Szukaj

Sernik dyniowy

Sernik dyniowy to pyszne ciasto na bazie puree z dyni Hokkaido, które jest bardzo popularne jesienią, kiedy dynia jest w sezonie. Sernik dyniowy jest słodki, delikatny i aromatyczny dzięki dodatkowi przypraw takich jak cynamon i imbir. Składniki takie jak masło, jajka i mąka tworzą ciasto, które jest puszyste i jednocześnie kruche. Ciasteczkowy warkocz dodaje sernikowi dodatkowej tekstury i smaku. Sernik dyniowy jest łatwy w przygotowaniu i można go podać jako deser na rodzinne spotkanie lub jako smaczny dodatek do kawy. Warto spróbować tego pysznego sernika i poczuć smak jesieni w każdym kęsie!

Sernik dyniowy z dynią Hokkaido. Smak jest oryginalny, mocno wyczuwalny, trzeba po prostu lubić te klimaty dyniowe. Jeżeli wolicie coś delikatniejszego, mniej aromatycznego możecie ten przepis zrobić z inną dynią. Sernik dyniowy stworzyłam specjalnie dla Was. Opierałam się na swoich doświadczeniach z sernikami oraz czytałam wiele przepisów gdzie wykorzystana była dynia Hokkaido. To jest tylko propozycja smakowa, możecie sernik dyniowy zamienić na milion kombinacji. Powodzenia :)

Bożena Furdal
Bożena Furdal

O autorze

Właścicielka warsztatowej pracowni Czekolady nie oszukasz. Z wykształcenia Technolog żywienia, Psycholog, z miłości do słodkiej pasji Cukiernica. Największą miłością czekoladowej działalności Bożeny są warsztaty dla Dzieci. Wprowadziła na rynek szkolny, innowacyjny program warsztatowy. Tworzy dla dzieci ćwiczenia, kreatywnie przeplatając naukę z zabawą. Swobodnie wprowadza działania umiejętności społecznych, które spełniają bardzo ważną rolę w grupie. Spełnia się również jako Szkoleniowiec a zarazem pasjonata czekoladowych brył i ich ostrych kantów. Każdy tort zamieniłaby na nieszablonowy kształt. Prywatnie mama cukierniczej córki, konstruktywnie krytycznego syna, oraz kochana żona szczęśliwego męża.

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Robot planetarny lub ręczny
Rant
Papier do pieczenia
Szpatułka silikonowa

Przepis na sernik dyniowy

5/5

czas przygotowania

40 minut

ilość porcji

1 sernik fi24

kategoria

Sernik

Sernik dyniowy

Składniki

Ciasteczkowy spód

  • 180 g ciasteczek zbożowych z żurawiną (Belvita, Sante)
  • 120 g masła

Masa serowo dyniowa

  • 1 kg podwójnie zmielonego twarogu
  • 200 g puree z dyni
  • 1 skórka z otartej pomarańczy i sok
  • 6 żółtek
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 250 g cukru
  • 130 g masła
  • 70 g białej czekolady
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • duża szczypta soli

Sos żurawinowy

  • 300 g żurawiny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka likieru Grand Marnier opcjonalnie
  • sok z jednej pomarańczy

Ciasteczkowy warkocz

  • 180 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 1 małe jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Instrukcje

Ciasteczkowy spód

  1. Masło roztopić.
  2. Ciasteczka włożyć do malaksera i zmielić do konsystencji piasku.
  3. Przygotować rant lub blaszkę. Jeżeli używamy rantu, owinąć go szczelnie papierem do pieczenia. Wyłożyć dno rantu masą.
  4. Schować do lodówki na czas przygotowania masy serowo-dyniowej.

Puree z dyni

  1. Dynię umyć dokładnie i wydrążyć pestki.
  2. Pokroić na małe kawałki.
  3. Rozłożyć na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia, skórką do folii.
  4. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 40 minut.
  5. Kiedy dynia jest już miękka, zblendować do konsystencji puree.
  6. Dodać otartą skórkę z pomarańczy i sok. Dobrze wymieszać.

