Bread pudding

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Bread pudding to tradycyjny deser amerykański. Oryginalnie potrawa pochodzi z Anglii i jej historia sięga co najmniej XIII wieku. Niegdyś nazywana ciastem biedaków, dziś ma wiele wersji i modyfikacji, od zupełnie prostych po wyrafinowane.

Bread pudding przygotowuje się zwykle z czerstwego pieczywa. Można w ten sposób spożytkować chleb, czy bułki, a nawet resztki chałki albo drożdżowego placka. Ja przygotowuję bread pudding z bagietki i podaję go na ciepło sosem whiskey. 

Bread pudding to jeden z tych magicznych wypieków, które pachną miłością, ciepłem i rodzinnym szczęściem. Nadaje się na drugie śniadanie, podwieczorek, wizytę koleżanek ze szkoły i chłopaków z podwórka, szybko się robi, dobrze odgrzewa, po prostu nie ma wad!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu CakeRoom. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Blaszka do pieczenia, Miarka, Miska, Rondelek, Rózga, Szpatułka
Brak plików do pobrania.

Przepis na bread pudding

Bread pudding z sosem whiskey

Bread pudding

Bread pudding to tradycyjny deser amerykański. Prosty i szybki w przygotowaniu, nadaje się na każdą imprezę!
Course Deser
Cuisine Amerykańska
Servings 8 porcji

Składniki
  

  • 2 bagietki chleba francuskiego lub włoskiego
  • 4 szkl. mleka
  • 50 g masła
  • 1/2 szklanki cukru wedle uznania
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanili
  • bakalie wedle uznania

Instrukcje
 

  • Piekarnik nagrzewamy do 170C (350F).
  • Chleb rwiemy na małe kawałki. Rozkładamy na blaszcze i lekko podpiekamy w piekarniku, około 10 min.
  • Mleko, masło i cukier wkładamy do rondla.
  • Podgrzewamy aż rozpuści się cukier.
  • Zdejmujemy z palnika. Mieszając dodajemy roztrzepane jajka i ekstrakt z wanili.
  • Podpieczony chleb przekładamy do miski i zalewamy mikstruą z jajek. Odtsawiamy aż chleb nasiąknie.
  • Przekładamy chleb do natłuszzczonego naczynia żaroodpornego.
  • Pieczemy w 170C (350F) przez około godzinę.
  • Podajemy na ciepło polany sosem z whiskey.
Keyword deser
Tried this recipe?Let us know how it was!

Jakiego rodzaju chleba użyć do przygotowania Bread Pudding?

Do przygotowania bread pudding’u można można użyć każdego rodzaju chleba. W USA ten deser z chleba przygotowuje się z miękkiego chleba kanapkowego. Ja jednak, do przygotowania deseru z chleba, najczęściej używam francuskich bagietek. Deser nie jest wtedy jednolitą masą; dzięki chrupkiej skórce bagietki ma fajną, zróżnicowaną teksturę.

Najlepszy jest lekko czerstwy chleb. Kiedy nie mam tak owego na składzie, używam świeżych bagietek, które podpiekam w piekarniku.

Bread pudding
Porwaną na nieduże kawałki bagietkę, podpiekam przez parę minut w piekarniku.
Bread pudding

Jak zrobić bread pudding

Bread pudding
Mleko, masło i cukier wkładamy do rondla. Podgrzewamy aż rozpuści się cukier.
Bread pudding
Jajka mieszamy.
Bread pudding
Zdejmujemy z palnika. Mieszając dodajemy roztrzepane jajka i ekstrakt z wanili.
Bread pudding
Podpieczony chleb przekładamy do miski i zalewamy miksturą z jajek.
Bread pudding
Odtsawiamy aż chleb nasiąknie.
Bread pudding
Dodajemy bakalie, orzechy - wedle uznania.
Bread pudding
Przekładamy chleb do natłuszzczonego naczynia żaroodpornego.
Bread pudding
Pieczemy w 170C (350F) przez około godzinę.

Przydatne uwagi

  • Bread pudding najlepiej smakuje podany na ciepło z sosem whiskey i gałką waniliowych lodów.
  • Sos Whiskey można przygotować z innym rodzajem alkoholu, albo i bez niego.
  • Idealnie nadaje się do odgrzania na drugi dzień!
Bread pudding

Przepisy, które mogą Ci się przydać

Przypnij na pinterest

Bread pudding pin

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

AkademiaTortu-LogoRound.png

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Najnowsze tutoriale