Krem z czarnej porzeczki – dla mnie na zawsze na podium po czekoladowym i waniliowym – klasyk i niekwestionowany bohater naszego dzieciństwa. Choć w ostatnim czasie jego gwiazda nieco zbladła, to każda torciarka i każdy torciarz docenia ogromne walory tego smaku.
Krem z czarnej porzeczki jest orzeźwiający, o charakterystycznym cierpkim smaku. Czarne porzeczki idealnie odnajdują się w dekadenckich połączeniach z czekoladą, chałwą czy kawą. Świetnie przełamują słodkie i mdlące smaki, nadają wypiekom pikanterii. Wyrazisty smak czarnych porzeczek nie da się pomylić z żadnym innym. Mi kojarzy się z dzieciństwem i trochę przyciężkawymi tortami z czasów, o których myślę z nostalgią.
Najbardziej lubię korzystać ze świeżych owoców czarnej porzeczki. Mają bardzo intensywny zapach, nie potrzebują dodatkowych aromatów i cieszą czy pięknym kolorem. Koniecznie go wypróbujcie, to kwintesencja lata!
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
30 minut
1 przełożenie fi18
Do dekoracji babeczek
Podoba Ci się?
Kliknij w gwiazdkę!
Średnia 4 / 5. Ilość głosów 2570
Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
18 Responses
Witam. Na jaką średnicę wystarczą proporcje na krem porzeczkowy? ile przełożeń uzyskam?
Dziękuję za pomoc. Małgosia
Witam.W skaldzie jest 1 lyzeczka maki ziemniaczanej,a w instrukcji jest 1 lyzeczka zelatyny.To jak ma byc?
Na jakie fi są te proporcje? Czy można zamiast samego mascarpone dać pół na pół ze śmietaną?
Czy potrzeba żelatyny czy mąki ziemniaczanej ? Jeżeli żelatyny to ile dokładnie gram ?
Na jakie fi jest ten krem?
Magdo, tak jak jest podane w przepisie, czyli mąka ziemniaczana. Krem jest na bazie serka mascarpone wiec jest juz wystarczajaco stabilny i żelatyn jest zbędna.
Tylko w instrukcji mowa jest o żelatynie i stąd moje pytanie było bo straciłam orientacje ??
P.S. Strasznie się cieszę, że trafiłam na Pani stronę ? Testuje różne kombinacje smakowe i wszystkie z Pani strony są strzałem w dziesiątkę ?
Czy porzeczek można użyć mrożonych? Na jaką średnicę tortu jest podana ilość składników?
Można z mrożonych. Starczy na fi20 ale wszystko zależy jak wysoka będzie Twoja warstwa kremu.
Potrzebuje na co najmniej fi 24 więc może o połowę zwiększe ilość składników. Dziękuję bardzo w przyszły weekend będę testować ?
A czy te składniki są podane na jedno przełożenie fi20 czy na więcej?
Powinno spokojnie starczyć na 1 przełożenie fi20, zależnie od tego jak wysokie przełożenie chcesz mieć.
To jak w końcu jest z tą żelatyną.? Wg instrukcji oprócz mąki trzeba dać 1 łyżeczkę żelatyny.
Myślę, że może to być ciekawe polaczenie. Więcej pomysłów znajdziesz tutaj https://akademiatortu.pl/blog/kremy-do-tortow-sprawdzone-kombinacje-smakowe/
W przepisie do dziś jest mąka ziemniaczana i żelatyna. Trudno się połapać czy błąd jest napisany w składnikach czy w wykonaniu jak ktoś jest amatorem.
Witam, a czy do kremu porzeczkowego będzie pasować krem gruszkowy? ?
A propo pytań o tą żelatynę – wydaje mi się,że zwyczajnie przygotowujemy frużelinę z czarnej porzeczki czyli dodajemy najpierw 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej wymieszanej w 1 łyżce wody,zagotowujemy, następnie dodajemy napęczniałą żelatynę ( 1 łyżeczkę połączoną z 2 łyżkami wody). Jeśli się mylę i wprowadzam w błąd proszę mnie poprawić 😉
Czy mogę zamienić porzeczki na borowke? Jesli tak to zmieniac proporcje?Wiem ,że jest przepis na mus ale wolałabym kkrem.pozdrawiam