Szukaj

Sos karmelowy

Sos karmelowy to słodki dodatek, który idealnie sprawdzi się jako polewa do deserów, takich jak lody, gofry, naleśniki czy ciasta. Niektórzy nawet słodzą nim kawę i popcorn! Próbowałeś kiedyś pralin z karmelowym nadzieniem? Są pyszne!

Jest to gęsty, kremowy sos, który zawdzięcza swój charakterystyczny smak cukrowi, który poddany został procesowi karmelizacji.

Sos karmelowy można także modyfikować, dodając do niego różne składniki, takie jak wanilia, cytryna czy likier. Można również dodać do niego orzechy, jak np. orzechy laskowe, co doda mu dodatkowego aromatu i chrupkości.

W sklepach spożywczych można znaleźć gotowe sosy karmelowe, które są dostępne w różnych wariantach smakowych i konsystencjach. Warto jednak zaznaczyć, że domowy sos karmelowy jest zwykle zdrowszą i tańszą opcją niż gotowe produkty.

Podsumowując, ten sos to przepyszny dodatek, który można wykorzystać w wielu deserach. Niezależnie od tego, czy wybierzesz gotowy produkt, czy zdecydujesz się na jego przygotowanie w domu, z pewnością umili on smak Twoich ulubionych słodkości!

Poniżej pokażemy Ci jak zrobić lekko solony karmel. Nasz przepis na solony karmel jest na bazie cukru, masła i śmietanki. Bardzo prosty i niezawodny!

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Rondel
Rózga

Okrągłe

dyski do tynkowania tortów

kwadratowe

dyski do tynkowania tortów

skrobka

dyski do tynkowania tortów

Przepis na idealny sos karmelowy

5/5

czas przygotowania

30 minut

ilość porcji

1 porcja

kategoria

Drip

Sos karmelowy karmel

Składniki

  • 395 g cukru
  • 115 g wody
  • 170 g masła
  • 225 g śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka soli (opcjonalnie)

Instrukcje

  1. Cukier wsypać do garnka z szerokim dnem, zalać wodą i równomiernie rozłożyć po całej powierzchni.
  2. Zagotować na średniej mocy palnika. Przykryć pokrywką na 5 min aby cukier, który osiadł na brzegach garnka się rozpuścił.
  3. Zdjąć pokrywkę i gotować na dalej na średniej mocy palnika aż bąble przestaną się pokazywać a cukier zacznie ciemnieć (karmelizować się).
  4. Teraz nie odchodź od garnka bo może się szybko przypalić.
  5. Kiedy cukier będzie miał złoto-brązowy kolor - dodaj masło i mieszaj aż się rozpuści.
  6. Dodaj śmietanę mieszając do połączenia się składników. Dodaj ekstrakt z wanilii.
  7. Na koniec dodajemy szczyptę soli, która podkreśli smak karmelu.
  8. Przestudzony sos przelać do słoika i przechowywać w lodówce.

Tagi

Jak zrobić karmel

Akademia Tortu - Sos karmelowy-01
Cukier wsypać do garnka z szerokim dnem, zalać wodą i równomiernie rozłożyć po całej powierzchni.
Akademia Tortu - Sos karmelowy-03
Zagotować na średniej mocy palnika. Przykryć pokrywką na 5 min aby cukier, który osiadł na brzegach garnka się rozpuścił.
Akademia Tortu - Sos karmelowy-04
Zdjąć pokrywkę i gotować dalej na średniej mocy palnika.
Akademia Tortu - Sos karmelowy-05
Bąble przestaną się pokazywać, woda odparuje...
Akademia Tortu - Sos karmelowy-06
... a cukier zacznie ciemnieć i karmelizować się.
Akademia Tortu - Sos karmelowy-07
Mieszając rózgą pilnować aby karmel się nie przypalił!
Akademia Tortu - Sos karmelowy-08
Kiedy cukier będzie miał złoto-brązowy kolor - dodaj masło i mieszaj aż się rozpuści.
Akademia Tortu - Sos karmelowy-10
Dodaj śmietanę mieszając do połączenia się składników. Dodaj ekstrakt z wanilii i sól.
Akademia Tortu - Sos karmelowy-12
Zamieszać.
Akademia Tortu - Sos karmelowy-13
Przestudzony sos przelać do słoika.

Przydatne uwagi

  • Sos przechowujemy w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiku. Po wyjęciu, solony karmel lekko podgrzewam aby wrócił do płynnej konsystencji.
  • Gdyby po pobycie w lodówce sos karmelowy się scukrzył, oznacza to, że nie był wystarczająco rozpuszczony w trakcie gotowania. Można porządaną ilość sosu podgrzać w rondelku aż cukier się rozpuści i polać deser zaraz po lekkim przestygnięciu.
  • Tak przygotowany sos można przechowywać w lodówce do kilku miesięcy. Po wyciągnięciu, w razie potrzeby, można go lekko podgrzać.
  • Karmel z masłem idealnie nadaje się jako polewa drip na tort.
  • Sosu karmelowego można użyć do posmarowania blatu tortu i przygotowania kremu karmelowego na bezie szwajcarskiej.
  • Karmel to idealne nadzienie do pralin domowej roboty.

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak rozplanować pracę nad tortem
smaki kremów
Które smaki kremów do tortu do siebie pasują

Przypnij na pinterest

Sos karmelowy

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

9 odpowiedzi

    1. Krem po schłodzeniu go w lodówce jest konsystencji gęstej pasty. Nada się na posmarowanie nim lekko blatu lub dodanie do kremu maślanego, na przykład na bazie bezy szwajcarskiej – w ten sposób można zrobić bardzo smaczny krem karmelowy.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Barwniki spożywcze

Barwniki spożywcze

Co to są barwniki spożywcze? Barwniki spożywcze to substancje dodawane do żywności w celu zmiany jej koloru. Mogą być stosowane w produktach spożywczych w celu poprawy

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