Sos whiskey

Sos whiskey jest moją słodką tajemnicą – kiedy wszyscy położą się już spać i dom cichnie, zakradam się do kuchni i wyjadam go cichcem, łyżeczka po łyżeczce. No, to teraz już wiecie ;)

Sos jest aksamitny, zniewalający i uzależniający. Najczęściej robię go do bread puddingu, ale nadaje się też do lodów i innych deserów. W czasie przygotowania większość alkoholu odparowuje i zostaje sam aromat whiskey, bez procentów. ;)

Koniecznie wypróbujcie!

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Przepis na sos whiskey

5/5

czas przygotowania

15 minut

ilość porcji

12 porcji

kategoria

Sos whisky

Składniki

  • 225 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szt. jajka
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/2 szklanki whiskey

Instrukcje

  1. Masło, cukier i wodę podgrzać w garnku.
  2. Mieszać na średnim ogniu do rozpuszczenia się cukru.
  3. Jajka roztrzepać rózgą lub blenderem.
  4. Kiedy cukier rozpuści się całkowicie, zdjąć z palnika. Ciągle mieszając wlać rozbite wcześniej jajka.
  5. Dodać whiskey i wymieszać.

Tagi

Jak zrobić sos whiskey

AkademiaTortu-Sos_whiskey-1
Masło, cukier i wodę podgrzać w garnku.
AkademiaTortu-Sos_whiskey-2
Mieszać na średnim ogniu do rozpuszczenia się cukru.
AkademiaTortu-Sos_whiskey-3
Jajka roztrzepać rózgą lub blenderem.
AkademiaTortu-Sos_whiskey-5
Kiedy cukier rozpuści się całkowicie, zdjąć z palnika. Ciągle mieszając, wlać rozbite wcześniej jajka.
AkademiaTortu-Sos_whiskey-4
Dodać whiskey i wymieszać.

Przydatne uwagi

  • Ten sos świetnie nadaje się do polania lodów ;)
  • Czasami polewam nim również mój sernik nowojorski!
  • Smak sosu whiskey w dużej mierze zależeć będzie od rodzaju whiskey jakiego użyjecie – każda ma inny, specyficzny smak, który również nada waszemu sosowi. Fajne rodzaje whiskey znajdziecie w sklepie internetowym Dom Whisky.

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak zrobić tort
Jak zrobić tort? Porady dla początkujących
Przelicznik foremek
Przelicznik foremek

Przypnij na pinterest

Sos whisky

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Jak przetwarzać sezonowe owoce

Jak przetwarzać sezonowe owoce

Owoce sezonowe – czyli po prostu dostępne na rynku w sezonie owocowania swojego gatunku, to bezcenny skarb. Truskawki, borówki, maliny, wiśnie, czy porzeczki, pełne smaku,

Więcej »