Rodzaje kremów cukierniczych
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Drip do tortu to świetna dekoracja, która wygląda bardzo ładnie, super łączy się z innymi ozdobami i co więcej można ją szybko i łatwo przygotować. Z tego względu jest doskonałym kołem ratunkowym na ostatnią chwilę, a przygotowany w ten sposób tort wygląda na przemyślany i dopracowany.
Torty w stylu Drip Cake są ostatnio bardzo modne, co w sumie nie dziwi, bo ta prosta dekoracja nadaje się na każdą okoliczność! Polewę czekoladową, bo tym właśnie jest drip z białej czekolady, możemy wylać na torty otynkowane kremem maślanym, śmietankowym, czekoladowym ganache jak i te obłożone masą cukrową.
Poniżej, Bożena z Czekolady nie oszukasz, podzieliła się z nami swoim sprawdzonym przepisem na drip z białej czekolady. Do przygotowania drip’u Bożena poleca białą czekoladę z Lidla.
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
15 minut
1 tort fi18
Drip
Drip z białej czekolady można zabarwić używając barwników spożywczych w żelu. Ponieważ biała czekolada, mimo swojej nazwy, ma jednak odcień lekko żółty, warto przygotowaną polewę wybielić zanim dodamy do niej barwnika. Drip można wybielić dodając do niego parę kropel białego barwnika.
Innym sposobem na przygotowanie kolorowego drip’u jest użycie już pokolorowanej czekolady. Świetnie się do tego nadają kolorowe pastylki typu Candy Melts. Wystarczy rozpuścić 340g pastylek + 4 łyżki wody (~60ml) w kąpieli wodnej.
Jeżeli potrzebujesz przygotować czarny drip kliknij TUTAJ i zobacz jak!
Złoty drip uzyskamy malując zastygniętą już polewę na torcie. W przeciwieństwie do innych kolorów, tu nie dodajemy barwnika do polewy!
W zależności od tego na jakie tło, czyli jakiego koloru będzie tynk lub masa cukrowa na którą będziemy wylewać drip, należy przygotować polewę z białej lub gorzkiej czekolady. Na torty z ciemnym tynkiem (czarnym, brązowym itp.) najlepiej jest przygotować drip z gorzkiej czekolady. Taki drip można przygotować dokładnie tak jak czarny drip tylko pominąć czarny barwnik. Natomiast na torty otynkowane w jasnych kolorach najlepiej jest przygotować drip z białej czekolady.
Po wylaniu drip’u na tort odstawiamy go do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Następnie, zastygnięty twardy drip malujemy złotym barwnikiem. Do malowania najlepiej jest użyć złotego barwnika w proszku rozrobionego z wódką lub spirytusem. Tak przygotowana złota “farba” powinna mieć konsystencje gęstej pasty – wtedy smugi od pędzla będą najmniej widoczne.
Do przygotowania dripu nadaje się każdy rodzaj czekolady, wystarczy pamiętać o odpowiednich proporcjach do śmietanki. Proporcje zależą przede wszystkim od zawartości kakao w używanej czekoladzie. W uproszczeniu można przyjąć, że przy białej czekoladzie proporcje wynoszą 2:1, czyli 2x tyle czekolady, co śmietanki. Drip z czekolady mlecznej przygotowuje się w proporcjach 1:1, a z deserowej 1:2. Oczywiście nawet w przyjętych kategoriach czekolady znacznie różnią się od siebie jakością, gęstością, tempem rozpuszczania itp. Najlepiej jest znaleźć – metodą prób i błędów – swoją ulubioną czekoladę i się jej trzymać.
Zanim wylejemy drip na tort, musi on osiągnąć odpowiedni stopień schłodzenia, co wiąże się bezpośrednio z gęstością – drip gęstnieje w miarę chłodzenia. Na pewno opanujecie ten proces dzięki praktyce i doświadczeniu. Nieodpowiednia temperatura dripu może spowodować, że dekoracja się nie uda: za ciepły drip lub za mało schłodzony tort spowoduje, że drip spłynie z tortu i utworzy kałużę na podkładzie. Natomiast za mocno przestudzony drip nie rozleje się ładnie na torcie i zamiast pięknie spływających sopli mogą się zrobić brzydkie zacieki, czy jak to mówimy w branży: farfocle.
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Z dumą prezentujemy prace, które nasi Studenci wykonali korzystając z tego tutorialu!
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Dołącz do nas już dzisiaj!
40 Responses
Wygląda przepięknie. Jaki krem został użyty do dekoracji?
Monika, dziękuję ? Tynk to mleko skondensowane i masło, proporcje jeden do jednego.
Witam, kiedyś próbowałam zrobić dripa z ciemnej czekolady na śmietance 36 i było tak gęste że nie chciało spływać. Czy z białą czekolada jest inaczej?