Ciasteczkowy warkocz

  1. Do misy miksera wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy cukier i jajko.
  2. Mieszamy składniki mieszadłem typu K.
  3. Dodajemy pokrojone, zimne masło i mieszamy do połączenia się składników.
  4. Kiedy ciasto jest gotowe, obwijamy folią i odstawiamy do lodówki.
  5. Schłodzone ciasto wałkujemy, wycinamy paski i pleciemy warkocz.

Masa serowo - dyniowa

  1. Masło rozpuścić.
  2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lub mikrofali.
  3. Do sporej miski dodać zmielony ser, żółtka, cukier. Zmiksować na gładką masę, na najniższych obrotach, tylko do połączenia składników.
  4. Dodać przesianą mąkę ziemniaczaną, puree z dyni, przyprawy i sól.
  5. Wymieszać do połączenia się składników.
  6. Dodać roztopione masło oraz czekoladę. Wymieszać szpatułką.
  7. Masę przełożyć do rantu, na górę ciasteczkowego spodu. Piec około 50 minut.
  8. Na ciasto serowe wyłożyć przygotowany warkocz ciasteczkowy i posmarować żółtkiem.
  9. Piec następne 10-15 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i uchylić drzwi i pozostawić w piekarniku przez następną godzinę.
  10. Wyciągnąć i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

Sos żurawinowy

  1. Żurawinę z odrobiną cukru gotujemy w rondlu (bez wody, same owoce) aż wszystkie owoce się rozpadną.
  2. Dodajemy sok z pomarańczy i Grand Marnier (likier jest opcjonalny).
  3. Przestudzoną wykładamy na ostudzony już sernik.

Tagi

Przydatne uwagi

  • Aby przygotować sernik dyniowy, do masy serowej używamy wszystkich składników w temperaturze pokojowej.
  • Który twaróg jest najlepszy do sernika? Ania Bilik powiada, że Piątnica najlepsza, dla mnie już teraz też!
  • Serniki piekę w specjalnych rantach do ciast i serników. Są niższe niż tradycyjne do pieczenia biszkoptów. Polecam DRanty 🙂
  • Proporcja na ciasteczkowy spód jest podana na sam spód. Jeżeli chcecie aby ciasteczkowe były również boki, podwójcie ilość składników.
  • Używam czekolady Cellebaut CW2. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Jeżeli nie masz czasu, rozpuść ją w mikrofali.
  • Czas pieczenia zależy od Waszego piekarnika. Warto sprawdzić czy Wasz piekarnik utrzymuje odpowiednią temperaturę – kliknij TUTAJ i zobacz jak to zrobić. Mój to wariat, czasem wyjmuję wcześniej. Nikt nie lubi tego słowa ,,obserwuj”. Czasem jednak nie tylko w służbie zdrowa się przydaje. Więc obserwuj! Sernik nie rośnie, sernik się piecze!
  • Do “podkręcenia” smaku sosu żurawionowego można do niego dodać łyżeczkę lub dwie pomarańczowego likieru Grand Marnier.
  • Sos żurawionowy jest również pysznym dodatkiem do potraw z indyka. Magda mówi, że w USA to tradycyjna przystawka na wieczerzy z okazji Święta Dziękczynienia.
Sernik dyniowy

Artykuły, które mogą Ci się przydać

najlepsze desery i ciasta na Boże Narodzenie
Najlepsze desery i ciasta na Boże Narodzenie

Przypnij na pinterest

Sernik dyniowy

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

3 Responses

  1. Wiedziałam, że na Akademii Tortu się nie zawiodę 🙂 Wczoraj jedliśmy przepyszny sernik dyniowy w restauracji i oczywiście znalazłam tutaj przepis.
    Jak tylko wrócimy do domu, będzie to mój pierwszy wypiek 🙂
    Dziękuję Magdo!

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Sernik dyniowy

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto
Państwo
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.
Magdalenki pistacjowe