Szukaj

Sos whiskey

Sos whiskey jest moją słodką tajemnicą – kiedy wszyscy położą się już spać i dom cichnie, zakradam się do kuchni i wyjadam go cichcem, łyżeczka po łyżeczce. No, to teraz już wiecie ;)

Sos jest aksamitny, zniewalający i uzależniający. Najczęściej robię go do bread puddingu, ale nadaje się też do lodów i innych deserów. W czasie przygotowania większość alkoholu odparowuje i zostaje sam aromat whiskey, bez procentów. ;)

Koniecznie wypróbujcie!

Magda Kubis
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Rondel
Rózga
Sitko

Przepis na sos whiskey

5/5

czas przygotowania

15 minut

ilość porcji

12 porcji

kategoria

Sos whisky

Składniki

  • 225 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szt. jajka
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/2 szklanki whiskey

Instrukcje

  1. Masło, cukier i wodę podgrzać w garnku.
  2. Mieszać na średnim ogniu do rozpuszczenia się cukru.
  3. Jajka roztrzepać rózgą lub blenderem.
  4. Kiedy cukier rozpuści się całkowicie, zdjąć z palnika. Ciągle mieszając wlać rozbite wcześniej jajka.
  5. Dodać whiskey i wymieszać.

Tagi

Jak zrobić sos whiskey

AkademiaTortu-Sos_whiskey-1
Masło, cukier i wodę podgrzać w garnku.
AkademiaTortu-Sos_whiskey-2
Mieszać na średnim ogniu do rozpuszczenia się cukru.
AkademiaTortu-Sos_whiskey-3
Jajka roztrzepać rózgą lub blenderem.
AkademiaTortu-Sos_whiskey-5
Kiedy cukier rozpuści się całkowicie, zdjąć z palnika. Ciągle mieszając, wlać rozbite wcześniej jajka.
AkademiaTortu-Sos_whiskey-4
Dodać whiskey i wymieszać.

Przydatne uwagi

  • Ten sos świetnie nadaje się do polania lodów ;)
  • Czasami polewam nim również mój sernik nowojorski!
  • Smak sosu whiskey w dużej mierze zależeć będzie od rodzaju whiskey jakiego użyjecie – każda ma inny, specyficzny smak, który również nada waszemu sosowi. Fajne rodzaje whiskey znajdziecie w sklepie internetowym Dom Whisky.
sos whiskey

Reklama

Sos whiskey

Podoba Ci się?

Kliknij w gwiazdkę!

Średnia 4 / 5. Ilość głosów 2871

Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!

Artykuły, które mogą Ci się przydać

jak zrobić tort
Jak zrobić tort? Porady dla początkujących
Przelicznik foremek
Przelicznik foremek

Przypnij na pinterest

Sos whisky

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Reklama

PDF

Sos whiskey

7 zł

Please select form to show

Zaloguj się

Tutorial

Sos whiskey

50 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.