black Friday

-20%

KOD: BF2021

koniec za

Godziny
Minuty
Sekundy

Sernik dyniowy

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Sernik dyniowy z dynią Hokkaido. Smak jest oryginalny, mocno wyczuwalny, trzeba po prostu lubić te klimaty dyniowe. Jeżeli wolicie coś delikatniejszego, mniej aromatycznego możecie ten przepis zrobić z inną dynią. Sernik dyniowy stworzyłam specjalnie dla Was. Opierałam sie na swoich doświadczeniach z sernikami oraz czytałam wiele przepisów gdzie wykorzystana była dynia Hokkaido. To jest tylko propozycja smakowa, możecie ten sernik zamienić na milion kombinacji. Powodzenia:).

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu CakeRoom. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Blaszka do pieczenia, Papier do pieczenia, Robot planetarny lub ręczny, Szpatułka
Brak plików do pobrania.

Przepis na sernik dyniowy

Sernik dyniowy

Bożena Furdal
Pyszny sernik dyniowy z dynią Hokkaido, na ciasteczkowym spodzie z dodatkiem sosu z żurawin. Zobacz nasz przepis na idealny sernik dyniowy!
Prep Time 30 mins
Cook Time 1 hr 15 mins
Total Time 1 hr 45 mins
Course Deser
Cuisine Polska
Servings 1 blaszka fi24

Składniki
  

Ciasteczkowy spód

  • 180 g ciasteczek zbożowych z żurawiną (Belvita, Sante)
  • 120 g masła

Masa serowo dyniowa

  • 1 kg podwójnie zmielonego twarogu
  • 200 g puree z dyni
  • 1 skórka z otartej pomarańczy i sok
  • 6 żółtek
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 250 g cukru
  • 130 g masła
  • 70 g białej czekolady
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • duża szczypta soli

Sos żurawinowy

  • 300 g żurawiny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka likieru Grand Marnier opcjonalnie
  • sok z jednej pomarańczy

Ciasteczkowy warkocz

  • 180 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 1 małe jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Instrukcje
 

Ciasteczkowy spód

  • Masło roztopić.
  • Ciasteczka włożyć do malaksera i zmielić do konsystencji piasku.
  • Przygotować rant lub blaszkę. Jeżeli używamy rantu, owinąć go szczelnie papierem do pieczenia. Wyłożyć dno rantu masą.
  • Schować do lodówki na czas przygotowania masy serowo-dyniowej.

Puree z dyni

  • Dynię umyć dokładnie i wydrążyć pestki.
  • Pokroić na małe kawałki. 
  • Rozłożyć na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia, skórką do folii.
  • Piec w temperaturze 160 stopni przez około 40 minut.
  • Kiedy dynia jest już miękka, zblendować do konsystencji puree.
  • Dodać otartą skórkę z pomarańczy i sok. Dobrze wymieszać.

Ciasteczkowy warkocz

  • Do misy miksera wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy cukier i jajko. 
  • Mieszamy składniki mieszczadłem typu K.
  • Dodajemy pokrojone, zimne masło i mieszamy do połączenia się składników.
  • Kiedy ciasto jest gotowe, obwijamy folią i odstawiamy do lodówki.
  • Schłodzone ciasto wałkujemy, wycinamy paski i pleciemy warkocz.

Masa serowo - dyniowa

  • Masło rozpuścić.
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lub mikrofali.
  • Do sporej miski dodać zmielony ser, żółtka, cukier. Zmiksować na gładką masę, na najniższych obrotach, tylko do połączenia składników. 
  • Dadać przesianą mąkę ziemniaczaną, puree z dyni, przyprawy i sól.
  • Wymieszać do połączenia się składników.
  • Dodać roztopione masło oraz czekoladę. Wymieszać szpatułą.
  • Masę przełożyć do rantu, na górę ciasteczkowego spodu. Piec około 50 minut.
  • Na ciasto serowe wyłożyć przygotowany warkocz ciasteczkowy i posmarować żółtkiem.
  • Piec następne 10-15 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i uchylić drzwi i pozostawić w piekarniku przez następną godzinę.
  • Wyciągnąć i pozostwić do całkowietego wystygnięcia.

Sos żurawinowy

  • Żurawinę z odrobiną cukru gotujemy w rondlu (bez wody, same owoce) aż wszystkie owoce się rozpadną.
  • Dodajemy sok z pomarańczy i Grand Marnier (likier jest opcjonalny).
  • Przestudzoną wykładamy na ostudzony już sernik.
Keyword sernik
Tried this recipe?Let us know how it was!

Przydatne uwagi

  • Do masy serowej używamy wszystkich składników w temperaturze pokojowej.
  • Który twaróg jest najlepszy do sernika? Ania Bilik powiada, że Piątnica najlepsza, dla mnie już teraz też!
  • Serniki piekę w specjalnych rantach do ciast i serników. Są niższe niż tradycyjne do pieczenia biszkoptów. Polecam DRanty 🙂
  • Proporcja na ciasteczkowy spód jest podana na sam spód. Jeżeli chcecie aby ciasteczkowe były również boki, podwójcie ilość składników.
  • Używam czekolady Cellebaut CW2. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Jeżeli nie masz czasu rozpuść ją w mikrofali.
  • Czas pieczenia zależy od Waszego piekarnika. Warto sprawdzić czy Wasz piekarnik utrzymuje odpowiednią temperaturę – kliknij TUTAJ i zobacz jak to zrobić. Mój to wariat, czasem wyjmuję wcześniej. Nikt nie lubi tego słowa ,,obserwuj”. Czasem jednak nie tylko w służbie zdrowa się przydaje. Więc obserwuj! Sernik nie rośnie, sernik się piecze!
  • Do “podkręcenia” smaku sosu żurawionowego można do niego dodać łyżeczkę lub dwie pomarańczowego likeiru Grand Marnier.
  • Sos żurawionowy jest również pysznym dodatkiem do potraw z indyka. Magda mówi, że w USA to tradycyjna tradycyjna przystawka na wieczerzy
    z okazji Święta Dziękczynienia.

Przypnij na pinterest

Sernik dyniowy pin

2 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

AkademiaTortu-LogoRound.png

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Najnowsze tutoriale

koniec za

Godziny
Minuty
Sekundy