Rodzaje kremów cukierniczych
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Makowiec zawijany – tradycyjny świąteczny makowiec, w niektórych rejonach zwany także struclą makową. Makowiec zawijany to drożdżowe ciasto zwinięte z pysznym makowym nadzieniem z dodatkiem bakalii, kandyzowanych owoców i odrobiny rumu. Wilgotny, ale nie lepiący się, ładnie się kroi i z dnia na dzień jest coraz lepszy. Polukrowany, obsypany hojnie rodzynkami i płatkami migdałów – kwintesencja świąt!
Tym sprawdzonym przepisem podzielił się z nami Maciej Wiśniewski. Więcej świątecznych przepisów znajdziecie w jego książce pt. Kreacje Świąteczne.
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
60 minut
4 rolady
Ciasto
Rozczyn
Ciasto drożdżowe
Masa makowa
Do posypania
Rozczyn
Mleko z cukrem podgrzać do 27C.
Dodać drożdże i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia składników.
Dodać mąkę i wymieszać do konsystencji gęstej śmietany.
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto drożdżowe
Do misy miksera wsypać mąkę 1, rozczyn, jaja, żółtka i cukier.
Ciasto wyrabiać hakiem do uzyskania jednolitej konsystencji, dosypując powoli mąkę 2.
Gdy ciasto zostanie wyrobione dodać masło w temperaturze pokojowej, śmietanę i aromat migdałowy.
Mieszać do uzyskania jednolitego, lśniącego ciasta.
Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Kiedy ciasto wyrośnie, podzielić je na porcje po 400g. Każdą porcję rozwałkować na kształt prostokąta.
Masa makowa
Mak wypłukać w zimnej wodzie.
Wypłukany mak umieścić w rondlu, zalać wodą i ugotować i odcedzić.
Odcedzony mak zmielić. Można użyć do tego Thermomix. Wystudzić.
Mak wymieszać z resztą składników, zabezpieczyć i odstawić do lodówki na 8h.
Wykonanie
Na rozwałkowane do kształtu ciasto nałożyć 900 g masy makowej i rozsmarować po całej jego powierzchni.
Zwinąć w formie rolady.
Baton przełożyć na pergamin i owinąć dwukrotnie.
Makowce odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 30 minut.
Piec w temperaturze 150C przez około 50-60 minut.
Wystudzone makowce posmarować lukrem i udekorować bakaliami wedle uznania.
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dołącz do nas już dzisiaj!