
Co zrobić z białek?
Znasz to uczucie, kiedy robisz pyszny krem pâtissière albo korpusy do tartaletek z kruchego ciasta czy lemon curd… i zostajesz z miską pełną białek? Co
W każdej porze roku i przy biegnących we własnym rytmie okazjach i świętach, jeden element nigdy się nie zmienia i zawsze jest nam potrzebny: to biszkopt. Czując już powoli ducha nadchodzących Świąt, upiekłam biszkopt piernikowy. Zależało mi na aromacie wyraźnie kojarzącym się z Bożym Narodzeniem i pasującym do tradycyjnych świątecznych smaków.
Biszkopt korzenny smak ma zdecydowanie piernikowy, nie jest jednak tak zwarty i ciężki jak tradycyjny piernik – lekki i puszysty, jak na biszkopt przystało! Aromatyczne korzenie dosłodzone miodem, z dodatkiem topionego masła – ten biszkopt naprawdę stanie się dla mnie ostoją świątecznego szaleństwa.
Upieczcie biszkopt piernikowy wcześniej i zamroźcie. W świątecznym szale takie gotowe blaty będą na wagę złota!
Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.
20 minut
1 biszkopt fi18
Biszkopt
Podoba Ci się?
Kliknij w gwiazdkę!
Średnia 3 / 5. Ilość głosów 2
Nikt jeszcze nie oddał głosu! Bądź pierwsza(y)!
*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.
Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.
Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.
Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!
Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!
Znasz to uczucie, kiedy robisz pyszny krem pâtissière albo korpusy do tartaletek z kruchego ciasta czy lemon curd… i zostajesz z miską pełną białek? Co
Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.
Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ
Dołącz do nas już dzisiaj!
5 Responses
Bardzo dziękuję za ten super przepis. Biszkopt wychodzi idealny, mięciutki i jest pyszny. Piekłam go już kilka razy. Ze skórką pomarańczową jest jeszcze lepszy.
Zrobiłam też eksperyment i zamiast miodu dałam rozpuszczoną czekoladę, a zamiast przyprawy do piernika dałam kakao. Ta wersja też wyszła super. Wiem, że jest przepis na czekoladowy biszkopt na stronie Akademii, jednak ten przepis nie ma kawy 😉
Dzień dobry, chciałam zapytać ile blatów wychodzi i jaka średnica rantu przy podanych ilościach składników. Będę niezmiernie wdzięczna za odp
Przepis jest na średnice 18cm.
Powinny wyjść 4 blaty.
Witam,
Jakie kremy proponujecie do przełożenia? Żelka? Chrupka?
Dziękuję z góry
Joanna
Zerknij na nasze połączenia smakowe: https://akademiatortu.pl/blog/ktore-smaki-kremow-do-tortu-do-siebie-pasuja/ pod „korzenny”. Biszkopt piernikowy osobiście lubię z żelką żurawinową, chrupką orzechową.