Szukaj

Pasta pistacjowa

Pasta pistacjowa to pyszna i zdrowa wersja produktu sklepowego, który warto zrobić samodzielnie w domu. Odkąd zaczęłam samodzielnie przygotowywać pasty z orzechów w domu, całkowicie przerzuciłam się na tę bezpieczną wersję. Przede wszystkim doceniam to, że panuję nad składem takiej pasty – robiąc ją w domu mam pewność, że to po prostu 100% orzechów, z pominięciem wszelkich polepszaczy, stabilizatorów, emulgatorów, cukru, tłuszczu etc. W czasach, gdy znakomita większość dzieci ma objawy nietolerancji, taka domowa produkcja ma szansę trochę rozszerzyć ich dietę. Często okazuje się, że to nie orzechy uczulają w paście, a sztuczne dodatki.

Pasta pistacjowa jest wspaniała i w wersji posolonej i saute. Robię swoje pasty zarówno z solonych jak i niesolonych pistacji, zawsze znika jak sen złoty, nawet gdy akurat nie piekę czego pistacjowego. Oczywiście przy temacie past orzechowych zawsze pojawia się kwestia sprzętu, w jakim je przygotowujemy, bo tutaj rzeczywiście potrzebny jest mocny robot – czy to blender, czy Thermomix, Vitamix, czy co tam macie na stanie. Od mocy używanego sprzętu zależy przede wszystkim konsystencja docelowej pasty – im mocniejszy sprzęt, tym gładszą pastę uda się Wam uzyskać nie paląc silnika maszyny.

Pasja pistacjowa świetnie nadaje się do kremów i musów, do wypełniania i dekoracji. Używam jej do sernika pistacjowego, ganache pistacjowego i tego tortu musowego.

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Szpatułka silikonowa
  • Malakser / młynek

Pasta pistacjowa domowej roboty

5/5

czas przygotowania

30 minut

ilość porcji

1 porcja

kategoria

Pasta pistacjowa domowej roboty

Składniki

  • 400 g pistacji prażonych (mogą być solone)

Instrukcje

  1. Pistacje włożyć do rondla, zalać wodą i pogotować około 5 minut.
  2. Odcedzić, przesypać na bawełnianą ściereczkę lub papierowy ręcznik.
  3. Potrzeć między warstwami ręcznika, tak aby większość brązowych skórek zeszła z pistacji.
  4. Pistacje oczyścić z reszty skórek.
  5. Przełożyć do malaksera lub Thermomiksa i rozdrobnić.
  6. Zebrać szpatułką z brzegów i znów zblendować parę sekund. Proces powtarzać aż z pistacji zrobi się pasta i będzie widać wydzielający się olej.
  7. Przełożyć do słoika i trzymać w lodówce.

Tagi

Jak zrobić pastę pistacjową domowej roboty

Ostatnio zrobiłam pastę pistacjową i chcę się podzielić z Wami, jak łatwo możecie ją zrobić sami w domu!  Użyłam prażonych, solonych pistacji, które były jeszcze w łupinkach – miałam takie w domu, więc postanowiłam je wykorzystać. Najpierw obrałam pistacje, a potem zagotowałam je przez około 5 minut. To sprawiło, że skórki łatwo zeszły, a pistacje były gotowe do dalszej obróbki.

Kolejny krok to blendowanie. Wrzuciłam pistacje do Thermomixa (ale możecie użyć dowolnego robota kuchennego) i najpierw rozdrobniłam je na średnich obrotach, aby pokroić je na małe kawałki. Następnie zebrałam to, co się osadziło na bokach i blendowałam jeszcze przez około 30 sekund. Znowu zeskrobałam boki i blendowałam ponownie. Powtarzałam ten proces, aż zauważyłam, że pistacje zaczynają wydzielać olej i masa zaczyna być bardziej kremowa.

Gotową pastę przełożyłam do słoika – w lodówce może się spokojnie przechowywać przez dłuższy czas. Jeśli pasta wyjdzie Wam zbyt gęsta, możecie dodać łyżkę oleju, np. z awokado lub winogronowego – ważne, żeby był to olej o delikatnym smaku.

Jeśli chcecie przyspieszyć proces, możecie użyć pistacji, które są już obrane i blanszowane – to naprawdę skróci czas przygotowania. Ja po prostu wykorzystałam to, co miałam pod ręką.

Mam nadzieję, że spróbujecie zrobić swoją własną pastę pistacjową – smakuje niesamowicie!

Pasta pistacjowa-1
Pistacje obgotować przez około 5 minut.
Pasta pistacjowa-3
Odcedzić.
Pasta pistacjowa-4
Przełożyć na bawełniany lub papierowy ręcznik.
Pasta pistacjowa-5
Pocierać między końcami ręcznika aż...
Pasta pistacjowa-6
większość skórek zejdzie.
Pasta pistacjowa-7
Pistacje oczyścić z resztek skórek.
Pasta pistacjowa-6-2
Przełożyć do malaksera.
Pasta pistacjowa-7-2
Zblendować na drobne kawałeczki i zebrać szpatułką z boków misy.
Pasta pistacjowa-8
Znów zblendować.
Pasta pistacjowa-9
Proces powtarzać aż z pistacji zacznie się robić pasta i będzie widać wydzielający się olej.

Przydatne uwagi

  • Pasta pistacjowa domowej roboty jest gęsta a jej tekstura będzie zależeć od tego jak mocno zblędujecie pistacje.
  • Do przygotowania pasty pistacjowej najlepiej użyć silnego malaksera – Thermomix się sprawdza idealnie.
  • Można użyć solonych prażonych pistacji – pistacje po zagotowaniu nie będą już tak słone.

Przepisy, o których wspomnieliśmy

Pistacjowy sernik ricotta
Pistacjowy sernik ricotta
Tarta pistacjowa z pomarańczą
Tarta pistacjowa z pomarańczą

Artykuły, które mogą Ci się przydać

smaki kremów
Które smaki kremów do tortu do siebie pasują

Przypnij na pinterest

Pasta pistacjowa domowej roboty

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Pasta pistacjowa

29 zł

1
DALEJ
2
Last Page
Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.
Magdalenki pistacjowe