Bread pudding

Bread pudding to tradycyjny deser amerykański. Oryginalnie potrawa pochodzi z Anglii i jej historia sięga co najmniej XIII wieku. Niegdyś nazywana ciastem biedaków, dziś ma wiele wersji i modyfikacji, od zupełnie prostych po wyrafinowane.

Bread pudding przygotowuje się zwykle z czerstwego pieczywa. Można w ten sposób spożytkować chleb, czy bułki, a nawet resztki chałki albo drożdżowego placka. Ja przygotowuję go z bagietki i podaję go na ciepło sosem whiskey. 

To jeden z tych magicznych wypieków, które pachną miłością, ciepłem i rodzinnym szczęściem. Nadaje się na drugie śniadanie, podwieczorek, wizytę koleżanek ze szkoły i chłopaków z podwórka, szybko się robi, dobrze odgrzewa, po prostu nie ma wad!

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu CakeRoom. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Blaszka do pieczenia, Miarka, Miska, Rondelek, Rózga, Szpatułka
Brak plików do pobrania.

Słodkie Oskary 2021

Finaliści Słodkich Oskarów zostali wybrani! Spośród zgłoszonych przez Was kandydatów, prezentujemy tych, którzy otrzymali najwiecej zgłoszeń. Teraz wszystko już w Waszych rękach – zagłosujcie na mistrza w każdej kategorii i wyłońcie Gwiazdę Roku 2021!

Wśród uczestników zabawy rozlosujemy fajne nagrody!

  • Każdy uczestnik może oddać jeden głos co 24 godziny.
  • Potwierdzenie o udziale zostanie wysłane na podany przez Ciebie adres email. 
  • Jeżeli nie dostałeś emaila, sprawdź Swój folder spam.
  • Nasza strona używa plików cookies. Kontynuując korzystanie z naszej witryny, akceptujesz naszą Politykę Prywatności.

Przepis na bread pudding

 

Bread pudding z sosem whiskey

Bread pudding

Bread pudding to tradycyjny deser amerykański. Prosty i szybki w przygotowaniu, nadaje się na każdą imprezę!
porcje 8 porcji
kategoria Deser

Składniki
  

  • 2 bagietki chleba francuskiego lub włoskiego
  • 4 szkl. mleka
  • 50 g masła
  • 1/2 szklanki cukru wedle uznania
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanili
  • bakalie wedle uznania

Instrukcje
 

  • Piekarnik nagrzewamy do 170C (350F).
  • Chleb rwiemy na małe kawałki. Rozkładamy na blaszcze i lekko podpiekamy w piekarniku, około 10 min.
  • Mleko, masło i cukier wkładamy do rondla.
  • Podgrzewamy aż rozpuści się cukier.
  • Zdejmujemy z palnika. Mieszając dodajemy roztrzepane jajka i ekstrakt z wanili.
  • Podpieczony chleb przekładamy do miski i zalewamy mikstruą z jajek. Odtsawiamy aż chleb nasiąknie.
  • Przekładamy chleb do natłuszzczonego naczynia żaroodpornego.
  • Pieczemy w 170C (350F) przez około godzinę.
  • Podajemy na ciepło polany sosem z whiskey.

Jakiego rodzaju chleba użyć do przygotowania Bread Pudding?

Do przygotowania bread puddingu można można użyć każdego rodzaju chleba. W USA ten deser z chleba przygotowuje się z miękkiego chleba kanapkowego. Ja jednak, do przygotowania deseru z chleba, najczęściej używam francuskich bagietek. Deser nie jest wtedy jednolitą masą; dzięki chrupkiej skórce bagietki ma fajną, zróżnicowaną teksturę.

Najlepszy jest lekko czerstwy chleb. Kiedy nie mam go na składzie, używam świeżych bagietek, które podpiekam w piekarniku.

Bread pudding
Porwaną na nieduże kawałki bagietkę podpiekam przez parę minut w piekarniku.
Bread pudding

Jak zrobić bread pudding

Bread pudding
Mleko, masło i cukier wkładamy do rondla. Podgrzewamy aż rozpuści się cukier.
Bread pudding
Jajka mieszamy.
Bread pudding
Zdejmujemy z palnika. Mieszając dodajemy roztrzepane jajka i ekstrakt z wanilii.
Bread pudding
Podpieczony chleb przekładamy do miski i zalewamy miksturą z jajek.
Bread pudding
Odstawiamy aż chleb nasiąknie.
Bread pudding
Dodajemy bakalie, orzechy - wedle uznania.
Bread pudding
Przekładamy chleb do natłuszzczonego naczynia żaroodpornego.
Bread pudding
Pieczemy w 170C (350F) przez około godzinę.

Przydatne uwagi

  • Najlepiej smakuje podany na ciepło z sosem whiskey i gałką waniliowych lodów.
  • Sos Whiskey można przygotować z innym rodzajem alkoholu, albo i bez niego.
  • Idealnie nadaje się do odgrzania na drugi dzień!
Bread pudding

Przepisy, które mogą Ci się przydać

Przypnij na pinterest

Bread pudding pin

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

Akademia Tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Torty komunijne 2022
Blog
Magda Kubiś

Torty komunijne 2022

Sezon komunijny kiedyś był zdecydowanie majowy, teraz trochę nam się rozciągnął – trwa od kwietnia do września, a nawet i w inne miesiące zdarzają się

Czytaj więcej »

Najnowsze tutoriale