Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Sos whiskey

Sos whiskey jest moją słodką tajemnicą – kiedy wszyscy położą się już spać i dom cichnie, zakradam się do kuchni i wyjadam go cichcem, łyżeczka po łyżeczce. No, to teraz już wiecie 😉 

Sos whiskey jest aksamitny, zniewalający i uzależniający. Najczęściej robię go do bread puddingu, ale nadaje się też do lodów i innych deserów. W czasie przygotowania część alkoholu odparowuje i zostaje sam aromat whiskey.

Koniecznie wypróbujcie!

Sos whiskey

Materiały, których potrzebujesz

  • Rondelek
  • Szpatułka
  • Blender ręczny
  • Rózga
  • Miarka
  • masło
  • jajka
  • cukier
  • woda
  • whiskey

Skorzystaj z rabatów u naszych partnerów

Poprzedni
Następny

Przepis na sos whiskey

Sos whiskey

Sos whiskey - idealny do bread pudding, lodów, i innych deserów.

Kurs Deser
Kuchnia Amerykańska
Słowo kluczowe Drip
5 minut
Czas gotowania 10 minut
15 minut
Porcje 12 porcji

Składniki

  • 225 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szt. jajka
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/2 szklanki whiskey

Instrukcje

  1. Masło, cukier i wodę podgrzać w garnku.

  2. Mieszać na średnim ogniu do rozpuszczenia się cukru.

  3. Jajka roztrzepać rózgą lub blenderem.

  4. Kiedy cukier rozpuści się całkowicie, zdjąć z palnika. Ciągle mieszając wlać rozbite wcześniej jajka.

  5. Dodać whiskey i wymieszać.

Notatki

Sos przechowywać w lodówce.

Jak zrobić sos whiskey

Sos whiskey
Masło, wodę i cukier umieszczamy w rondelku.
Sos whiskey
Ciągle mieszając, podgrzewamy tak długo aż cukier rozpuści się.
Sos whiskey
Jajka rozbijamy.
Sos whiskey
Dodajemy do ciepłej masy.
Sos whiskey
Dodajemy whiskey.
Sos whiskey
Gotowym sosem polewamy deser.

Przydatne uwagi...

  • Smak sosu w dużej mierze będzie zleżał od rodzaju whiskey jakiej do niego dodacie. Johnnie Walker ma  bardzo odmienny smak od Jack Daniel’s.
  • W przepisie można pominąć wodę, lecz wtedy trudniej jest aby cukier się dobrze rozpuścił.
  • Sos whiskey przechowuję w szklanym słoiczku, w lodówce, do 2 tygodni.
  • Sos whiskey po wyciągnięciu z lodówki warto lekko podgrzać ponieważ gęstnieje w niskiej temperaturze.
  • Sos whiskey nadaje się również jako drip na tort. Wystarczy dodać do niego 1 łyżeczkę rozpuszczonej żelatyny i oblać nim schłodzony tort.

Przypnij na Pinterest!

Sos whiskey pin

Podoba Ci się? Udostępnij Przepis!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Zobacz najnowsze tutoriale

Tort naked, Naked Cake
Tort z żywymi kwiatami
Jak uratować tort bułę

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ocena




Akademia Tortu O mnie


O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!




Dołącz do Akademii Tortu!

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!





Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu





Logowanie

Dołącz do nas!

Akademia Tortu to miejsce dla wszystkich - dla amatorów, zaawansowanych i totalnie wkręconych w tortowanie! Subskrybując zyskujesz dostęp do wszystkich materiałów!