
Rodzaje kremów cukierniczych
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Sos karmelowy to słodki dodatek, który idealnie sprawdzi się jako polewa do deserów, takich jak lody, gofry, naleśniki czy ciasta. Niektórzy nawet słodzą nim kawę i popcorn! Próbowałeś kiedyś pralin z karmelowym nadzieniem? Są pyszne!
Jest to gęsty, kremowy sos, który zawdzięcza swój charakterystyczny smak cukrowi, który poddany został procesowi karmelizacji.
Sos karmelowy można także modyfikować, dodając do niego różne składniki, takie jak wanilia, cytryna czy likier. Można również dodać do niego orzechy, jak np. orzechy laskowe, co doda mu dodatkowego aromatu i chrupkości.
W sklepach spożywczych można znaleźć gotowe sosy karmelowe, które są dostępne w różnych wariantach smakowych i konsystencjach. Warto jednak zaznaczyć, że domowy sos karmelowy jest zwykle zdrowszą i tańszą opcją niż gotowe produkty.
Podsumowując, ten sos to przepyszny dodatek, który można wykorzystać w wielu deserach. Niezależnie od tego, czy wybierzesz gotowy produkt, czy zdecydujesz się na jego przygotowanie w domu, z pewnością umili on smak Twoich ulubionych słodkości!
Poniżej pokażemy Ci jak zrobić lekko solony karmel. Nasz przepis na solony karmel jest na bazie cukru, masła i śmietanki. Bardzo prosty i niezawodny!
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
30 minut
1 porcja
Drip
Podoba Ci się?
Kliknij w gwiazdkę!
Średnia 0 / 5. Ilość głosów 0
Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dołącz do nas już dzisiaj!
9 Responses
Właśnie zrobiłam i zastanawiam się czy ten sos dotrwa do tortu….pycha 🙂
Czy po wystygnięciu sos nada się na przełożenie nim biszkoptu? Pozdrawiam ?
Krem po schłodzeniu go w lodówce jest konsystencji gęstej pasty. Nada się na posmarowanie nim lekko blatu lub dodanie do kremu maślanego, na przykład na bazie bezy szwajcarskiej – w ten sposób można zrobić bardzo smaczny krem karmelowy.
Czy ma Pani przepis na karmelowy drip?
Czy jak zrobię z dodatkiem tego sosu krem ze śmietanką i mascarpone to muszę go jeszcze usztywniać żelatyną,żeby był stabilny ?
Czy zamiast sosu karmelowego można dodać masę kajmkową
Czy do czego można dodać kajmaku? Przepis na tej stronie jest na to jak zrobić sos karmelowy …
Ile czasu moze stac sos w lodowce??.
Długo, 2-3 miesiące.