Sernik truskawkowy, a może nawet sernik z truskawkami – powstał na zamówienie na urodziny, zamiast tradycyjnego tortu. Zawsze troszkę nie mogę uwierzyć, że ktoś może nie lubić tortu i chcieć jakiś inny wypiek na urodziny, ale istotnie, zdarzają mi się takie zamówienia. W takich sytuacjach często ratuje mnie tort musowy udekorowany elegancko i ozdobiony według jubileuszu.
Tym razem dostałam zamówienie konkretnie na sernik, a dodatki do niego mogłam dobrać sama. Zdecydowałam się na truskawki, ponieważ u mnie właśnie trwa sezon truskawkowy i staram się nacieszyć nimi na maksa, dodając je dosłownie do wszystkiego. Truskawki są wspaniałym owocem do wykorzystania w cukiernictwie. Są pyszne, śliczne i pasują do bardzo wielu innych smaków.
Bazą jest oczywiście mój ulubiony sernik nowojorski, ale można tu wykorzystać także inny sernik, jaki lubicie i jaki wam wychodzi. Truskawki trafiły na wierzch sernika, ale także do spodu, dzięki czemu smak jest wspaniale zbilansowany. Sernik truskawkowy sprawdzi wam się na wiele okazji, w tym także jako torcik.
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
8 godzin
16 porcji, forma fi21
Ciasto
Spód do sernika
Masa serowa
Góra truskawkowa
Spód do sernika
Masa serowa
Góra truskawkowa
Mój sernik z truskawkami musiał mieć także truskawkowy spód. Aby podkręcić smak spodu do sernika, dodałam liofilizowane truskawki – serio, to game changer!
Wystarczy je zmielić i wymieszać z resztą składników, a sernik zyska cudowny, owocowy twist. A jak już się wkręcisz, to liofilizowane maliny, mango czy borówki też świetnie się sprawdzą – kombinacji jest tyle, ile chcesz! Do tego możesz dopasować wierzch sernika z tym samym owocem, ale w świeżej wersji. Smakowa harmonia gwarantowana!
Sernik to prawdziwa klasyka i smakołyk, ale potrafi czasem napsuć krwi, jeśli coś pójdzie nie tak. Najczęstsze problemy? Pęknięcia i opadanie – brzmi znajomo? 😅 Pękanie sernika to często wina zbyt wysokiej temperatury lub zbyt długiego pieczenia, dlatego warto uważać na ustawienia piekarnika i czas pieczenia. Co do opadania, najczęściej dzieje się tak, gdy sernik dostaje szoku termicznego – czyli temperatura spada zbyt szybko po upieczeniu.
Mój trik? Po upieczeniu wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki, żeby temperatura opadała powoli i spokojnie. To działa!
Oto kilka dodatkowych wskazówek, które sprawią, że Twój sernik będzie idealny:
Mój sernik z truskawkami upiekłam w rancie włożonym w okrągłą formę. Oczywiście można użyć zwyczajnej tortownicy, chociaż wtedy odpada pieczenie w kąpieli wodnej.
Po upieczeniu nie wycinam sernika z formy ani go z niej nie wyciągam, ponieważ zostanie na górę wylana żelka truskawkowa. Sernik zostawiam w rancie do przestudzenia i na taki wylewamy przygotowaną truskawkową żelkę. Tak przygotowany odstawiam do lodówki aby żelka stężała.
Owoce na wierzchu sernika to świetny sposób na urozmaicenie smaku – możesz użyć prawie każdego! Ja robiłam już wersje z żurawiną (idealne na święta) i mango z marakują – pycha! Ale uwaga: nie przesadzaj z ilością owoców czy galaretki na wierzchu, bo to może się źle skończyć.
Pierwszy raz, kiedy zrobiłam wierzch truskawkowy, chciałam, żeby było baaardzo dużo truskawek – i co? Wierzch był za ciężki, oddzielił się i zjechał z sernika!
Za drugim razem zrobiłam cienką, lekką warstwę i wszystko trzymało się pięknie. Ale, szczerze mówiąc, nadal mam paranoję, że coś się zsunie, więc teraz zawsze kroję sernik przed podaniem klientom – i polecam ten trik!
Sernik najlepiej kroić, gdy jest dobrze schłodzony, wręcz zimny. Użyj prostego noża i wycieraj ostrze po każdym cięciu! Zaczynam od przecięcia sernika na pół, potem każdą połówkę na pół, potem ćwiartki na pół i tak dalej. Dzięki temu każdy kawałek wygląda idealnie, a galaretka na serniku zostaje na swoim miejscu!
Podoba Ci się?
Kliknij w gwiazdkę!
Średnia 5 / 5. Ilość głosów 2790
Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.