20% OFF

Kod: BF2020

Dni
Godziny
Minuty
Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on email

Sernik dyniowy

Sernik z dynią Hokkaido. Smak jest oryginalny, mocno wyczuwalny, trzeba po prostu lubić te klimaty dyniowe. Jeżeli wolicie coś delikatniejszego, mniej aromatycznego możecie ten przepis zrobić z inną dynią. Sernik dyniowy stworzyłam specjalnie dla Was. Opierałam sie na swoich doświadczeniach z sernikami oraz czytałam wiele przepisów gdzie wykorzystana była dynia Hokkaido. To jest tylko propozycja smakowa, możecie ten sernik zamienić na milion kombinacji. Powodzenia:).

Właściciełka wymarzonej pracowni tortów artystycznych “Czekolady nie oszukasz”, gdzie łączy swoją słodką pasję z miłością do dzieci. Szczęśliwa żona i mama dwojga dzieci. Syn, Mateusz jest osobistym krytykiem kulinarnym, Zosia niezastąpionym menadżerem. Z wykształcenia kucharz i psycholożka, z zamiłowania entuzjasta słodkości w każdym formacie. 

Dynia

Przepis na sernik z dyni

Sernik dyniowy
5 od 1 głos
Drukuj

Sernik dyniowy

Pyszny sernik z dynią Hokkaido, na ciasteczkowym spodzie z dodatkiem sosu z żurawin.

Kurs Deser
Kuchnia Polska
Słowo kluczowe sernik
30 minut
Czas gotowania 1 godzina 15 minut
1 godzina 45 minut
Porcje 1 blaszka fi24
Autor Bożena Furdal

Składniki

Ciasteczkowy spód

  • 180 g ciasteczek zbożowych z żurawiną (Belvita, Sante)
  • 120 g masła

Masa serowo dyniowa

  • 1 kg podwójnie zmielonego twarogu
  • 200 g puree z dyni
  • 1 skórka z otartej pomarańczy i sok
  • 6 żółtek
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 250 g cukru
  • 130 g masła
  • 70 g białej czekolady
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • duża szczypta soli

Sos żurawinowy

  • 300 g żurawiny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka likieru Grand Marnier opcjonalnie
  • sok z jednej pomarańczy

Ciasteczkowy warkocz

  • 180 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 1 małe jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Instrukcje

Ciasteczkowy spód

  1. Masło roztopić.

  2. Ciasteczka włożyć do malaksera i zmielić do konsystencji piasku.

  3. Przygotować rant lub blaszkę. Jeżeli używamy rantu, owinąć go szczelnie papierem do pieczenia. Wyłożyć dno rantu masą.

  4. Schować do lodówki na czas przygotowania masy serowo-dyniowej.

Puree z dyni

  1. Dynię umyć dokładnie i wydrążyć pestki.

  2. Pokroić na małe kawałki. 

  3. Rozłożyć na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia, skórką do folii.

  4. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 40 minut.

  5. Kiedy dynia jest już miękka, zblendować do konsystencji puree.

  6. Dodać otartą skórkę z pomarańczy i sok. Dobrze wymieszać.

Ciasteczkowy warkocz

  1. Do misy miksera wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy cukier i jajko. 

  2. Mieszamy składniki mieszczadłem typu K.

  3. Dodajemy pokrojone, zimne masło i mieszamy do połączenia się składników.

  4. Kiedy ciasto jest gotowe, obwijamy folią i odstawiamy do lodówki.

  5. Schłodzone ciasto wałkujemy, wycinamy paski i pleciemy warkocz.

Masa serowo - dyniowa

  1. Masło rozpuścić.

  2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lub mikrofali.

  3. Do sporej miski dodać zmielony ser, żółtka, cukier. Zmiksować na gładką masę, na najniższych obrotach, tylko do połączenia składników. 

  4. Dadać przesianą mąkę ziemniaczaną, puree z dyni, przyprawy i sól.

  5. Wymieszać do połączenia się składników.

  6. Dodać roztopione masło oraz czekoladę. Wymieszać szpatułą.

  7. Masę przełożyć do rantu, na górę ciasteczkowego spodu. Piec około 50 minut.

  8. Na ciasto serowe wyłożyć przygotowany warkocz ciasteczkowy i posmarować żółtkiem.

  9. Piec następne 10-15 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i uchylić drzwi i pozostawić w piekarniku przez następną godzinę.

  10. Wyciągnąć i pozostwić do całkowietego wystygnięcia.

Sos żurawinowy

  1. Żurawinę z odrobiną cukru gotujemy w rondlu (bez wody, same owoce) aż wszystkie owoce się rozpadną.

  2. Dodajemy sok z pomarańczy i Grand Marnier (likier jest opcjonalny).

  3. Przestudzoną wykładamy na ostudzony już sernik.

Przydatne uwagi...

  • Do masy serowej używamy wszystkich składników w temperaturze pokojowej.
  • Który twaróg jest najlepszy do sernika? Ania Bilik powiada, że Piątnica najlepsza, dla mnie już teraz też!
  • Serniki piekę w specjalnych rantach do ciast i serników. Są niższe niż tradycyjne do pieczenia biszkoptów. Polecam DRanty 🙂
  • Proporcja na ciasteczkowy spód jest podana na sam spód. Jeżeli chcecie aby ciasteczkowe były również boki, podwójcie ilość składników.
  • Używam czekolady Cellebaut CW2. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Jeżeli nie masz czasu rozpuść ją w mikrofali.
  • Czas pieczenia zależy od Waszego piekarnika. Warto sprawdzić czy Wasz piekarnik utrzymuje odpowiednią temperaturę – kliknij TUTAJ i zobacz jak to zrobić. Mój to wariat, czasem wyjmuję wcześniej. Nikt nie lubi tego słowa ,,obserwuj”. Czasem jednak nie tylko w służbie zdrowa się przydaje. Więc obserwuj! Sernik nie rośnie, sernik się piecze!
  • Do “podkręcenia” smaku sosu żurawionowego można do niego dodać łyżeczkę lub dwie pomarańczowego likeiru Grand Marnier.
  • Sos żurawionowy jest również pysznym dodatkiem do potraw z indyka. Magda mówi, że w USA to tradycyjna tradycyjna przystawka na wieczerzy
    z okazji Święta Dziękczynienia.

Przypnij na Pinterest!

Podoba Ci się? Udostępnij Przepis!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Zobacz najnowsze tutoriale

2 odpowiedzi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ocena




Akademia Tortu O mnie


O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!




Dołącz do Akademii Tortu!

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Sprawdź nasze subskrypcje i dołącz już dzisiaj!





Zajrzyj do sklepu Akademii Tortu





Logowanie

Black
friday

Wszystko co mamy w ofercie!

20% taniej!

Kod: BF2020