Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Bread pudding

Bread pudding to tradycyjny deser amerykański. Oryginalnie potrawa pochodzi z Anglii i jej historia sięga co najmniej XIII wieku. Niegdyś nazywana ciastem biedaków, dziś ma wiele wersji i modyfikacji, od zupełnie prostych po wyrafinowane. 

Bread pudding przygotowuje się zwykle z czerstwego pieczywa. Można w ten sposób spożytkować chleb, czy bułki, a nawet resztki chałki albo drożdżowego placka. Ja przygotowuję bread pudding z bagietki i podaję go na ciepło sosem whiskey. 

Bread pudding to jeden z tych magicznych wypieków, które pachną miłością, ciepłem i rodzinnym szczęściem. Nadaje się na drugie śniadanie, podwieczorek, wizytę koleżanek ze szkoły i chłopaków z podwórka, szybko się robi, dobrze odgrzewa, po prostu nie ma wad!

Materiały, których potrzebujesz

  • Rondelek
  • Miska
  • Blaszka
  • Szpatułka
  • Rózga
  • Miarka
  • Blaszka do pieczenia
  • Naczynie żaroodporne
  • masło
  • jajka
  • cukier
  • bakalie
  • ekstrakt z wanilii

Skorzystaj z rabatów u naszych partnerów

Poprzedni
Następny

Przepis na bread pudding

Bread pudding

Kurs Deser
Kuchnia Amerykańska
Słowo kluczowe deser
Porcje 8 porcji

Składniki

  • 2 bagietki chleba francuskiego lub włoskiego
  • 4 szkl. mleka
  • 50 g masła
  • 1/2 szklanki cukru wedle uznania
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanili
  • bakalie wedle uznania

Instrukcje

  1. Piekarnik nagrzewamy do 170C (350F).

  2. Chleb rwiemy na małe kawałki. Rozkładamy na blaszcze i lekko podpiekamy w piekarniku, około 10 min.

  3. Mleko, masło i cukier wkładamy do rondla.

  4. Podgrzewamy aż rozpuści się cukier.

  5. Zdejmujemy z palnika. Mieszając dodajemy roztrzepane jajka i ekstrakt z wanili.

  6. Podpieczony chleb przekładamy do miski i zalewamy mikstruą z jajek. Odtsawiamy aż chleb nasiąknie.

  7. Przekładamy chleb do natłuszzczonego naczynia żaroodpornego.

  8. Pieczemy w 170C (350F) przez około godzinę.

  9. Podajemy na ciepło polany sosem z whiskey.

Jak zrobić bread pudding

Bread pudding
Aby prościej było zrobić małe kawałki, chleb kroję na kromki.
Bread pudding
Porwany na małe kawałki chleb kładę na blaszkę...
Bread pudding
...I podsuszam w piekarniku.
Bread pudding
Jajka rozbijam rózgą.
Bread pudding
Masło, cukier i mleko podgrzewam w garnku do rozpuszczenia się cukru.
Bread pudding
Dodaję roztrzepane jajka.
Bread pudding
Zalewam chleb i odstawiam na ~15 minut aż chleb nasiąknie. Warto co parę minut zamieszać miksturę.
Bread pudding
Dodaję bakalie. Na zdjęciu posiekane daktyle.
Bread pudding
Gotowy chleb...
Bread pudding
...przekładam do natłuszczonego naczynia.
Bread pudding
...I równo rozkładam w naczyniu.
Bread pudding
Piekę około godziny w 170C.
Bread pudding podaję na ciepło z sosem whiskey.

Przydatne uwagi...

  • Bread pudding można zrobić z każdego rodzaju chleba. Osobiście najczęściej przygotowuję bread pudding z chałki francuskiej.
  • Ponieważ nigdy nie pamiętam o tym by “odłożyć” chleb na bread pudding, kupuję więc świeżą chałkę i podsuszam parę minut w piekarniku.
  • Do bread pudding można dodać bakalie lub orzechy. Z reguły dodaję to, co akurat mam w domu 🙂
  • Bread pudding zawsze podaję na ciepło, polany sosem whiskey z gałką lodów waniliowych.
  • Bread pudding świetnie przechowuje się w lodówce – odgrzewany na drugi dzień jest równie smaczny.

Przypnij na Pinterest!

Bread pudding pin

Podoba Ci się? Udostępnij Przepis!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Zobacz najnowsze tutoriale

Tort naked, Naked Cake
Tort z żywymi kwiatami
Jak uratować tort bułę

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ocena




Akademia Tortu O mnie


O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!




Dołącz do Akademii Tortu!

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!





Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu





Logowanie

Dołącz do nas!

Akademia Tortu to miejsce dla wszystkich - dla amatorów, zaawansowanych i totalnie wkręconych w tortowanie! Subskrybując zyskujesz dostęp do wszystkich materiałów!