
Co zrobić z białek?
Znasz to uczucie, kiedy robisz pyszny krem pâtissière albo korpusy do tartaletek z kruchego ciasta czy lemon curd… i zostajesz z miską pełną białek? Co
Tarta z orzechami pekan to najbadziej popularny deser w USA na zakończenie uczty w Święto Dziękczynienia. Ja absolutnie ją uwielbiam, część mojej rodziny nieszczególnie, więc jak każdy rdzenny, tradycyjny przepis ma swoich miłośników i… jeszcze nie przekonanych.
Spód przygotowałam z typowo amerykańskich składników: nie jest to nasze kruche ciasto, robi się je z dodatkiem masła roślinnego (typu Planta). Bardzo szybko się zagniata i jest idealnie kruchy. Tarta pekan ma oczywiście nadzienie z wykorzystaniem tych orzechów. Do masy dodałam amerykańskiej whisky bourbon, który oczywiście można pominąć. W tarcie zachowuje się jedynie cień smaku bourbonu, bo alkohol rzecz jasna wyparowuje w procesie pieczenia.
Tarta z orzechami pekan jest prosta do zrobienia, bardzo smaczna i idealna na każdą porę roku.
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
30 minut
12 porcji
Tarta
Spód do tarty
Wypełnienie
Spód do tarty
Wypełnienie
Podoba Ci się?
Kliknij w gwiazdkę!
Średnia 2.7 / 5. Ilość głosów 6
Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Znasz to uczucie, kiedy robisz pyszny krem pâtissière albo korpusy do tartaletek z kruchego ciasta czy lemon curd… i zostajesz z miską pełną białek? Co
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dołącz do nas już dzisiaj!