
Co zrobić z białek?
Znasz to uczucie, kiedy robisz pyszny krem pâtissière albo korpusy do tartaletek z kruchego ciasta czy lemon curd… i zostajesz z miską pełną białek? Co
Biszkopt wegański to pierwszy świadomie roślinny przepis w Akademii Tortu. Wegańska kuchnia to kuchnia czysto roślinna, nie korzystająca z żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego – mleka, jaj, masła, śmietany, żelatyny, czy miodu. Wykluczanie rozmaitych składników jest coraz częstszym wyzwaniem przy komponowaniu tortów – jest to związane zarówno z różnymi alergiami, jak i coraz bardziej popularną dietą wegańską.
Szczerze się przyznam, nigdy nie byłam w stanie sobie wyobrazić, jak ma działać biszkopt wegański. Bez jajek? Jak to wyrośnie? Jak się utrzyma? Nasza wegańska ekspertka Gosia Miśkiewicz dodatkowo stosuje kuchnię czystą, mało przetworzoną i nie korzysta z żadnych sztucznych barwników, czy konserwantów. Czy wegańskie słodkości mają szansę się udać?
Przepis na wegański biszkopt okazał się prosty i na pewno wielokrotnie Wam się przyda. Mając taką podstawę, możemy zacząć bez niepotrzebnego stresu zgłębiać temat wegańskich słodkości i otworzyć sobie drzwi na rynek słodyczy dla bardziej restrykcyjnych klientów. Świat się zmienia, nabierzmy wiatru w żagle.
20 minut
1 biszkopt fi18
Biszkopt
Podoba Ci się?
Kliknij w gwiazdkę!
Średnia 5 / 5. Ilość głosów 3
Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Znasz to uczucie, kiedy robisz pyszny krem pâtissière albo korpusy do tartaletek z kruchego ciasta czy lemon curd… i zostajesz z miską pełną białek? Co
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dołącz do nas już dzisiaj!
11 Responses
Dzień dobry, a czym można zastąpić mleko sojowe, bo syn jest alergikiem i nie może soi, mleka, jajka, pszenicy, nasion strączkowych, ryb.
Dzień dobry, ten przepis jest stworzony jako roślinna wersja biszkoptu najlepsza na początek przygody z wegańskimi wypiekami. Nie jest ani bez soi ani bez glutenu (orkisz zawiera gluten tak samo jak pszenica). Można zastąpić dowolnym mlekiem roślinnym ale z uwagi na mniejszą zawartość białka wyjdzie troszkę inny efekt. Jeśli będzie zainteresowanie to przygotuję inne przepisy, w których nie jest konieczne mleko sojowe oraz są całkowicie bezglutenowe.
wiem, że orkisz zawiera gluten, ale w przypadku syna nie chodzi o gluten, tylko o pszenicę zwyczajną. Przepis wypróbowałam i jest MEGA!!!!!!!!!!!!!
Biszkopt jest super, jest mięciutki i soczysty. Ja spokojnie następnym razem użyje ten przepis na rozmiar większy bo wyrwał mi mocno i miałam dużo odcinków. Smakuje mocno bananowo wiec trzeba uważać jeśli ktoś nie lubi bananów.
Witam mam pytanie czy z tego biszkoptu można zrobić tort wegański ale piętrowy?
Oczywiście. Poprawnie złożony każdy biszkopt się nada na tort piętrowy. Zerknij tutaj https://akademiatortu.pl/tutoriale/jak-wzmocnic-pietrowy-tort/
Dzień dobry,
a czy udałoby się zrobić przepis na biszkopt wegański, bez glutenu?
Pozdrawiam,
Katarzyna
Mam jedynie tortownice o średnicy 24 cm. Czy jest sens zwiększyć ilość składników i spróbować zrobić ten biszkopt? Czy lepiej gdzie kupić mniejsza tortownice?
To już musisz zdecydować czy chcesz zainwestować w następny gadżet czy prościej przeliczyć składniki i użyć tek, którą masz…
A ja mam pytanie, bo totalnie nie wiem jak przeliczyć te proporcje na tort o średnicy 24 cm ?
Zerknij tutaj na nasz przelicznik https://akademiatortu.pl/blog/przelicznik-foremek/