Sernik dyniowy

Sernik dyniowy z dynią Hokkaido. Smak jest oryginalny, mocno wyczuwalny, trzeba po prostu lubić te klimaty dyniowe. Jeżeli wolicie coś delikatniejszego, mniej aromatycznego możecie ten przepis zrobić z inną dynią. Sernik dyniowy stworzyłam specjalnie dla Was. Opierałam sie na swoich doświadczeniach z sernikami oraz czytałam wiele przepisów gdzie wykorzystana była dynia Hokkaido. To jest tylko propozycja smakowa, możecie ten sernik zamienić na milion kombinacji. Powodzenia:).

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu CakeRoom. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Blaszka do pieczenia, Papier do pieczenia, Robot planetarny lub ręczny, Szpatułka
Brak plików do pobrania.
Sernik dyniowy przepis

Słodkie Oskary 2021

Finaliści Słodkich Oskarów zostali wybrani! Spośród zgłoszonych przez Was kandydatów, prezentujemy tych, którzy otrzymali najwiecej zgłoszeń. Teraz wszystko już w Waszych rękach – zagłosujcie na mistrza w każdej kategorii i wyłońcie Gwiazdę Roku 2021!

Wśród uczestników zabawy rozlosujemy fajne nagrody!

  • Każdy uczestnik może oddać jeden głos co 24 godziny.
  • Potwierdzenie o udziale zostanie wysłane na podany przez Ciebie adres email. 
  • Jeżeli nie dostałeś emaila, sprawdź Swój folder spam.
  • Nasza strona używa plików cookies. Kontynuując korzystanie z naszej witryny, akceptujesz naszą Politykę Prywatności.

Przepis na sernik dyniowy

 

Sernik dyniowy

Bożena Furdal
Pyszny sernik dyniowy z dynią Hokkaido, na ciasteczkowym spodzie z dodatkiem sosu z żurawin. Zobacz nasz przepis na idealny sernik dyniowy!
porcje 1 blaszka fi24
kategoria Deser

Składniki
  

Ciasteczkowy spód

  • 180 g ciasteczek zbożowych z żurawiną (Belvita, Sante)
  • 120 g masła

Masa serowo dyniowa

  • 1 kg podwójnie zmielonego twarogu
  • 200 g puree z dyni
  • 1 skórka z otartej pomarańczy i sok
  • 6 żółtek
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 250 g cukru
  • 130 g masła
  • 70 g białej czekolady
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • duża szczypta soli

Sos żurawinowy

  • 300 g żurawiny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka likieru Grand Marnier opcjonalnie
  • sok z jednej pomarańczy

Ciasteczkowy warkocz

  • 180 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 1 małe jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Instrukcje
 

Ciasteczkowy spód

  • Masło roztopić.
  • Ciasteczka włożyć do malaksera i zmielić do konsystencji piasku.
  • Przygotować rant lub blaszkę. Jeżeli używamy rantu, owinąć go szczelnie papierem do pieczenia. Wyłożyć dno rantu masą.
  • Schować do lodówki na czas przygotowania masy serowo-dyniowej.

Puree z dyni

  • Dynię umyć dokładnie i wydrążyć pestki.
  • Pokroić na małe kawałki. 
  • Rozłożyć na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia, skórką do folii.
  • Piec w temperaturze 160 stopni przez około 40 minut.
  • Kiedy dynia jest już miękka, zblendować do konsystencji puree.
  • Dodać otartą skórkę z pomarańczy i sok. Dobrze wymieszać.

Ciasteczkowy warkocz

  • Do misy miksera wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy cukier i jajko. 
  • Mieszamy składniki mieszczadłem typu K.
  • Dodajemy pokrojone, zimne masło i mieszamy do połączenia się składników.
  • Kiedy ciasto jest gotowe, obwijamy folią i odstawiamy do lodówki.
  • Schłodzone ciasto wałkujemy, wycinamy paski i pleciemy warkocz.

Masa serowo - dyniowa

  • Masło rozpuścić.
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lub mikrofali.
  • Do sporej miski dodać zmielony ser, żółtka, cukier. Zmiksować na gładką masę, na najniższych obrotach, tylko do połączenia składników. 
  • Dadać przesianą mąkę ziemniaczaną, puree z dyni, przyprawy i sól.
  • Wymieszać do połączenia się składników.
  • Dodać roztopione masło oraz czekoladę. Wymieszać szpatułą.
  • Masę przełożyć do rantu, na górę ciasteczkowego spodu. Piec około 50 minut.
  • Na ciasto serowe wyłożyć przygotowany warkocz ciasteczkowy i posmarować żółtkiem.
  • Piec następne 10-15 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i uchylić drzwi i pozostawić w piekarniku przez następną godzinę.
  • Wyciągnąć i pozostwić do całkowietego wystygnięcia.

Sos żurawinowy

  • Żurawinę z odrobiną cukru gotujemy w rondlu (bez wody, same owoce) aż wszystkie owoce się rozpadną.
  • Dodajemy sok z pomarańczy i Grand Marnier (likier jest opcjonalny).
  • Przestudzoną wykładamy na ostudzony już sernik.

Przydatne uwagi

  • Do masy serowej używamy wszystkich składników w temperaturze pokojowej.
  • Który twaróg jest najlepszy do sernika? Ania Bilik powiada, że Piątnica najlepsza, dla mnie już teraz też!
  • Serniki piekę w specjalnych rantach do ciast i serników. Są niższe niż tradycyjne do pieczenia biszkoptów. Polecam DRanty 🙂
  • Proporcja na ciasteczkowy spód jest podana na sam spód. Jeżeli chcecie aby ciasteczkowe były również boki, podwójcie ilość składników.
  • Używam czekolady Cellebaut CW2. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Jeżeli nie masz czasu, rozpuść ją w mikrofali.
  • Czas pieczenia zależy od Waszego piekarnika. Warto sprawdzić czy Wasz piekarnik utrzymuje odpowiednią temperaturę – kliknij TUTAJ i zobacz jak to zrobić. Mój to wariat, czasem wyjmuję wcześniej. Nikt nie lubi tego słowa ,,obserwuj”. Czasem jednak nie tylko w służbie zdrowa się przydaje. Więc obserwuj! Sernik nie rośnie, sernik się piecze!
  • Do “podkręcenia” smaku sosu żurawionowego można do niego dodać łyżeczkę lub dwie pomarańczowego likieru Grand Marnier.
  • Sos żurawionowy jest również pysznym dodatkiem do potraw z indyka. Magda mówi, że w USA to tradycyjna tradycyjna przystawka na wieczerzy z okazji Święta Dziękczynienia.

Przypnij na pinterest

Sernik dyniowy pin

2 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Dołącz do Akademii Tortu!

Akademia Tortu

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl-Logo-Rnd.png

Co nowego na Blogu

Torty komunijne 2022
Blog
Magda Kubiś

Torty komunijne 2022

Sezon komunijny kiedyś był zdecydowanie majowy, teraz trochę nam się rozciągnął – trwa od kwietnia do września, a nawet i w inne miesiące zdarzają się

Czytaj więcej »

Najnowsze tutoriale