Szukaj
skrzat z masy cukrowej

Świąteczny skrzat z masy cukrowej

Świąteczny skrzat z masy cukrowej będzie naszym faworytem w czasie nadchodzącej zimy. Urocza dekoracja, budząca same miłe skojarzenia i wspomnienia ma dodatkową zaletę: jest prosta i szybka w wykonaniu, co ma absolutnie kluczowe znaczenie w pełnych pośpiechu dniach przed Świętami. 

U mnie te „dni przed Świętami” zaczynają się na koniec listopada i przez bity miesiąc mam wrażenie, że zaraz nie zdążę. Świąteczny skrzat z masy cukrowej będzie na pewno moim przyjacielem w tym okresie. Co roku odczuwam te same wzruszenia i wiem, że najczęściej wybieramy urocze i ciepłe, rodzinne dekoracje. Czas Bożego Narodzenia to moment na docenienie wszystkiego, co mamy i nacieszenie się tym. 

Sesję online poprowadzi dla nas Ula Mączka. Pokaże, jak w prosty i sprawny sposób uformować figurkę skrzata z masy cukrowej i ją wykończyć.

Urszula Mączka
Urszula Mączka

O autorze

Jej zamiłowanie do dekorowania tortów zaczęło się w 2012, gdy po raz pierwszy wykonała tort urodzinowy dla córki. Od tamtej pory jej pasja cały czas rośnie i ciągle się rozwija. W 2015 roku poraz pierwszy spróbowała swoich sił na miedzynarodowym konkursie dekoracji tortów, Cake International w Londynie, gdzie zdobyła srebro. Dzisiaj ma już na swoim koncie wiele nagród na międzynarodowych konkursach. Ula specjalizuje się głównie w modelowaniu figurek z masy cukrowej oraz tortach 3D. Wykonuje postacie z masy cukrowej oraz zimnej porcelany.

Czego się nauczysz

Jakiego rodzaju masy użyć do przygotowania skrzata
Jak kolorować masę cukrową
Jakich narzędzi użyć do przygotowania figurki z masy cukrowej
Czym wypełnić środek skrzata z masy cukrowej

Narzędzia, których potrzebujesz

Zacznij od zaopatrzenia się w pomocny sprzęt! Pamiętaj, że mając aktywną subskrypcję w naszej Akademii, wszystko, co potrzebne możesz kupić z rabatem w naszych partnerskich sklepach.

Narzędzia

Podstawowe

Pojemnik na skrobię
Skalpel
Wałek

Dekoratorskie

Igła dekoratorska
Narzędzie kulkowe
Silikonowe narzędzia do modelowania Sugar Shapers
Pędzle
Narzędzie drezdeńskie

Pozostałe

Folia spożywcza

Masa cukrowa

Masa cukrowa do obkładania

Barwniki spożywcze

Barwniki w pyłku
Barwnik w pyłku - złoty

Pozostałe

Piping gel
Glazura jadalna w płynie
  • kula czekoladowa do wypełnienia środka skrzata - Terry's Orange 
  • czekolada do uzupełnienia środka

Skrzat z masy cukrowej krok po kroku

Przydatne uwagi

  • Środek skrzata można wypełnić ryżem preparowanym lub, tak jak Ula pokazała na filmie, czekoladową bombą. Ewentualnie można użyć styropianowej kuli tylko, że wtedy skrzat z masy cukrowej nie będzie już w całości jadalny.
  • Jak przygotować i wykorzystać RKT, czyli preparowany ryż z piankami zobaczycie w tych tutorialach.
skrzat z masy cukrowej

Artykuły, które mogą Ci się przydać

najlepsze desery i ciasta na Boże Narodzenie
Najlepsze desery i ciasta na Boże Narodzenie
Która masa cukrowa jest najlepsza
Która masa cukrowa jest najlepsza?
Czy złoty barwnik jest jadalny
Czy złoty barwnik jest jadalny
Jak rozplanować pracę nad tortem
Jak rozplanować pracę nad tortem

Przypnij na pinterest

skrzat z masy cukrowej

*Niektóre z linków pojawiających się w tym tekście to linki afiliacyjne. Działają one w ten sposób, że Akademia Tortu otrzyma drobną prowizję, jeśli po kliknięciu w taki link dokonacie zakupu. Dzięki takim zakupom wiem, że nasze rekomendacje są dla Was wiarygodne, a cena, jaką zapłacicie oczywiście w ogóle się nie zmieni! Akademia poleca i linkuje wyłącznie te produkty, które są przez nas osobiście sprawdzone i przetestowane.

Dodaj komentarz

Dołącz do nas!

Akademia Tortu logo Round
Abonament już od 58zł/mc

Uzyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich tutoriali i poznaj tajniki finezyjnego dekorowania tortów.

Zyskujesz dostęp do prywatnej grupy na Facebooku i wsparcie dotyczące naszych tutoriali.

Jasne i proste zasady. Rezygnujesz kiedy chcesz!

Magda Kubiś

O mnie

Pracuję. Jestem mamą trzech córek. Mam na imię Magda i jeśli chcesz zasmakować słodkiej pasji, chętnie Cię tego nauczę!

Reklama

Zainspiruj się!

CakeRoom.pl

Artykuły

Reklama

Dodaj swoje zdjęcie

Dodaj zdjęcie własnego tortu, który stworzyłeś dzięki temu tutorialowi.

Załóż konto

Załóż darmowe konto

1
Dane
2
Tel.
3
Adres
4
Email
Imię *
Nazwisko *
Kierunkowy *
Telefon *
Miasto *
Państwo *
Skąd dowiedziałaś się o Akademii Tortu? *
Email *
Potwierdź email *
Hasło *
Min. 8 znaków: wielka litera • mała litera • cyfra
Potwierdź hasło *
Oświadczam, że znam i akceptuję postanowienia Regulaminu oraz Polityki Prywatności portalu Akademia Tortu.

Chcesz zobaczyć zdjęcia naszych studentów? Kliknij TUTAJ