Sos whiskey jest moją słodką tajemnicą – kiedy wszyscy położą się już spać i dom cichnie, zakradam się do kuchni i wyjadam go cichcem, łyżeczka po łyżeczce. No, to teraz już wiecie 😉
Sos whiskey jest aksamitny, zniewalający i uzależniający. Najczęściej robię go do bread puddingu, ale nadaje się też do lodów i innych deserów. W czasie przygotowania część alkoholu odparowuje i zostaje sam aromat whiskey.
Koniecznie wypróbujcie!
Materiały, których potrzebujesz
Skorzystaj z rabatów u naszych partnerów
Przepis na sos whiskey
Sos whiskey
Sos whiskey - idealny do bread pudding, lodów, i innych deserów.
Składniki
- 225 g masła
- 1 szklanka cukru
- 2 szt. jajka
- 1/4 szklanki wody
- 1/2 szklanki whiskey
Instrukcje
-
Masło, cukier i wodę podgrzać w garnku.
-
Mieszać na średnim ogniu do rozpuszczenia się cukru.
-
Jajka roztrzepać rózgą lub blenderem.
-
Kiedy cukier rozpuści się całkowicie, zdjąć z palnika. Ciągle mieszając wlać rozbite wcześniej jajka.
-
Dodać whiskey i wymieszać.
Notatki
Sos przechowywać w lodówce.
Jak zrobić sos whiskey
Przydatne uwagi...
- Smak sosu w dużej mierze będzie zleżał od rodzaju whiskey jakiej do niego dodacie. Johnnie Walker ma bardzo odmienny smak od Jack Daniel’s.
- W przepisie można pominąć wodę, lecz wtedy trudniej jest aby cukier się dobrze rozpuścił.
- Sos whiskey przechowuję w szklanym słoiczku, w lodówce, do 2 tygodni.
- Sos whiskey po wyciągnięciu z lodówki warto lekko podgrzać ponieważ gęstnieje w niskiej temperaturze.
- Sos whiskey nadaje się również jako drip na tort. Wystarczy dodać do niego 1 łyżeczkę rozpuszczonej żelatyny i oblać nim schłodzony tort.