z_borowek-12
Przestudzone ganache z borówek ubić...
AkademiaTortu-Ganache_z_borowek-13

Przydatne uwagi

  • Ganache z borówek najlepiej jest pozostawić do przestudzenia na blacie kuchennym.
  • Chłodzony w lodówce ganache borówkowy może szybko stwardnieć i trudno będzie go ubić.
  • Przełożone makaroniki odstawiam do lodówki aby ganache z borówek między makaronikami stężał.
  • Nadmiar nadzienia można przechować w lodówce przez parę dni.
  • Po wyjęciu z lodówki, nadzienie do makaroników pozostawiamy na blacie aż dojdzie do temperatury pokojowej. Wtedy ponownie lekko ubijamy. W razie gdyby ganache się zwarzył, zobaczcie nasz tutorial “Jak uratować zwarzony ganache”.
  • Smak ganache z borówek można podkręcić dodając zmielone liofilizowane borówki.
Ganache borówkowy

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Przepisy, o których wspomnieliśmy

Makaroniki na bezie francuskiej
Makaroniki na bezie francuskiej

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Porozmawiajmy o ganache
Porozmawiajmy o ganache
Jak zrobić słodki stół
Jak zrobić słodki stół

Przypnij na pinterest

Ganache z borówek

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

6 Responses

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Ganache borówkowy

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto
Państwo
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.
Magdalenki pistacjowe