Szukaj

Drip z białej czekolady

Drip do tortu to świetna dekoracja, która wygląda bardzo ładnie, super łączy się z innymi ozdobami i co więcej można ją szybko i łatwo przygotować. Z tego względu jest doskonałym kołem ratunkowym na ostatnią chwilę, a przygotowany w ten sposób tort wygląda na przemyślany i dopracowany.

Torty w stylu Drip Cake są ostatnio bardzo modne, co w sumie nie dziwi, bo ta prosta dekoracja nadaje się na każdą okoliczność! Polewę czekoladową, bo tym właśnie jest drip z białej czekolady, możemy wylać na torty otynkowane kremem maślanym, śmietankowym, czekoladowym ganache jak i te obłożone masą cukrową.

Poniżej, Bożena z Czekolady nie oszukasz, podzieliła się z nami swoim sprawdzonym przepisem na drip z białej czekolady. Do przygotowania drip’u Bożena poleca białą czekoladę z Lidla.

Bożena Furdal
Bożena Furdal

O autorze

Właścicielka warsztatowej pracowni Czekolady nie oszukasz. Z wykształcenia Technolog żywienia, Psycholog, z miłości do słodkiej pasji Cukiernica. Największą miłością czekoladowej działalności Bożeny są warsztaty dla Dzieci. Wprowadziła na rynek szkolny, innowacyjny program warsztatowy. Tworzy dla dzieci ćwiczenia, kreatywnie przeplatając naukę z zabawą. Swobodnie wprowadza działania umiejętności społecznych, które spełniają bardzo ważną rolę w grupie. Spełnia się również jako Szkoleniowiec a zarazem pasjonata czekoladowych brył i ich ostrych kantów. Każdy tort zamieniłaby na nieszablonowy kształt. Prywatnie mama cukierniczej córki, konstruktywnie krytycznego syna, oraz kochana żona szczęśliwego męża.

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Szpatułka silikonowa

Przepis na drip z białej czekolady

5/5

czas przygotowania

15 minut

ilość porcji

1 tort fi18

kategoria

Drip

Drip z białej czekolady

Składniki

  • 100 g białej czekolady
  • 50 g śmietany kremówki min. 36% tłuszczu

Instrukcje

  1. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki.
  2. Śmietanę wlać do rondla, dodać czekoladę i rozpuścić na małym ogniu, ciągle mieszając.
  3. Rozpuszczoną czekoladę najpierw przestudzić. Za ciepła spłynie po bokach tortu.
  4. Używając łyżeczki, najpierw oblać boki mocno schłodzonego tortu. Po czym resztę czekolady wylać na górę tortu i rozprowadzić równo szpatułką.

Jak zrobić kolorowy drip do tortu?

Drip z białej czekolady można zabarwić używając barwników spożywczych w żelu. Ponieważ biała czekolada, mimo swojej nazwy, ma jednak odcień lekko żółty, warto przygotowaną polewę wybielić zanim dodamy do niej barwnika. Drip można wybielić dodając do niego parę kropel białego barwnika.

Innym sposobem na przygotowanie kolorowego drip’u jest użycie już pokolorowanej czekolady. Świetnie się do tego nadają kolorowe pastylki typu Candy Melts. Wystarczy rozpuścić 340g pastylek + 4 łyżki wody (~60ml) w kąpieli wodnej.

Jeżeli potrzebujesz przygotować czarny drip kliknij TUTAJ i zobacz jak!

Akademia Tortu - tort-73
Akademia Tortu - tort-85

Jak zrobić złoty drip do tortu

Złoty drip uzyskamy malując zastygniętą już polewę na torcie. W przeciwieństwie do innych kolorów, tu nie dodajemy barwnika do polewy!

W zależności od tego na jakie tło, czyli jakiego koloru będzie tynk lub masa cukrowa na którą będziemy wylewać drip, należy przygotować polewę z białej lub gorzkiej czekolady. Na torty z ciemnym tynkiem (czarnym, brązowym itp.) najlepiej jest przygotować drip z gorzkiej czekolady. Taki drip można przygotować dokładnie tak jak czarny drip tylko pominąć czarny barwnik. Natomiast na torty otynkowane w jasnych kolorach najlepiej jest przygotować drip z białej czekolady.

