Szukaj

Biszkopt piernikowy

W każdej porze roku i przy biegnących we własnym rytmie okazjach i świętach, jeden element nigdy się nie zmienia i zawsze jest nam potrzebny: to biszkopt. Czując już powoli ducha nadchodzących Świąt, upiekłam biszkopt piernikowy. Zależało mi na aromacie wyraźnie kojarzącym się z Bożym Narodzeniem i pasującym do tradycyjnych świątecznych smaków.

Biszkopt korzenny smak ma zdecydowanie piernikowy, nie jest jednak tak zwarty i ciężki jak tradycyjny piernik – lekki i puszysty, jak na biszkopt przystało! Aromatyczne korzenie dosłodzone miodem, z dodatkiem topionego masła – ten biszkopt naprawdę stanie się dla mnie ostoją świątecznego szaleństwa.

Upieczcie biszkopt piernikowy wcześniej i zamroźcie. W świątecznym szale takie gotowe blaty będą na wagę złota!

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Robot planetarny lub ręczny
Rant
Papier do pieczenia
Sitko
Szpatułka silikonowa

Przepis na biszkopt piernikowy

5/5

czas przygotowania

20 minut

ilość porcji

1 biszkopt fi18

kategoria

Biszkopt

Biszkopt piernikowy

Składniki

  • 3 jajka rozmiar L
  • 180 g mąki pszennej
  • 90 g cukru kryształu
  • 80 g miodu naturalnego
  • 75 ml mleka
  • 50 ml oleju np. rzepakowego
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • szczypta soli
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżeczki przyprawy do piernika

Instrukcje

  1. Cukier podzielić na pół.
  2. Żółtka oddzielić od białek.
  3. Żółtka wraz z połową cukru utrzeć na puszysytą masę.
  4. Masło rozpuścić.
  5. Do utartych żółtek dodać miód, wymieszać do połączenia się składników.
  6. Mleko w temperaturze pokojowej wymieszać z olejem i rozpuszczonym masłem; dodać do masy z żółtek. Dobrze wymieszać.
  7. Mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę piernikową i sól przesiać i wymieszać. Robot zmniejszyć do najniższych obrotów i partiami dodawać przemieszaną mąkę aż wszystko dokładnie się połączy. Masę odstawić.
  8. Białka ubić na 3/4. Zmniejszyć obroty i dodać resztę cukru. Ubić na sztywną pianę.
  9. Szpatułką połączyć pianę z białek z masą jajeczną.
  10. Przełożyć do przygotowanego rantu.
  11. Piec w 165-170C do suchego patyczka, około 1h.

Jak zrobić biszkopt piernikowy

Akademia Tortu - Biskzopt piernikowy-03
Wszystkie produkty suche, oprócz cukru, przesiać i wymieszać.
Akademia Tortu - Biskzopt piernikowy-02
Jajka z połową cukru utrzeć na pulchną masę.
Akademia Tortu - Biskzopt piernikowy-08
Wszystkie produkty płynne połączyć, zamieszać i dodać do masy jajecznej.
Akademia Tortu - Biskzopt piernikowy-09
Upewnić się, że wszystkie składniki zostały dobrze połączone.
Akademia Tortu - Biskzopt piernikowy-10
Na wolnych obrotach dodawać suche produkty.
Akademia Tortu - Biskzopt piernikowy-11
Wymieszać do połączenia się składników.
Akademia Tortu - Biskzopt piernikowy-12
Białka lekko ubić i dodać resztę cukru i zwiększyć obroty tak...
Akademia Tortu - Biskzopt piernikowy-15
aby ubić sztywną pianę.
Akademia Tortu - Biskzopt piernikowy-14
Do masy można dodać kandyzowaną skórkę z pomarańczy.
Akademia Tortu - Biskzopt piernikowy-16
Dodać ubitą pianę z białek...
Akademia Tortu - Biskzopt piernikowy-17
Dobrze wymieszać szpatułką. Masa będzie dość gęsta.
Akademia Tortu - Biskzopt piernikowy-19
Przełożyć do przygotowanego rantu.
Akademia Tortu - Biskzopt piernikowy-20
Piec w 165C-170C do suchego patyczka.

Przydatne uwagi

  • Piana z białek musi być sztywna. Mieszamy z resztą masy powoli, tak aby masa była pulchna, mało-lejąca.
  • Intensywność piernikowego smaku można zwiększyć dodając więcej przyprawy piernikowej. Jednak nie radziłabym przesadzić, bo może zrobić się gorzki.
  • Biszkopt piernikowy ma idealną strukturę do tortów typu naked, 3D i antygrawitacyjnych.
  • Ten biszkopt piernikowy jest wilgotny i nie trzeba go zbytnio nasączać. Do podkręcenia smaku można go lekko nasączyć roztworem likieru pomarańczowego, na przykład Grand Marnier.

Biszkopt piernikowy

Podoba Ci się?

Kliknij w gwiazdkę!

Średnia 3 / 5. Ilość głosów 2

Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!

Artykuły, które mogą Ci się przydać

najlepsze desery i ciasta na Boże Narodzenie
Najlepsze desery i ciasta na Boże Narodzenie
Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak rozplanować pracę nad tortem

Przypnij na pinterest

Biszkopt piernikowy

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

5 Responses

  1. Bardzo dziękuję za ten super przepis. Biszkopt wychodzi idealny, mięciutki i jest pyszny. Piekłam go już kilka razy. Ze skórką pomarańczową jest jeszcze lepszy.
    Zrobiłam też eksperyment i zamiast miodu dałam rozpuszczoną czekoladę, a zamiast przyprawy do piernika dałam kakao. Ta wersja też wyszła super. Wiem, że jest przepis na czekoladowy biszkopt na stronie Akademii, jednak ten przepis nie ma kawy 😉

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Artykuły

Co zrobić z białek

Co zrobić z białek?

Znasz to uczucie, kiedy robisz pyszny krem pâtissière albo korpusy do tartaletek z kruchego ciasta czy lemon curd… i zostajesz z miską pełną białek? Co

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Adres
3
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

PDF

Biszkopt piernikowy

7 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Zaloguj się

Tutorial

Biszkopt piernikowy

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.