Search

Tarta z orzechami pekan

Tarta z orzechami pekan to najbadziej popularny deser w USA na zakończenie uczty w Święto Dziękczynienia. Ja absolutnie ją uwielbiam, część mojej rodziny nieszczególnie, więc jak każdy rdzenny, tradycyjny przepis ma swoich miłośników i… jeszcze nie przekonanych.

Spód przygotowałam z typowo amerykańskich składników: nie jest to nasze kruche ciasto, robi się je z dodatkiem masła roślinnego (typu Planta). Bardzo szybko się zagniata i jest idealnie kruchy. Tarta pekan ma oczywiście nadzienie z wykorzystaniem tych orzechów. Do masy dodałam amerykańskiej whisky bourbon, który oczywiście można pominąć. W tarcie zachowuje się jedynie cień smaku bourbonu, bo alkohol rzecz jasna wyparowuje w procesie pieczenia.

Tarta z orzechami pekan jest prosta do zrobienia, bardzo smaczna i idealna na każdą porę roku.

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Pędzel silikonowy
Nóż do kruchego ciasta
Blender ręczny
Forma do tarty fi24cm
Robot planetarny lub ręczny
Folia spożywcza
Wałek regulowany
Szpatułka silikonowa

Okrągłe

dyski do tynkowania tortów

kwadratowe

dyski do tynkowania tortów

skrobka

dyski do tynkowania tortów

Tarta z orzechami pekan

5/5

czas przygotowania

30 minut

ilość porcji

12 porcji

kategoria

Tarta

tarta pekan

Składniki

Spód do tarty

  • 200 g mąki pszennej
  • 60 g masła 82%
  • 40 g tłuszczu roślinnego typu Planta (Crisco lub Trex)
  • 2 łyżki zimnej wody

 

Wypełnienie

  • 80 g masła 82%
  • 100 g brązowego cukru
  • 3 jajka
  • 150 g syropu klonowego
  • 50 g whiskey lub burbona
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej lub skrobii kukurydzianej
  • 275 g orzechów pekan
  • szczypta soli
  • szczypta mielonego pieprzu

Instrukcje

Spód do tarty

  1. Do mąki dodać pokrojone w kostkę zimne masło i Plantę.
  2. Zagniatać używając do tego noża / rozdrabniacza.
  3. Dodać łyżkę lub 2 zimnej wody i zagniatać dalej aż ciasto zejdzie się w bryłkę.
  4. Rozwałkować i wyłożyć nim formę.
  5. Odstawić do lodówki na około 2 godziny.
  6. Schłodzony spód podpiec przez 10 minut w 190 C (375 F). Po czym wyjąć i przestudzić.

Wypełnienie

  1. Cukier z masłem utrzeć.
  2. Ucierając dodawać po jednym jajku.
  3. Jeśli masa się zwarzy - rozbić blenderem ręcznym.
  4. 3/4 orzechów zmielić grubo w malakserze. Resztę orzechów odłożyć.
  5. Do masy jajecznej dodać syrop klonowy, whiskey, mąkę ziemniaczaną i szczyptę pieprzu. Zmiksować blenderem.
  6. Dodać zmielone orzechy i wymieszać szpatułką.
  7. Masę wylać na podpieczony spód. Górę udekorować resztą orzechów.
  8. Tartę wstawić do nagrzanego do 190 C (375 F) piekarnika i piec przez 10 minut po czym zniżyć temperaturę do 175 C (350 F) i piec przez następne 15 minut.
  9. Upieczoną tartę ostudzić.
  10. Aby góra tarty miała ładny połysk można ją posmarować płynnym sosem karmelowym używając do tego silikonowego pędzla.

Tagi

Jak zrobić spód do tarty

Akademia Tortu - Tarta z orzechami pekan-01
Do mąki dodać pokrojone w kostkę zimne masło i Plantę.
Akademia Tortu - Tarta z orzechami pekan-02
Zagniatać używając do tego noża.
Akademia Tortu - Tarta z orzechami pekan-03
Dodać łyżkę lub 2 zimnej wody i zagniatać dalej ...
Akademia Tortu - Tarta z orzechami pekan-05
aż ciasto zejdzie się w bryłkę.
Akademia Tortu - Tarta z orzechami pekan-06
Rozwałkować.
Akademia Tortu - Tarta z orzechami pekan-07
Wyłożyć formę do tarty.
Akademia Tortu - Tarta z orzechami pekan-09
Z nadmiaru ciasta robię wałeczek, którym wypełniam kant.
Akademia Tortu - Tarta z orzechami pekan-10
Przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce około 2 godziny.
Akademia Tortu - Tarta z orzechami pekan-17
Schłodzony spód podpiec przez 10 minut w 190 C (375 F). Po czym wyjąć i przestudzić.

Jak zrobić tartę pekan

Akademia Tortu - Tarta z orzechami pekan-13
3/4 orzechów zmielić grubo w malakserze. Resztę orzechów odłożyć.
Akademia Tortu - Tarta z orzechami pekan-11
Cukier z masłem utrzeć.
Akademia Tortu - Tarta z orzechami pekan-12
Ucierając dodawać po jednym jajku.
Akademia Tortu - Tarta z orzechami pekan-14
Jeśli masa się zwarzy...
Akademia Tortu - Tarta z orzechami pekan-15
rozbić blenderem ręcznym.
Akademia Tortu - Tarta z orzechami pekan-16
Do masy jajecznej dodać syrop klonowy, whiskey, mąkę ziemniaczaną i szczyptę pieprzu. Zmiksować blenderem.
Akademia Tortu - Tarta z orzechami pekan-18
Dodać zmielone orzechy i wymieszać szpatułką.
Akademia Tortu - Tarta z orzechami pekan-19
Masę wylać na podpieczony spód.
Akademia Tortu - Tarta z orzechami pekan-20
Górę udekorować resztą orzechów. Piec przez 10 minut w 190 C po czym zniżyć temperaturę do 175 C i piec przez następne 15 minut. 
Akademia Tortu - Tarta z orzechami pekan-21
Po upieczeniu, aby góra tarty miała ładny połysk można ją posmarować płynnym sosem karmelowym używając do tego silikonowego pędzla.

Przydatne uwagi

  • Tartę można oczywiście przygotować z innymi orzechami – ale ta wersja jest tradycyjna na Święto Dziękczynienia (Thanksgiving).
  • Tarta pekan to typowy deser na południu Stanów, ponieważ tutaj są plantacje tych orzechów.
  • Tarta z orzechami pekan tradycyjnie serwowana jest z łyżka bitej śmietany.
  • Zamiast syropu klonowego można użyć syropu glukozowego lub kukurydzianego w tej samej proporcji. Jeśli zdecydujecie się użyć tego zamiennika nie ma wtedy potrzeby dodawania skrobii kukurydzianej.
  • Na smak tarty ma wpływ rodzaju alkoholu jakiego użyjecie. Jack Daniels smakuje zupełnie inaczej niż na przykład Buffalo Trace czy inny rodzaj whisky – weźcie to pod uwagę decydując się na rodzaj whisky jaki użyjecie. Alkohol rzecz jasna wyparowuje w procesie pieczenia pozostawiając tylko delikatny smak.
  • Alkohol można oczywiście pominąć zupełnie – wtedy zwiększcie ilość syropu o ilość alkoholu.
tarta z orzechami pekan

Artykuły, które mogą Ci się przydać

najlepsze desery i ciasta na Boże Narodzenie
Najlepsze desery i ciasta na Boże Narodzenie

Przypnij na pinterest

tarta z orzechami pekan

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Leave a Reply

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