Po wylaniu drip’u na tort odstawiamy go do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Następnie, zastygnięty twardy drip malujemy złotym barwnikiem. Do malowania najlepiej jest użyć złotego barwnika w proszku rozrobionego z wódką lub spirytusem. Tak przygotowana złota “farba” powinna mieć konsystencje gęstej pasty – wtedy smugi od pędzla będą najmniej widoczne.

Akademia Tortu - tort-49
AkademiaTortu-GoldDripCake

Przydatne uwagi

Do przygotowania dripu nadaje się każdy rodzaj czekolady, wystarczy pamiętać o odpowiednich proporcjach do śmietanki. Proporcje zależą przede wszystkim od zawartości kakao w używanej czekoladzie. W uproszczeniu można przyjąć, że przy białej czekoladzie proporcje wynoszą 2:1, czyli 2x tyle czekolady, co śmietanki. Drip z czekolady mlecznej przygotowuje się w proporcjach 1:1, a z deserowej 1:2. Oczywiście nawet w przyjętych kategoriach czekolady znacznie różnią się od siebie jakością, gęstością, tempem rozpuszczania itp. Najlepiej jest znaleźć – metodą prób i błędów – swoją ulubioną czekoladę i się jej trzymać.

Zanim wylejemy drip na tort, musi on osiągnąć odpowiedni stopień schłodzenia, co wiąże się bezpośrednio z gęstością – drip gęstnieje w miarę chłodzenia. Na pewno opanujecie ten proces dzięki praktyce i doświadczeniu. Nieodpowiednia temperatura dripu może spowodować, że dekoracja się nie uda: za ciepły drip lub za mało schłodzony tort spowoduje, że drip spłynie z tortu i utworzy kałużę na podkładzie. Natomiast za mocno przestudzony drip nie rozleje się ładnie na torcie i zamiast pięknie spływających sopli mogą się zrobić brzydkie zacieki, czy jak to mówimy w branży: farfocle.

Drip z białej czekolady

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak rozplanować pracę nad tortem
Przelicznik foremek
Przelicznik foremek

Przypnij na pinterest

Drip z białej czekolady

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

40 Responses

  1. Basiu, nigdy mi się tak nie przydarzyło. Jednak rozłożyłabym składniki na czynniki pierwsze. Jaka czekolada została użyta do ganache? Barwnik, czy nie był przeterminowany? Być może miał ktoś podobny problem i nam podpowie.

    1. Nigdy nie mierzyłam temperatury… Zawsze upewniam się, że tort jest mocno schłodzony zanim wyleję na niego drip. Możesz zawsze spróbować wylać ciut z tyłu tortu aby zobaczyć czy juz jest dobry.

  2. Cześć. Tort otynkowany kremem maślanym,na wierzchu tylko kółko z masy cukrowej, drip po nałożeniu wyszedł extra (tort schłodzony, drip przestudzony ale w dobrej konsystencji, piękne sopelki). Na drugi dzień jednak zaczął podpływać jakby po zetknięciu z masą cukrową, ona się zaczęła lekko rozpuszczać i powstały znacznie mniej efektowne zacieki… Czemu mogło się tak stać?

    1. Nie potrzeba dawać masy cukrowej pod drip. Drip to po prostu lżejszej konsystencji ganache więc nie powinien rozpuścić masy cukrowej. Prędzej mógł się tort zrosić po wyciągnięciu z lodówki poprzez różnicę temperatur i może stąd woda…

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Galeria

Z dumą prezentujemy prace, które nasi Studenci wykonali korzystając z tego tutorialu!

Monika Sliski Bogdanowicz

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Zaloguj się

Tutorial

Drip z białej czekolady

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto
Państwo
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.
Magdalenki pistacjowe