Szukaj

Pistacjowy sernik ricotta

Ostatnio odnalazłam w lodówce spory zapas otwartej już ricotty, resztkę mascarpone i żółtka, które mi zostały po makaronikach. Ricotta jest delikatnym wyrobem, wymaga szybkiego spożytkowania, więc uznałam, że te oto produkty będą stanowiły bazę dla mojej wyobraźni. Znalazłam także własnej roboty pastę pistacjową z solonych prażonych pistacji, która uzupełniła ten zestaw. Pistacjowy sernik z ricotty zmaterializował się w mojej wyobraźni. 

Okazał się zachwycający, o delikatnej, kremowej teksturze. Miękki i aksamitny, nie tak zwarty jak serniki z twarogu. Jako projekt no waste wygrał wszystkie zawody – przepyszny, rozpływający się w ustach. Udekorowany na szybko polewą z białej czekolady i płatkami hibiskusa.

Pistacjowy sernik ricotta zniknął w mgnieniu oka, ledwie zdążyłam ze zdjęciem!

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Blender ręczny
Robot planetarny lub ręczny
Rant
Papier do pieczenia
Szpatułka silikonowa

Pistacjowy sernik ricotta z mascarpone

5/5

czas przygotowania

30 minut

ilość porcji

12

kategoria

Ciasto

Pistacjowy sernik ricotta

Składniki

  • 750 g sera ricotta
  • 250 g sera mascarpone
  • 125 g cukru kryształu
  • 325 g pasty pistacjowej
  • 2 łyżki skrobii kukurydzianej
  • 7 żółtek jaj kurzych
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Instrukcje

  1. Pastę pistacjową przygotowałam z solonych, prażonych pistacji, które zmieliłam w malakserze na gęstą masę.
  2. Żółtka i pastę, jeśli jest bardzo gęsta, warto rozbić razem mikserem, tak aby pasta pistacjowa była lejąca (to pomoże jej wymieszać się z serem).
  3. Ser ricotta i ser mascarpone, cukier, skrobię kukurydzianą i ekstrakt z wanilii włożyć do misy miksera i wymieszać do połączenia się składników.
  4. Dodać pastę pistacjową z żółtkami i dobrze wymieszać.
  5. Masę wylać do przygotowanej formy i piec około 90 minut w 165 C (około 325 F). Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić lekko drzwiczki i pozostawić sernik do całkowitego wystudzenia.

Tagi

Przydatne uwagi

  • Pastę pistacjową przygotowałam sama mieląc prażone, solone pistacje. Takie akurat miałam na stanie. Można oczywiście użyć gotowej pasty pistacjowej. Zauważyłam, że pasta pistacjowa mojej własnej roboty wyszła mi bardzo gęsta w porównaniu do kupnej pasty pistacjowej. Sernik ricotta, ze względu na rodzaj sera w nim użyty, jest bardzo kremowy więc polecam również przygotować swoją pastę pistacjową, bo obawiam się, że kupna pasta pistacjowa, która jest zdecydowanie rzadszej konsystencji może spowodować, że sernik będzie zbyt luźny… Są to jednak tylko moje podejrzenia, których na dzień dzisiejszy nie miałam jeszcze okazji przetestować.
  • Mój sernik pistacjowy ricotta nie ma spodu. Jeżeli chcecie spód to można przygotować go tak samo jak spód do sernika nowojorskiego ale użyć pistacji zamiast orzechów pekan, lub przygotować chrupki spód pistacjowy tak jak zrobiłam to do sernika pistacjowego.
Pistacjowy sernik ricotta

Artykuły, które mogą Ci się przydać

Jak zrobić słodki stół
Jak zrobić słodki stół

Przypnij na pinterest

Pistacjowy sernik ricotta z mascarpone Pin

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Pistacjowy sernik ricotta

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto
Państwo
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.
Magdalenki pistacjowe