Szukaj

Biszkopt piernikowy

W każdej porze roku i przy biegnących we własnym rytmie okazjach i świętach, jeden element nigdy się nie zmienia i zawsze jest nam potrzebny: to biszkopt. Czując już powoli ducha nadchodzących Świąt, upiekłam biszkopt piernikowy. Zależało mi na aromacie wyraźnie kojarzącym się z Bożym Narodzeniem i pasującym do tradycyjnych świątecznych smaków.

Biszkopt korzenny smak ma zdecydowanie piernikowy, nie jest jednak tak zwarty i ciężki jak tradycyjny piernik – lekki i puszysty, jak na biszkopt przystało! Aromatyczne korzenie dosłodzone miodem, z dodatkiem topionego masła – ten biszkopt naprawdę stanie się dla mnie ostoją świątecznego szaleństwa.

Upieczcie biszkopt piernikowy wcześniej i zamroźcie. W świątecznym szale takie gotowe blaty będą na wagę złota!

Magda Kubiś
Magda Kubiś

O autorze

Założycielka Akademii Tortu i portalu Cake Room. Pieczenia i dekorowania tortów uczyła się sama, teraz z pasją i zaangażowaniem dzieli się zdobytą wiedzą i doświadczeniem. Nie zraża się potknięciami, nieustannie wymyśla nowe rozwiązania, testuje nowe techniki i angażuje się we wszystkie aspekty słodkiego biznesu, od pieczenia, przez odlewy silikonowe, wydruki i stelaże, składanie i dekorowanie, po promowanie i arkana sprzedaży. Całodobowe wsparcie ;-)

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia
Robot planetarny lub ręczny
Rant
Papier do pieczenia
Sitko
Szpatułka silikonowa

Przepis na biszkopt piernikowy

5/5

czas przygotowania

20 minut

ilość porcji

1 biszkopt fi18

kategoria

Biszkopt

Biszkopt piernikowy

Składniki

  • 3 jajka rozmiar L
  • 180 g mąki pszennej
  • 90 g cukru kryształu
  • 80 g miodu naturalnego
  • 75 ml mleka
  • 50 ml oleju np. rzepakowego
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • szczypta soli
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżeczki przyprawy do piernika

Instrukcje

  1. Cukier podzielić na pół.
  2. Żółtka oddzielić od białek.
  3. Żółtka wraz z połową cukru utrzeć na puszysytą masę.
  4. Masło rozpuścić.
  5. Do utartych żółtek dodać miód, wymieszać do połączenia się składników.
  6. Mleko w temperaturze pokojowej wymieszać z olejem i rozpuszczonym masłem; dodać do masy z żółtek. Dobrze wymieszać.
  7. Mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę piernikową i sól przesiać i wymieszać. Robot zmniejszyć do najniższych obrotów i partiami dodawać przemieszaną mąkę aż wszystko dokładnie się połączy. Masę odstawić.
  8. Białka ubić na 3/4. Zmniejszyć obroty i dodać resztę cukru. Ubić na sztywną pianę.
  9. Szpatułką połączyć pianę z białek z masą jajeczną.
  10. Przełożyć do przygotowanego rantu.
  11. Piec w 165-170C do suchego patyczka, około 1h.

Jak zrobić biszkopt piernikowy

Akademia Tortu - Biskzopt piernikowy-03
Wszystkie produkty suche, oprócz cukru, przesiać i wymieszać.
Akademia Tortu - Biskzopt piernikowy-02
Jajka z połową cukru utrzeć na pulchną masę.
Akademia Tortu - Biskzopt piernikowy-08
Wszystkie produkty płynne połączyć, zamieszać i dodać do masy jajecznej.
Akademia Tortu - Biskzopt piernikowy-09
Upewnić się, że wszystkie składniki zostały dobrze połączone.
Akademia Tortu - Biskzopt piernikowy-10
Na wolnych obrotach dodawać suche produkty.
Akademia Tortu - Biskzopt piernikowy-11
Wymieszać do połączenia się składników.
Akademia Tortu - Biskzopt piernikowy-12
Białka lekko ubić i dodać resztę cukru i zwiększyć obroty tak...
Akademia Tortu - Biskzopt piernikowy-15
aby ubić sztywną pianę.
Akademia Tortu - Biskzopt piernikowy-14
Do masy można dodać kandyzowaną skórkę z pomarańczy.
Akademia Tortu - Biskzopt piernikowy-16
Dodać ubitą pianę z białek...
Akademia Tortu - Biskzopt piernikowy-17
Dobrze wymieszać szpatułką. Masa będzie dość gęsta.
Akademia Tortu - Biskzopt piernikowy-19
Przełożyć do przygotowanego rantu.
Akademia Tortu - Biskzopt piernikowy-20
Piec w 165C-170C do suchego patyczka.

Przydatne uwagi

  • Piana z białek musi być sztywna. Mieszamy z resztą masy powoli, tak aby masa była pulchna, mało-lejąca.
  • Intensywność piernikowego smaku można zwiększyć dodając więcej przyprawy piernikowej. Jednak nie radziłabym przesadzić, bo może zrobić się gorzki.
  • Biszkopt piernikowy ma idealną strukturę do tortów typu naked, 3D i antygrawitacyjnych.
  • Ten biszkopt piernikowy jest wilgotny i nie trzeba go zbytnio nasączać. Do podkręcenia smaku można go lekko nasączyć roztworem likieru pomarańczowego, na przykład Grand Marnier.

Artykuły, które mogą Ci się przydać

najlepsze desery i ciasta na Boże Narodzenie
Najlepsze desery i ciasta na Boże Narodzenie
Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak rozplanować pracę nad tortem

Przypnij na pinterest

Biszkopt piernikowy

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

5 Responses

  1. Bardzo dziękuję za ten super przepis. Biszkopt wychodzi idealny, mięciutki i jest pyszny. Piekłam go już kilka razy. Ze skórką pomarańczową jest jeszcze lepszy.
    Zrobiłam też eksperyment i zamiast miodu dałam rozpuszczoną czekoladę, a zamiast przyprawy do piernika dałam kakao. Ta wersja też wyszła super. Wiem, że jest przepis na czekoladowy biszkopt na stronie Akademii, jednak ten przepis nie ma kawy 😉

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Rodzaje kremów cukierniczych

Rodzaje kremów cukierniczych 

Przewodnik po Najpopularniejszych Kremach Cukierniczych Kremy cukiernicze stanowią istotną część wielu deserów, od prostych wypieków po wyszukane torty. Są nie tylko elementem dekoracyjnym, ale również

Więcej »

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ

Zaloguj się

Tutorial

Biszkopt piernikowy

29 zł

Twoje dane
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto
Państwo
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.
Magdalenki pistacjowe