Drip z ciemnej czekolady robi się z innych proporcji. Im większa zawartość kakao w czekoladzie tym więcej śmietany trzeba dodać aby byla płynna konsystencja. Proszę zobaczyć nasz przepis na ganache z ciemnej czekolady – ja używam go do dripa również: https://akademiatortu.pl/przepisy/ganache/
Super przepis, najważniejsze jednak,żeby wyczuć 'ten’ moment 🙂
Witam serdecznie 🙂 czy na takim dripie bedzie mozliwosc pomalowania go barwnikiem z alkoholem na zloto?
Oczywiście. Rozrabiamy złoty kolor w proszku w bardzo małej ilości wódki lub spirytusu, do konsystencji pasty i tym malujemy drip.
Dziekuje slicznie, zaraz bede probowac!?
Hej. Zrobiłam ganache z białej czekolady, śmietanki 30% i masła. Dodałam wybielacz i był fajny biały kolor. Natomiast po całym dniu w lodowce zrobił sie pożółkły. Co mogło pójść nie tak? Proszę o poradę
Basiu, nigdy mi się tak nie przydarzyło. Jednak rozłożyłabym składniki na czynniki pierwsze. Jaka czekolada została użyta do ganache? Barwnik, czy nie był przeterminowany? Być może miał ktoś podobny problem i nam podpowie.
Czekolada Milka, barwnik Wilton z dobra data … pierwszy raz go robiłam i muszę przyznać, ze super sie z nim pracowało. Niestety tylko ten kolor… ?
Jak się w dripie zachowują barwniki w proszku? Można z nich skorzystać?
Nie uzywalam nigdy w proszku, tylko zelowe… warto jednak srpobowac na malej ilosci dripu…
Czy tort można otynkować śmietaną roślinną? Czy drip nie rozpuści tynku?
Nieststy nie wiem. Nie pracowałam nigdy ze śmietaną roślinną :/
Cześć,czy mogę jakoś uratować tort ze zbyt lejącym dripem?
Oczywiście nie robiłam z tego przepisu tylko na czuja i myślałam że jest dobra konsystencja,a tu lipa ?
Jeżeli drip juz wylałaś na tort to raczej nie da rady. Chyba że chcesz ryzykować i sciagnac drip co pewnie będzie pozniej wymagało otynkowania tortu od nowa albo poprawienia tynku…
Dziękuje za odpowiedź. Musiałam faktycznie zrezygnować z dripu,ale tort udało się uratować ?
Czy drip możemy wylać na tynk śmietanka+ mascarpone, nie rozpuści się ? Pozdrawiam
Można. Zasady takie same jak przy tynku maślanym – wylewamy na mocno schłodzony tynk 🙂
Dziękuję za odpowiedź 🙂 Pozdrawiam
Witam jaką powinna być temperatura dripu ?bo zawsze mi za bardzo spływa ?
Nigdy nie mierzyłam temperatury… Zawsze upewniam się, że tort jest mocno schłodzony zanim wyleję na niego drip. Możesz zawsze spróbować wylać ciut z tyłu tortu aby zobaczyć czy juz jest dobry.
Witam, czy jak rozpuszczę pastylki deco melts z wodą to czy po zastygnięciu polewa będzie twarda, czy da się bez problemu kroić?
Pozdrawiam
Szczerze to nie pracowałam nigdy z tymi pastylkami. Robilam drip z Wilton Candy Melts, wtedy rozpuszczałam paczkę (340g) w 1/4 szklanki wody…
w jaki sposób dodać barwnik do dripu? po prostu wymieszać łopatką?
Tak, tak samo jak tutaj https://akademiatortu.pl/przepisy/czarna-polewa-drip/
Na jaką średnice tortu starcza porcja dripu z przepisu?
na fi20 spokojnie 🙂
Cześć. Tort otynkowany kremem maślanym,na wierzchu tylko kółko z masy cukrowej, drip po nałożeniu wyszedł extra (tort schłodzony, drip przestudzony ale w dobrej konsystencji, piękne sopelki). Na drugi dzień jednak zaczął podpływać jakby po zetknięciu z masą cukrową, ona się zaczęła lekko rozpuszczać i powstały znacznie mniej efektowne zacieki… Czemu mogło się tak stać?
Nie potrzeba dawać masy cukrowej pod drip. Drip to po prostu lżejszej konsystencji ganache więc nie powinien rozpuścić masy cukrowej. Prędzej mógł się tort zrosić po wyciągnięciu z lodówki poprzez różnicę temperatur i może stąd woda…
Czy wystarczy dripu na fi 26 tylko na boki tortu?🙂
Powinno
Czy na ten drip mozna polozyc ozdoby z masy cukrowej?
Tak
Jest napisane że może być na krem śmietankowy, ale dla pewności chciałam dopytać czy jeśli otynkuje śmietana 30% z mascarpone i dobrze schłodze to mogę dac na to drip?
Nie powinno się nic dziać.
A czy do dripu można dodać śmietanę 30%
Można. Do wylewania drapu najważniejsze jest aby tort był zimny a drip lekko przestygnięty, by nie spłynął po bokach tortu. Zobacz tutaj jak wylewam. drip https://akademiatortu.pl/tutoriale/jak-zrobic-tort-oreo/
A kiedy należy dodać wybielacz? Już 2 razy próbowałam i za każdym razem waży się czekolada.