
Co zrobić z białek?
Znasz to uczucie, kiedy robisz pyszny krem pâtissière albo korpusy do tartaletek z kruchego ciasta czy lemon curd… i zostajesz z miską pełną białek? Co
Makowiec zawijany – tradycyjny świąteczny makowiec, w niektórych rejonach zwany także struclą makową. Makowiec zawijany to drożdżowe ciasto zwinięte z pysznym makowym nadzieniem z dodatkiem bakalii, kandyzowanych owoców i odrobiny rumu. Wilgotny, ale nie lepiący się, ładnie się kroi i z dnia na dzień jest coraz lepszy. Polukrowany, obsypany hojnie rodzynkami i płatkami migdałów – kwintesencja świąt!
Tym sprawdzonym przepisem podzielił się z nami Maciej Wiśniewski. Więcej świątecznych przepisów znajdziecie w jego książce pt. Kreacje Świąteczne.
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
60 minut
4 rolady
Ciasto
Rozczyn
Ciasto drożdżowe
Masa makowa
Do posypania
Rozczyn
Mleko z cukrem podgrzać do 27C.
Dodać drożdże i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia składników.
Dodać mąkę i wymieszać do konsystencji gęstej śmietany.
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto drożdżowe
Do misy miksera wsypać mąkę 1, rozczyn, jaja, żółtka i cukier.
Ciasto wyrabiać hakiem do uzyskania jednolitej konsystencji, dosypując powoli mąkę 2.
Gdy ciasto zostanie wyrobione dodać masło w temperaturze pokojowej, śmietanę i aromat migdałowy.
Mieszać do uzyskania jednolitego, lśniącego ciasta.
Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Kiedy ciasto wyrośnie, podzielić je na porcje po 400g. Każdą porcję rozwałkować na kształt prostokąta.
Masa makowa
Mak wypłukać w zimnej wodzie.
Wypłukany mak umieścić w rondlu, zalać wodą i ugotować i odcedzić.
Odcedzony mak zmielić. Można użyć do tego Thermomix. Wystudzić.
Mak wymieszać z resztą składników, zabezpieczyć i odstawić do lodówki na 8h.
Wykonanie
Na rozwałkowane do kształtu ciasto nałożyć 900 g masy makowej i rozsmarować po całej jego powierzchni.
Zwinąć w formie rolady.
Baton przełożyć na pergamin i owinąć dwukrotnie.
Makowce odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 30 minut.
Piec w temperaturze 150C przez około 50-60 minut.
Wystudzone makowce posmarować lukrem i udekorować bakaliami wedle uznania.
Podoba Ci się?
Kliknij w gwiazdkę!
Średnia 5 / 5. Ilość głosów 1
Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Znasz to uczucie, kiedy robisz pyszny krem pâtissière albo korpusy do tartaletek z kruchego ciasta czy lemon curd… i zostajesz z miską pełną białek? Co
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dołącz do nas już dzisiaj!