Szukaj
Babeczki red velvet bez barwnika

Babeczki Red Velvet bez barwnika

Czasem trudno jest uwierzyć, że można zrobić coś dobrze znanego na tyle inaczej, że wygląda to na rewolucję, albo bez mała cud – jak w przypadku tych babeczek Red Velvet bez barwnika! Ciasto typu Red Velvet to narodowy amerykański wypiek, który pojawia się w rozmaitych odsłonach: jako blaty tortu, spód ciasta, monoporcje, małe ciastka, czy prezentowane babeczki.

Niestety niemal nie sposób odnaleźć w tym gąszczu wypiek Red Velvet bez barwnika – i to w ilościach niemalże hurtowych. W przypadku tego ciasta kolor gra kluczową rolę, nie można udawać, że coś jest Red, jeśli jest ledwo różowe, albo brunatne. Z tego powodu do ciasta Red Velvet leje się barwnik bez opamiętania, co jak dla mnie wyklucza go spośród rzeczy przyswajalnych dla człowieka. Nie kryję się z tym, że nie jestem fanką sztucznych dodatków do jedzenia i jeśli tylko to jest możliwe, unikam wszelkich barwników, aromatów czy konserwantów – szczególnie, jeśli są w dużych ilościach.

Kasia Chudy i Marlena Doroś czyli tandem CakeMe przygotowały dla Was babeczki Red Velvet bez barwnika! Piękny kolor babeczki zawdzięczają składnikom naturalnym – między innymi swojskim burakom. Nadzienie o smaku śliwki z grzańcem nastroi nas świątecznie. Ganache, miód i dodatek tonki wniosą wykwintny aromat.

Cakeme
Marlena Doroś Katarzyna Chudy

O autorze

Razem tworzą pracownię cukierniczą oraz organizują szkolenia pod szyldem Cake Me. Cake Me to miejsce, w którym od lat doskonalą sztukę przygotowania tortów artystycznych i innych słodkości. To właśnie tutaj tworzą wyjątkowe torty i słodkie stoły o niepowtarzalnym smaku i oprawie wizualnej, kierując się wyczuciem piękna i profesjonalizmem. Na ich szkoleniach poznasz niezbędne podstawy jak i rozwiniesz dotychczasowe umiejętności. W 2020 zostały jednymi z finalistek Słodkich Oskarów Akademii Tortu w kategorii Szkoleniowiec Roku!

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia

Podstawowe

Waga
Sitko
Worek cukierniczy
Szpatułka silikonowa

Masa cukrowa

Barwniki spożywcze

Pozostałe

Babeczki red velvet bez barwnika

5/5

czas przygotowania

45 minut

ilość porcji

18 babeczek

kategoria

Babeczki i muffinki

Babeczki red velvet bez barwnika

Składniki

Babeczki red velvet bez barwnika

Maślanka buraczana

  • 250 g / 300 g gotowanego buraka (2 duże buraki)
  • 50 g maślanki
  • 10 g sproszkowanego buraka (lub opcjonalnie: odrobina czerwonego barwnika)

 

Składniki mokre

  • 300 g buraczanej maślanki
  • 100 g jajka
  • 260 g oleju z pestek winogron

 

Składniki suche

  • 350 g mąki pszennej
  • 270 g cukru
  • 3 g soli
  • 3 g proszku do pieczenia
  • 16 g kakao

 

Konfiruta śliwka w grzańcu

  • 200 g śliwka mrożona lub świeża
  • 100 g grzane czerwone wino
  • 6 g pektyny N
  • 80 g cukier kryształ

 

Ganache ubijany miód-tonka

  • 175 g czekolada miodowa Callebaut "Honey" (31,1% zawartości masła kakaowego)
  • 30 g masa żelatynowa (5 g żelatyna 180 bloom + 25 g zimna woda)
  • 500 g śmietana 36%
  • 1 ziarno fasola tonka

Instrukcje

Babeczki red velvet bez barwnika

  1. Przygotować maślankę buraczaną: zblendować na gładką masę i przetrzeć przez sito. Odważyć 300 g masy. Jeśli zabrakło, uzupełnić maślanką.
  2. Mokre składniki wymieszać razem na gładka masę.
  3. Składniki suche połączyć razem i wymieszać z mokrymi składnikami do jednolitej konsystencji.
  4. Nakładać do papilotek do 3/4 wysokości. Piec w 170 C (~350 F) przez około 20 minut lub do suchego patyczka. Wystudzić.

 

Konfiruta śliwka w grzańcu

  1. Śliwki rozmrozić i zblendować z winem.
  2. Pektynę połączyć na sucho z cukrem.
  3. Podgrzać owoce do około 40 C (~105 F) i stopniowo wsypywać pektynę z cukrem, dokładnie mieszając. Doprowadzić do wrzenia. Wystudzić.

 

Ganache ubijany miód-tonka

  1. Śmietanę podgrzać i przeprowadzić infuzję z użyciem fasoli tonka.
  2. Po tym czasie odcedzić fasolę.
  3. W około 1/4 ilości śmietany rozpuścić masę żelatynową i czekoladę. Zblendować.
  4. Dolać resztę śmietany i ponownie zblendować. Schłodzić minimum 12 h. Ubić.

Tagi

Jak zrobić babeczki red velvet

Przydatne uwagi

  • Konfitura, babeczki jak i krem można przygotować dzień wcześniej.
  • Ciasto na babeczki red velvet bez barwnika można również wykorzystać do upieczenia blatów do tortu.
  • Do ciasta można również dodać świeże owoce, na przykład maliny!
  • Pieczemy do suchego patyczka.
  • Babeczki najlepiej jest upiec góra 2 dni przed podaniem aby zachowały świeżość. Przechowujemy je zafoliowane w lodówce do momentu udekorowania kremem. Opcją jest również zamrożenie wcześniej upieczonych babeczek. W takim wypadku wyjmujemy je dzień wcześniej aby zdążyły się rozmrozić.
  • Pektyna żeluje mocniej im bardziej kwaśnych używamy owoców! Żelatyna natomiast na odwrót.
  • Śliwki warto rozmrozić wcześniej.
  • Krem można zamrozić. Zamrożony krem odmrażamy w lodówce przez noc i rozmrożony ubijamy ponownie do gładkiej konsystencji.
  • Zel powoduje, że konfitura nie obsycha i ma połysk. Zamiennie można dodać syrop glukozowy do konfitury.
  • Ciasteczko dekoracyjne dziewczyny wykonały z cista kruchego typu Sable, upieczonego na macie perforowanej.

Tutoriale, które mogą Ci się przydać

Artykuły, które mogą Ci się przydać

najlepsze desery i ciasta na Boże Narodzenie
Najlepsze desery i ciasta na Boże Narodzenie
Jak zrobić słodki stół
Jak zrobić słodki stół

Przypnij na pinterest

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Galeria

Z dumą prezentujemy prace, które nasi Studenci wykonali korzystając z tego tutorialu!

Agnieszka Kowalska

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Zaloguj się

Tutorial

Babeczki Red Velvet bez barwnika

39 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto
Państwo
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.
Magdalenki pistacjowe